Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dezorientovaného muža sme dostali do bezpečia a pomohli sme aj dehydrovanej dievčine (zásahy hliadok 18. – 24. júla)

VIDEO Facebook
Dátum: 27.07.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Dezorientovaného muža sme dostali do bezpečia a pomohli sme aj dehydrovanej dievčine (zásahy hliadok 18. – 24. júla)

V minulom týždni sa museli mestskí policajti v hlavom meste vysporiadať s takmer 1 900 prípadmi. Zasahovali pri požiari v Ružinove, do bezpečia dostali dezorientovaného muža, ktorý sa potuloval po uliciach Lamaču a pomohli aj dehydratovanej dievčine v Petržalke. Cez víkend zabezpečovali verejný poriadok v centre Bratislavy počas podujatia Dúhový PRIDE.

Najzastúpenejšími boli aj v uplynulom týždni priestupky na úseku dopravy. Bolo ich celkom 855. V značnej miere sme riešili porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, ako aj priestupky proti verejnému poriadku. Nezaostávali ani prípady nepovolenej konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách, nerešpektovania stanovených prevádzkových hodín v podnikoch, ale aj nepovolených pouličných aktivít. Niekoľkokrát sme sa stretli aj s nerešpektovaním povinností zo strany nezodpovedných majiteľov psov. Ďalej to boli napríklad priestupky na úseku podnikania, prípady poškodzovania verejnej zelene, nerešpektovanie zákazu vjazdu s bicyklom, ale aj porušenie zákazu používania pyrotechniky.

Počas týždňa sme sa zamerali aj na fajčiarov na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, ako aj na taxikárov, či si plnia svoje povinnosti v zmysle zákona o cestnej doprave. Najviac porušení v minulom týždni evidujeme už po niekoľkýkrát za sebou z Tyršovho nábrežia, zistili sme ich tam celkom 66. S pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci sme spolupracovali v 7 prípadoch a s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru 3-krát. Na príslušné úrady hliadky nahlasovali 17 starých vozidiel, 1 nelegálnu skládku odpadu4 poškodené dopravné značky.

Nechceli sme stratiť ani minútu, začínajúci požiar sme začali hasiť sami

K hustému dymu, ktorý sa šíril Ivánskou cestou nás privolali jej znepokojení obyvatelia. Ružinovská hliadka si po príchode na miesto všimla, že dym sa valí z areálu jednej z ubytovní. Za bytovkou objavila silne tlejúce ohnisko, od ktorého sa pravdepodobne chytilo aj neďaleké kompostovisko a požiar sa pomaly rozširoval až do susedného areálu.

Policajti neváhali a hasiacim prístrojom sa pokúšali požiar uhasiť, ten však naň nestačil. Poradili si s ním až privolaní hasiči. Mestskí policajti medzičasom dohliadali na okolie a starali sa o bezpečnosť obyvateľov bytovky. Vypátrať sa nám, za pomoci správcu ubytovne, napokon podarilo aj podozrivého muža, ktorý oheň, za účelom pálenia plastu na medených kábloch pred odovzdaním do zberného dvora, založil a následne zle uhasil. Odovzdali sme ho kolegom z Policajného zboru.

IMG_20220721_091033_952_(Vlastné)Požiar sa natoľko rozšíril, že bol potrebný zásah hasičov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Agresora policajtky dostali pod kontrolu

Policajtky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie privolal v pondelok operačný k agresívnemu mužovi v električke, ktorý podľa oznamu napádal ľudí a odmietal vystúpiť. Policajtky ho našli sedieť v dopravnom prostriedku, ktorý stál na zastávke Blumentálska. Vedľa neho ležal pes bez náhubku a vôdzka bola len tak pohodená na zemi.

Na prvotné výzvy policajtiek muž nereagoval, no keď videl, že sa nezastavia, tak ich uposlúchol. Vyšiel z električky a sadol si na zem na zastávku. Následne začal kričať na policajtky či vedia, kto je jeho otec. Odpovedať nevedeli a ani ich to nezaujímalo, ale boli si isté, že by sa za svojho syna hanbil, keďže ten svojim správaním strašil deti a ostatných ľudí stojacich na zastávke. Muža sa im napokon podarilo upokojiť a následne si ho prevzali na doriešenie kolegovia zo štátnej polície.

Dezorientovaného muža sme dostali do bezpečia

Na základe telefonického oznamu smerovala naša dúbravská hliadka na ulicu Pod Násypom v Lamači, kde sa po ceste veľmi nekoordinovane pohyboval približne 40-ročný muž. Už na prvý pohľad vyzeral dezorientovane a navyše javil aj známky psychickej poruchy. Potácal sa veľmi nebezpečne medzi zaparkovanými vozidlami a hrozilo, že by mohlo dôjsť aj ku kolízii s okoloidúcimi autami. Mestskí policajti ho preto okamžite dostali mimo cesty a privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Záchranári vyhodnotili, že mužov stav si vyžaduje odbornú pomoc a previezli ho do nemocnice.

