Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dezorientovanú ženu sme dostali do bezpečia a zachytili sme aj trojicu utečencov (zásahy hliadok 27.3. – 2.4.2023)

Dátum: 04.04.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Dezorientovanú ženu sme dostali do bezpečia a zachytili sme aj trojicu utečencov (zásahy hliadok 27.3. – 2.4.2023)

Prelom marca a apríla priniesol hliadkam mestskej polície v Bratislave takmer 2 000 udalostí. Zachraňovali opitú ženu, ktorá mala pri sebe aj svoje maloleté dieťa, zachytili ďalšiu skupinku utečencov a pomáhali aj dezorientovanej žene v Ružinove. Cez víkend zas dozerali na pokojný priebeh jedného z najväčších športových podujatí.

Väčšinu porušení zaznamenali a riešili mestské policajtky a policajti v oblasti dopravy. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadkuporušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Zamerali sme sa tiež na kontroly vodičov taxislužieb a zaoberali sme sa aj ľuďmi, ktorí sa dopustili priestupkov proti občianskemu spolunažívaniu či majetku.

Mestskí policajti riešili aj viacero psíčkarov, ktorí nerešpektovali počas venčenia svojich miláčikov príslušné pravidlá. Počas týždňa sme v teréne našli 2 nelegálne skládky odpadu a 1 vrak vozidla. Najpriestupkovejším miestom sa za uplynulý týždeň stala opäť Bajkalská ulica s 50 porušeniami. K rôznym situáciám sme 9-krát privolávali pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci, 2-krát sme spolupracovali s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a v 3 prípadoch so Slobodou zvierat. 

Zachraňovali sme opitú ženu, ktorá mala pri sebe aj svoje maloleté dieťa

Ružinovská policajtka a policajt v stredu krátko pred ôsmou hodinou večer preverovali oznam o bezvládnej žene, pri ktorej malo byť maloleté dieťa. Na Strukovej ulici našli zranenú matku a pri nej približne 5-ročné dieťa, ktoré tvrdilo, že je to jeho mama.

Žena bola zjavne pod vplyvom alkoholu, avšak s hliadkou dokázala s komplikáciami komunikovať. Mala zranenia na tvári, ktoré si spôsobila pádom na zem. O maloleté dieťa sa zatiaľ postarala policajtka. Citlivo s ním komunikovala a posadila ho do tepla a bezpečia služobného auta. Zranenej žene zároveň hliadka poskytla predlekársku pomoc.

Situácia si okrem privolania posádky rýchlej zdravotnej pomoci vyžadovala aj prítomnosť pracovníčky sociálnej kurately. Tá sa v krátkom čase dostavila na miesto aj s kolegami z Policajného zboru SR. Vyrozumení boli zároveň aj starí rodičia dieťaťa. Vykonanou dychovou skúškou boli žene namerané približne 3 promile alkoholu. Prípad si prevzal Policajný zbor a príslušný orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

ilustračná_foto_k_opitej_žene_(Veľké)Dychová skúška u ženy potvrdila prítomnosť alkoholu. Policajti jej namerali približne 3 promile. Ilustračné foto: Mestská polícia Bratislava

Cudzincov z Afganistanu sme odovzdali štátnej polícii

V utorok mestskí policajti z Petržalky preverovali oznam o skupinke cudzincov, korí sa zdržiavali na Einsteinovej ulici, neďaleko obchodného centra pri kruhovom objazde. Išlo o utečencov z Afganistanu. Traja mladí muži, približne vo veku 18 až 20 rokov, nemali pri sebe žiadne doklady totožnostidokázali hovoriť len afganským jazykom. Komunikácia s nimi bola preto značne sťažená.

Napokon sa mestským policajtom podarilo zistiť ich krstné mená, rok narodeniakrajinu pôvodu. Vyrozumeli zároveň príslušníkov Policajného zboru SR, ktorí ich eskortovali na príslušné policajné oddelenie z dôvodu vykonania ďalších potrebných úkonov.

