Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zanechajte pozitívnu stopu vo vašej mestskej časti: Otvárame kurz pre nových policajtov

VIDEO
Dátum: 02.11.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Zanechajte pozitívnu stopu vo vašej mestskej časti: Otvárame kurz pre nových policajtov

Mestskí policajti otvárajú vo výcvikovom centre v Dúbravke už tretí kurz pre nových kolegov. Hlásiť sa dá do konca novembra. Po úspešnom zvládnutí čaká začínajúcich policajtov umiestnenie v mestských častiach, v zásahovej jednotke alebo na kynológii. Mestská polícia ponúka stabilnú a zaujímavú prácu s množstvom benefitov a možnosť pomáhať vo svojej komunite.

Do tretieho kurzu príjme Mestská polícia Bratislava dvadsať nových uchádzačov, ktorých budú počas troch mesiacov vzdelávať ich kolegovia, ale aj lektori z Policajnej akadémie. Uchádzači už počas vzdelávania dostávajú výplatu, ktorá im je zvýšená po jeho úspešnom absolvovaní. Samotný kurz pozostáva z teoretických, ale aj praktických predmetov.

Najobľúbenejšie sú praktické predmety

Noví mestskí policajti sa budú počas trojmesačného vzdelávania venovať etike a psychológii policajnej práce, komunikácii s občanom, vybraným otázkam z kriminalistiky, správneho práva, trestného práva, ústavného práva, zákona o obecnej polícii, ale aj praktickým predmetom, ako je napríklad strelecká príprava, zákrokom a donucovacím prostriedkom, sebaobrane, zásahom v budovách alebo v prostriedkoch verejnej dopravy a samozrejme na nich čaká aj prax na okresných veliteľstvách. Po absolvovaní kurzu ich čaká skúška, ktorá preverí nadobudnuté vedomosti a schopnosti a po jej úspešnom zvládnutí zaradenie do výkonu služby.

PB-5432Súčasťou kurzu sú aj praktické prípravy, napríklad aj v prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy. Foto: Mestská polícia Bratislava

V súčasnosti prebieha druhý kurz pod krídlami bratislavskej mestskej polície. Absolventi z prvého vzdelávania už pracujú v teréne. “Veľké pozitívum kurzu vidím hlavne v tom, že kombinovalo teoretické vedomosti s praktickými,” vysvetľuje Lucia Jančeková, ktorá je v súčasnosti zaradená na Útvare zásahovej jednotky a kynológie. “Kurz bol náročný, ale ak máte o túto prácu záujem, tak ho zvládnete,” hovorí Jana Olekšáková z petržalského veliteľstva a dodáva, že veľmi zaujímavými boli príklady z praxe, ktoré im predostreli skúsení pedagógovia.

Nových policajtov vyberieme v decembri

Záujemcovia o prácu v mestskej polícii môžu svoje životopisy a motivačné listy posielať počas novembra. Začiatkom decembra ich vyhodnotíme a vybraných uchádzačov pozveme na pohovory, ktoré sa uskutočnia v polovici msiaca. Nasledovať bude fyzická previerka a psychodiagnostické vyšetrenie. Úspešní kandidáti sa dozvedia výsledok ešte pred Vianocami a do kurzu nastúpia vo februári.

Uchádzači o prácu v mestskej polícii musia spĺňať minimálny vek 21 rokov, stredoškolské vzdelanie ukončené maturitou, bezúhonnosť a znalosť slovenčiny slovom a písmom.

PB-7189Časť výuky prebieha aj v triede. Na úvod druhého kurzu sa prišiel pozrieť aj náčelník Miroslav Antal a zástupca Mikuláš Duraj. Foto: Mestská polícia Bratislava

Práca, ktorá pomáha skutočným ľuďom

Máloktoré zamestnanie vie poskytnúť príležitosť na pomáhanie ľuďom a zároveň priniesť do života pestrosť. “Práca mestského policajta ma prekvapila. Kedysi som mal predstavu, že veď to je len nejaký mestský policajt. Ale hneď po prvej službe som pochopil, že toto nie je len mestský policajt, ale že je to policajt, ktorý naozaj funguje v uliciach a dochádza do styku s úplne všetkým,” hovorí po prvom mesiaci svoje dojmy Štefan Zima z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie a zároveň dodáva, že pre neho je na tejto práci najdôležitejšie ísť domov s pocitom, že niečo spravil pre mesto, pomohol ľuďom, poprípade dal do poriadku veci, ktoré sa diali.

PB-6607Mestskí policajti majú rôznorodú prácu. Napríklad aj zabezpečovať poriadok pri návšteve pápeža na Slovensku. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mestská polícia ponúka po úspešnom absolvovaní kurzu navýšenie základného platu na 900 eur. Noví policajti získavajú aj náborový príspevok vo výške 2000 eur, ktorý je vyplácaný priebežne. Zároveň príspevok na bývanie vo výške 100 eur, príplatky za prácu na zmeny, nočnú prácu, prácu počas víkendov a sviatkov, príplatok za riadenie služobného auta, cestovný lístok na MHD zadarmo, predĺženú dovolenku o sedem pracovných dní, možnosť ubytovania v ubytovacích zariadeniach polície, možnosť získania výkonnostných príplatkov a ďalšie.

Záujemcovia o prácu v mestskej polícii môžu nájsť ďalšie informácie na webovej stránke https://www.budpolicajt.sk/.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.