IMG_20220722_094004_655_(Vlastné)Duševný, ale aj fyzický stav muža si vyžadoval odbornú pomoc a ošetrenie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Dehydrovanej dievčine sme poskytli prvú pomoc

V sobotu pozornosť petržalských mestských policajtov upútal hlúčik ľudí na Námestí hraničiarov. Tí sa zoskupili okolo mladej ženy, ktorá krátko pred príchodom hliadky odpadla, pravdepodobne v dôsledku vysokých horúčav v kombinácii s dehydratáciou organizmu. Policajti jej ihneď podali vodu a privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci.

Dievčina sa priznala, že počas celého dňa vypila len približne 2 dcl tekutín. Počasie netreba nikdy podceňovať, najmä ak teploty dosahujú takmer štyridsať stupňov, ako tomu bolo napríklad v sobotu. Dodržiavajte za každých okolností pitný režim a počas teplých dní noste vzdušné oblečenie a pokiaľ je to možné, nevychádzajte na slnko priamo na poludnie, kedy je najostrejšie.

dehydratovaná_dievčina_v_Petržalke_(Vlastné)Mladá žena vypila počas horúceho dňa kriticky málo vody a vypomstilo sa jej to. Našťastie jej pomohli okoloidúci ľudia, policajná hliadka a záchranári. Foto: Mestská polícia Bratislava

Požiar aj v Petržalke

Policajná hliadka si v sobotu v noci všimla dymzacítila štipľavý zápach v blízkosti sídliska Kopčany. To už však na miesto smerovali aj hasiči. Policajti sa ihneď napojili na nich a smerovali k miestu, kde horelo. V lokalite zotrvali pre prípad, že by hasiči potrebovali asistenciu a taktiež monitorovali počas hasenia blízke okolie. Požiar mal vzniknúť z odhodeného odpadu v blízkosti tamojšieho kontajnerového stojiska. Hasičom sa ho napokon úspešne podarilo uhasiť.

požiar_Kopčany_Petržalka_(Vlastné)Mestskí policajti zabezpečovali počas zásahu hasičov okolie. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Muža zlomila tragická udalosť, prišli sme mu na pomoc

Na základe informácie od členov Pohotovostného pátracieho tímu boli ružinovskí policajti v sobotu predpoludním vyslaní na Jégeho ulicu, kde sa nachádzal muž, ktorý sa správal mimoriadne rozrušene. Kričal po ľuďoch vulgarizmy a vyhrážal sa, že si ublíži. Niekoľko nadávok uštedril aj samotným policajtom. Upokojiť sa ho snažili aj jeho rodinní príbuzní, ktorí boli pri ňom, avšak márne. Podľa ich slov rodinu postihla tragická udalosť, s ktorou sa muž nedokáže vyrovnať a je vo veľmi zlom psychickom rozpoložení.

Policajti usúdili, že si jeho stav vyžaduje odbornú pomoc, preto sme na miesto privolali záchranárov. Medzičasom sa však vysilenému mužovi náhle sťažilo dýchaniezačal upadať do bezvedomia. Policajti mu okamžite poskytli prvú pomoc. Uložili ho do stabilizovanej polohy a kontrolovali jeho základné životné funkcie. Po chvíli sa im ho podarilo prebrať k vedomiu. Privolaným zdravotníkom sme poskytli asistenciu pri prevoze pacienta do nemocnice.

znepokojený_muž_na_Jégeho_ulici_(Vlastné)Psychicky vyčerpaného muža sa snažili upokojiť jeho príbuzní aj policajti. Napokon skončil v rukách zdravotníkov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Dúhové vlajky zaplavili centrum mesta

V sobotu sa v centre Starého Mesta konal Festival Dúhový PRIDE. Počas celého podujatia na verejný poriadok dozerali aj mestské policajtky a policajti spolu s kolegami z Policajného zboru. Mestská polícia mala na starosti, okrem iného, aj zabezpečovanie tradičného festivalového sprievodu ulicami. Hliadky pochod viedli a aj uzatvárali. Vyčlenené sme mali policajtky a policajtov aj popri plánovanej trase pochodu.

Vzhľadom na to, že sa v meste konali aj ďalšie zhromaždenia a kultúrne podujatia, počty policajtiek a policajtov v uliciach mesta boli výrazne posilnené. Posilnený bol aj dozor nad ulicami prostredníctvom Mestského kamerového systému. Kamery slúžia mestskej polícii a Policajnému zboru nie len na prevenciu priestupkov a trestných činov, ale záznamy z nich môžu byť použité aj ako dôkaz. Podujatie prebehlo bez vážnejšieho narušenia verejného poriadku.

PB-0239_(Vlastné)O bezpečnosť na Dúhovom PRIDE sa starali policajti zo všetkých okresných veliteľstiev a z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.