Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na spánok ani nepomyslíte. Víkendová nočná služba je adrenalínový kolotoč

Dátum: 21.09.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Na spánok ani nepomyslíte. Víkendová nočná služba je adrenalínový kolotoč

Modré svetlo majáka policajného auta len párkrát zabliká na Hlavnom námestí, keď sa mestskí policajti ponáhľajú zasiahnuť do bitky na križovatke Ventúrskej a Panskej.

Členovia Útvaru zásahovej jednotky a kynológie reagujú na telefonát na tiesňovú linku 159. Informácie o situácii dopĺňa operátor, ktorý sedí na Obchodnej ulici a do vysielačky hovorí posádke služobného vozidla aktuálnu situáciu.

Na mieste je do minúty a štvrť prvá hliadka, ktorá riešila na kraji historického centra porušovanie otváracích hodín. S druhou hliadkou prichádzam o pár sekúnd neskôr. Situácia je pokojnejšia, nelietajú už päste a kopance, ale traja Rakúšania sa medzi sebou stále trhajú. Jeden z nich má zlomený nos a je celý od krvi.

Všetko sa mení s pohybom hodinovej ručičky

K bitke medzi Rakúšanmi došlo v Bratislavských uliciach o piatej ráno. Je to čas, kedy sa takéto situácie zvyknú odohrať častejšie ako inokedy. Zábavy chtiví ľudia sú už vyčerpaní celonočným životom, ale vedia sa ešte posilniť jedlom z hladových okienok. Slovné potýčky sa môžu ľahko skončiť fyzickým násilím.

PB-6505Potýčka medzi Rakúšanmi skončila privolaním záchranky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Služba počas víkendov v Starom Meste však nevyzerá rovnako celú noc. Mestskí policajti nastupujú do nočnej zmeny o siedmej večer. Oblečú sa do výstroje, preberú si strelné zbrane a po briefingu začnú s hliadkovaním. Prvé hodiny služby riešia bežné priestupky, ako je napríklad konzumácia alkoholických nápojov na verejnosti. 

Na zadnom sedadle služobného auta

Ku kolegom vo výkone sa pridávam v sobotu o jedenástej v noci. “Čo chceš vidieť?” pýtala sa hliadka, ku ktorej  nasadám do auta. Nemal som žiadne požiadavky. Zaujímala ma ich bežná služba a život počas nej. A ani som nestihol položiť prvú otázku, už sme zastavovali pri skupine mladých mužov. Chalani si bezstarostne bafkali cigarety na zastávke električiek. Po vyriešení priestupku sme pokračovali cez Námestie SNP pred Starú tržnicu. Auto s nitrianskou poznávacou značkou prešlo priamo pred nami zákazom vjazdu všetkých motorových vozidiel. Zablikanie, pristavenie sa pri vozidle a v tom hlas operátora z vysielačky. Potreboval nás v tej chvíli na inom mieste.

PB-6383_1Fajčenie na zastávkach MHD je jedným z najčastejších priestupkov počas víkendových nocí. Foto: Mestská polícia Bratislava

Preveriť treba všetky oznamy

Vítali nás plamene v sude, kúdoly dymu a hlasná hudba zabávajúcich sa v jednom z nádvorí na Karpatskej ulici. Bolo už dávno po desiatej a rozhovory popíjajúcich ľudí doprevádzal dídžej, ktorý keď zahliadol blížiace sa obrysy mestských policajtov, hudbu vypol. “Čo sa deje?” pýtali sa naivne popíjajúci. Hudba z dvora sa šírila aj do susedných ulíc, my sme ju počuli už na Beskydskej. Po vyriešení situácie sme sa s hliadkou vybrali preveriť ďalší oznam o rušení nočného kľudu, tentokrát na Skalnú ulicu do podhradia. Na mieste sme už nikoho nezastihli. Preverili sme preto priestor električkového tunela a aj oblasť okolo River Parku a Národnej rady Slovenskej republiky. S kolegami som bol hodinu. Oni za sebou mali už päť a preto bol čas na krátku prestávku.

