Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vykonali sme bezpečnostnú akciu v nebytových priestoroch na Stavbárskej ulici (zásahy hliadok 26.9. – 2.10.)

VIDEO Facebook
Dátum: 05.10.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Vykonali sme bezpečnostnú akciu v nebytových priestoroch na Stavbárskej ulici (zásahy hliadok 26.9. – 2.10.)

Posledný septembrový týždeň riešili mestskí policajti v bratislavských uliciach 2 327 prípadov. Zadržali muža, podozrivého z násilnej trestnej činnosti, k požiaru privolávali hasičov a zrealizovali aj preventívno-bezpečnostnú akciu na Stavbárskej ulici. Začiatkom týždňa si posvietili aj na taxikárov.

Väčšina zo zistených priestupkov sa týkala oblasti dopravy. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku. V značnej miere sa hliadky mestskej polície zaoberali prípadmi nepovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti, porušeniami na úseku čistoty a poriadku na verených priestranstvách, ale napríklad aj nepovolenými pouličnými aktivitami.

Počas týždňa našli kolegovia v teréne 5 nelegálnych skládok odpadu8 vrakov vozidiel. Spolu s nimi na príslušné úrady nahlasovali aj 1 prípad poškodenia dopravného značenia. Často sme riešili aj prípady fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, porušenia ustanovení zákona o lesoch, neporiadok v okolí kontajnerových stojísk ako aj nerešpektovanie stanovených prevádzkových časov v podnikoch. Najpriestupkovejším miestom sa za uplynulý týždeň stala Gercenova ulica v Petržalke, z ktorej evidujeme 43 porušení. V 9 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci a 1-krátpríslušníkmi Hasičského a záchranného zboru.

Zadržali sme muža podozrivého zo spáchania násilného trestného činu na maloletej osobe

V sobotu nadránom, krátko po 3:00, sme od kolegov z Policajného zboru obdržali informáciu, že v centre mesta by sa mal pohybovať muž, po ktorom je vyhlásené pátranie z dôvodu násilnej trestnej činnosti. Požiadali nás o spoluprácu pri jeho hľadaní. Jedným z hlavných poznávacích znakov podozrivého malo byť výrazné tetovanie na tvári. Na hlave mal mať vzorovanú šiltovku.

Hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie si pod Michalskou bránou všimla skupinu osôb, medzi ktorými sa nachádzal aj muž zodpovedajúci popisu hľadaného. Tvár mal však z časti prekrytú šálom. Keď zbadal, že k nemu prichádza mestská policajtka a policajt, otočil sa im chrbtom a chcel vojsť do jednej z tamojších prevádzok. Tá však už bola zatvorená.

Hliadka ho oslovila so žiadosťou o predloženie dokladu totožnosti. Preukázať sa však odmietal. Kolegovia si zároveň pri komunikácii s ním všimli, že spod šálu mu vytŕča časť tetovania. Keď ho vyzvali, aby si odokryl tvár, vydal sa na útek. Ďaleko sa ale nedostal. Takmer okamžite sa ho mestským policajtom podarilo chytiť. Keďže kládol aktívny odpor, použili voči nemu donucovacie prostriedky, hmaty a chvaty, a obmedzili ho na osobnej slobode.

zadržanie_podozrivého_z_násilného_trestnéh_činu_(Vlastné)Podozrivý kládol aktívny odpor, preto museli policajti voči nemu použiť donucovacie prostriedky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na miesto sme privolali príslušníkov Policajného zboru SR, ktorí lustráciou potvrdili, že sa skutočne jedná o hľadaného muža. Prevzali si ho a predviedli na príslušné policajné oddelenie.

K požiaru sme privolávali hasičov

V piatok nadránom sme dostali hlásenie o narušení jedného z objektov, ktoré máme pod dohľadom pultu centrálnej ochrany. Na miesto vyrazila hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava II. Po tom, čo sa policajti dostali do areálu objektu spozorovali požiar. Ihneď sme prostredníctvom operačného strediska privolali hasičov a vyrozumeli sme aj správcu daného objektu. Ku kolegom sa pridala po chvíli aj ďalšia hliadka, s ktorou spoločne začali oheň hasiť. Napokon sa plamene podarilo dostať pod kontrolu a uhasiť privolaným hasičom. Požiar vznikol pravdepodobne vznietením elektrickej rozvodnej skrine, od ktorej sa následne chytil aj drevený nábytok.