Pomáhali sme dezorientovanej žene

Na linku 159 sme v neskorých večerných hodinách obdržali oznam od obyvateľov Listovej ulice. Tí nás upozornili na staršiu ženu, ktorá im zvoní na domové zvončeky a plače, že nevie kde sa nachádza. Okamžite prostredníctvom operačného strediska bola na miesto vyslaná hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Po príchode na miesto policajti spozorovali kľačiacu ženu, ktorá im podala preukaz zdravotne ťažko postihnutej osoby, bola zjavne dezorientovaná a už na prvý pohľad bolo zrejmé, že ju trápia psychické ťažkosti. Hliadka sa o ňu postarala až do príjazdu posádky rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ju následne previezla na odborné vyšetrenie do ružinovskej nemocnice.

Záleží nám aj na bezpečnosti senioriek a seniorov

Jednou z našich najdôležitejších úloh je pôsobiť preventívne, a to nielen počas hliadkovania v uliciach Bratislavy. Okrem pravidelných návštev materských, základných a stredných škôl, preventistky mestskej polície nezabúdajú aj na ľudí v seniorskom veku. Práve oni môžu byť pre podvodníkov či vreckových zlodejov pomerne ľahkou obeťou.

V minulom týždni preventistka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie navštívila seniorky a seniorov v Devíne. Možno by to málokto povedal, ale aj ľudia v staršom veku poznajú svet internetu a sociálnych sietí. Rozprávali sme sa s nimi preto nielen na tému podvodných praktík takzvaných šmejdov či vyčíňania vreckárov, ale upozorňovali sme ich napríklad aj na rôzne nástrahy vo virtuálnom prostredí.

IMG_1_(Veľké)Komunita seniorov a senioriek z Devínskej Novej Vsi privítala na stretnutí preventistku mestskej polície s otvorenou náručou. Nepochybujeme o tom, že jej rady a odporúčania budú mať vždy na pamäti. Foto: Mestská polícia Bratislava

Devínski seniori a seniorky vytvorili na stretnutí priateľskú a pohodovú atmosféru. Určite medzi nich radi zavítame aj nabudúce. Reálne skúsenosti z ich života, o ktoré sa s našou preventistkou podelili, nás len utvrdili v tom, že šíriť osvetu o nástrahách dnešného sveta je aj medzi staršími ľuďmi veľmi dôležité. Preto v tom budeme pokračovať aj naďalej.

Víkendový maratón sa zaobišiel bez narušenia verejného poriadku

Cez víkend sa v Bratislave konalo už tradičné bežecké podujatie. Po oba dni, v sobotu aj v nedeľu, sa mohli Bratislavčanky a Bratislavčania stretnúť v uliciach mesta s tisíckami športovcov. Hlavný program – maratónsky beh sa uskutočnil v nedeľu a sprevádzali ho aj viaceré dopravné obmedzenia. Trasa maratónu viedla cez tri mestské časti, Staré Mesto, Ružinov a Petržalku.

Spoločne s Policajným zborom SR aj mestské policajtky a policajti dohliadali na bezpečnosť bežcov a bežkýň, divákov a aj na plynulosť cestnej premávky. Pre účely zabezpečenia pokojného priebehu podujatia sme výrazne posilnili výkon služby v uliciach mesta, a to najmä hliadkami z okresných veliteľstiev Bratislava I, II, V a Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Počas dňa sme nezaznamenali žiadne narušenie verejného poriadku ani ohrozenie bezpečnosti. Podujatie prebehlo pokojne, bez väčších problémov.

PB-8467_(Veľké) Hliadka zo Starého Mesta dozerajúca na bezpečnosť športovcov a športovkýň. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pre mestskú políciu však tento deň nebol len o práci. Štyria naši kolegovia sa zúčastnili samotného behu. Odbehli si štafetu v disciplíne polmaratón. Spoločnými silami trať bez problémov zvládli. Vydarené podujatie a ich športový výkon im budú navždy pripomínať aj medaile. Tie získali všetci športovci, ktorým sa podarilo dobehnúť až do cieľa.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.