PB-6385Preverovanie oznamu o rušení nočného kľudu v podhradí. Foto: Mestská polícia Bratislava

Je to aj o umení práce s ľuďmi

Ak by sme chceli dopiť kávu, obarili by sme si ústa. Operátor prijal oznam o osobe, ktorá sa vyhráža ľuďom na Tobruckej ulici. Tentokrát som nasadol do dodávky k dvom psovodom, ktorí doteraz riešili iné prípady v Starom Meste. “Myslím, že viem o koho ide,” hovoril jeden z nich. S človekom, ku ktorému nás volali, sa stretol už týždeň pred tým. Teraz ho našiel ležať za betónovým múrikom. Keď nás zbadal, začal kričať na spiacu Tobruckú. Slová neustále opakoval dookola. Niekedy to bolo desaťkrát za sebou hlasno “ty si môj kamoš”, inokedy sa desať ráz spýtal, čo si o ňom myslíme. Problémom neboli jeho otázky, ale ich hlasitosť. Človek s duševnou alebo psychickou poruchou sa utíšil, až keď na neho začali kolegovia šepkať. Pomaly s ním začali komunikovať a pracovať. Vyzeralo to, ako keby sa starali o malé stratené dieťa. S tým rozdielom, že tento muž mal cez päťdesiatku. Napokon ho odprevadili do bezpečia. Práve včas, lebo sa opäť hlásil operátor cez vysielačku. 

 PB-6402_1Komunikácia s mužom, ktorý pokrikoval po Tobruckej ulici. Foto: Mestská polícia Bratislava

Krádež pod kamerami

Pristavujeme auto pri páre. Muž je bez trička, dievča pôsobí zúfalo. Ukradli im ruksak so všetkými dokladmi, bankomatovými kartami a aj peniazmi. Vak sa podarilo napokon nájsť, ale z dokladov zostal len zdravotný preukaz. Na muža zlodej navyše vytiahol aj nôž. Páchateľ stihol utiecť, avšak všetko sa stalo priamo pod troma kamerami. Navyše, pri vypočúvaní a stotožňovaní svedkov, jeden z nich prezradil meno zlodeja a popísal aj to, čo mal oblečené. Dvaja členovia hliadky ihneď nasadajú do auta a prečesávajú okolité ulice. Zvyšná dvojica spisuje informácie od obetí a svedkov a privoláva Policajný zbor, ktorý si prípad od nich preberie, keďže obeť krádeže chce podať trestné oznámenie.

PB-6406Ku krádeži dokladov došlo pod troma kamerami. Foto: Mestská polícia Bratislava

Dve bitky za sebou

Po skončení administratívnych procesov na mieste lúpeže je nutné spísať záznam a samozrejme čo najskôr pokračovať v hliadkovaní v centre Bratislavy. Zdanlivý pokoj v uliciach ukončí volanie na tiesňovú linku 159. S hliadkou naskakujeme na stanici do služobného vozidla a za svetiel majákov sa ponáhľame na Ventúrsku, kde už zasahuje druhá hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Ide o Rakúšanov, ktorí sa pobili so svojimi krajanmi. Hliadka privoláva zranenému mužovi rýchlu zdravotnú pomoc a jeden z policajtov ho po nemecky poučí o možnosti podať trestné oznámenie. Rakúšan spolu s kamarátmi všetko odmieta, ale napokon zdravotníci aspoň v rýchlosti skontrolujú jeho stav, aby vylúčili vážnejšie ublíženie na zdraví.

PB-6454Po volaní na tiesňovú linku bol Útvar zásahovej jednotky a kynológie na mieste do minúty a štvrť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vraciame sa na stanicu už za svitania. Policajti musia spísať ďalší záznam o udalosti. Administratívne povinnosti napokon nestíhajú, lebo obe hliadky opäť nasadajú do auta a smerujú k ďalšej bitke pri Slovenskej technickej univerzite. Na miesto prišli ako prví kolegovia zo Starého Mesta, ktorí konflikt zbadali z Banskobystrickej ulice. Podarilo sa im zadržať útočníka, len 21-ročného muža. Jeho obeť musela ošetriť rýchla zdravotná pomoc. Tá ho potom previezla na chirurgiu na Mickiewiczovu ulicu. Mal totiž zlomené predné zuby a posunutý chrup. Útočníka si napokon prevzal Policajný zbor, keďže je podozrivý zo spáchania trestného činu ublíženia na zdraví.

PB-6530Sobotná noc sa končí až v nedeľu ráno. Foto: Mestská polícia Bratislava

Domov až tesne pred ôsmou

Mestských policajtov, ktorým skončila nočná zmena už pred pol hodinou, čakajú na stanici ich kolegovia. Oblečení v uniforme, vyzbrojení strelnými zbraňami a pripravení prevziať autá a pustiť sa do práce v teréne. Po viac ako dvanástich hodinách v službe musia ešte dopísať záznamy zo zásahov a až potom sa môžu vyzliecť zo svojich uniforiem a pobrať sa domov. Niektorí cestujú mimo Bratislavu, iní len v rámci mesta. Niektorí sa vrátia o pár hodín späť do služby, lebo situácia na proteste na Námestí SNP si vyžiada posily. Avšak všetkých čaká náročný týždeň, lebo do Bratislavy prichádza Svätý Otec.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.