IMG_7041_(Vlastné)Po príchode na miesto si mestskí policajti všimli v objekte požiar. Ihneď začali s hasením a privolali hasičov. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Aj prostredníctvom preventívno-bezpečnostných akcií sa usilujeme prispieť k zvýšeniu bezpečnosti na Stavbárskej ulici a v jej okolí

Pred dvoma týždňami sme na Stavbárskej ulici otvorili nové vysunuté pracovisko mestskej polície, vďaka ktorému sme zvýšili prítomnosť policajtiek a policajtov v tejto ohrozenej oblasti. Jej obyvatelia sa s našim pracoviskom postupne oboznamujú a čím ďalej tým viac sa na nás osobne obracajú so svojimi podnetmi a žiadosťami o pomoc pri riešení rôznych situácií.

Veľmi nám záleží na tom, aby bola Vrakuňa a aj Podunajské Biskupice bezpečným miestom pre život. Podnety od obyvateľov sú pre nás veľmi dôležité a aj na ich základe sa snažíme prijímať opatrenia napríklad formou preventívno-bezpečnostných akcií. Aj preto sme sa v piatok zamerali na kontrolu osôb, ktoré sa dlhodobo neoprávnene zdržiavali v spoločných nebytových priestoroch komplexu Pentagon na Stavbárskej ulici, na ktoré nás obyvatelia upozornili.

Akciu v skorých ranných hodinách zrealizovali mestské policajtky a policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie v spolupráci s kolegami z Policajného zboru.

IMG_20220930_052644_(Vlastné)Pri prehľadávaní priestorov nám pomáhali aj naši štvornohí kolegovia. Foto: Mestská polícia Bratislava

V priestoroch chodieb, schodísk, výťahov a suterénu sme našli viacero osôb, ktoré v obytnom dome nemajú trvalý ani prechodný pobyt a nie sú ani nájomcami. Dve osoby, ktoré nevedeli preukázať svoju totožnosť, boli za účelom zistenia totožnosti predvedené na príslušné obvodné oddelenie Policajného zboru SR. V spolupráci s kolegami zo štátnej polície sme tiež preverovali, či sa nejedná o osoby v pátraní, čo sa ani u jednej z nich nepotvrdilo.

Našou prioritou je chrániť život, zdravie a majetok občanov, dohliadať na verejný poriadok a prispieť k skvalitneniu bezpečnosti v tejto oblasti. Tiež robíme všetko pre to, aby sme umožnili efektívnejšiu prácu občianskym združeniam a sociálnym pracovníkom hlavného mesta a miestnej časti, ktorí pomáhajú osobám užívajúcim drogy. Ľuďom bez domova podávame pomocnú ruku a snažíme sa ich prepojiť s organizáciami, ktoré poskytujú pomoc ľuďom v núdzi.

IMG_20220930_053722_(Vlastné)Kontrole sa nevyhlo viacero osôb, ktoré v obytnom dome nemajú trvalé ani prechodné bydlisko a nie sú ani nájomcami. Foto: Mestská polícia Bratislava

V prípade, ak ste svedkami páchania akéhokoľvek protiprávneho konania, neváhajte sa na nás obrátiť prostredníctvom linky 159, prípadne osloviť službukonajúceho policajta na našom vysunutom pracovisku alebo hliadku priamo v teréne.

Po ráznejších kontrolách v peších zónach sme sa tentokrát vo zvýšenej miere zamerali aj na taxikárov

V minulom týždni sme upriamili pozornosť na kontrolu dodržiavania povinností, ktoré podľa zákona o cestnej doprave musia pri výkone svojej činnosti dodržiavať taxikári. Zrealizovali sme bezpečnostnú akciu, do ktorej sa zapojili nielen mestské policajtky a policajti zo Starého Mesta, Dúbravky, Nového Mesta a Petržalky, ale aj pracovníci oddelenia dopravy a referátu kontroly hlavného mesta.

Počas akcie sme v uliciach Bratislavy zistili viaceré porušenia. V ôsmich prípadoch sme taxikárov za neplnenie si svojich povinností riešili uložením blokovej pokuty na mieste a ďalší traja sú riešení v správnom konaní.

Priebežným kontrolám vozidiel taxislužieb sa budeme venovať aj naďalej. Taxikári, nezabúdajte preto na svoje povinnosti.

taxi_3_2_(Vlastné)Vďaka bezpečnostnej akcii sa nám podarilo odhaliť viacero taxikárov, ktorí si neplnili svoje povinnosti, ktoré im ukladá zákon. Foto: Mestská polícia Bratislava

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.