Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Postarali sme sa o stratené dieťa a posvietili si na mládež v posledný školský deň (zásahy hliadok 27.6. – 3.7. 2022)

Dátum: 07.07.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Postarali sme sa o stratené dieťa a posvietili si na mládež v posledný školský deň (zásahy hliadok 27.6. – 3.7. 2022)

Prelom júna a júla priniesol bratislavským mestským policajtom viacero zaujímavých situácií, s ktorými sa museli vysporiadať. Posilnili kontroly verejných priestorov po vysvedčeniach, na mohutný požiar poľa upozornili hasičov a pomáhali tiež viacerým ľuďom so zdravotným znevýhodnením. V závere týždňa sa postarali o stratené maloleté dieťa.

Hliadky mestskej polície sa zaoberali opäť viac ako 2 000 udalosťami, z ktorých väčšina sa týkala oblasti dopravy. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli po dopravných hneď druhými v poradí, sme v značnej miere riešili aj prípady nerešpektovania stanovených záverečných hodín v podnikoch, požívanie alkoholu na verejnosti, ale napríklad aj obťažovanie ľudí neprispôsobivými osobami.

Počas týždňa sa policajtky a policajti v teréne zaoberali aj prípadom nepovoleného pálenia odpadu, či nerešpektovaním zákazu vjazdu s bicyklom. Najpriestupkovejším miestom sa aj v uplynulom týždni stalo Tyršovo nábrežie so 64 priestupkami. Na príslušné úrady sme nahlasovali 10 starých vozidiel, 3 poškodené dopravné značkyv 1 prípade aj ďalšiu nelegálnu skládku odpadu.6 prípadoch sme k rôznym udalostiam privolávali  pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci a 9-krát sme spolupracovali s bratislavskými hasičmi.

IMG-20220702-WA0010_(Vlastné)Hasičov sme privolávali napríklad k požiaru poľa na Rybničnej ulici. Foto: Mestská polícia Bratislava

Sme vždy pripravení pomôcť

V pondelok krátko po 22:00 sme boli prostredníctvom linky 159 poprosení o pomoc so zdvihnutím invalidnej ženy na posteľ. Na Rezedovú ulicu v Ružinove preto ihneď smerovala hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava II, ktorá ochotne pomohla.

Deň na to sme opäť cez linku 159 obdržali telefonickú požiadavku, tentokrát z dopravnej zdravotnej služby. Pracovník zdravotnej služby potreboval pomoc pri manipulácii s imobilnou pacientkou. Okamžite bola operačným pracovníkom vyslaná na Ševčenkovú ulicu petržalská hliadka, ktorá pomohla vyniesť ženu po schodisku na štvrté poschodie do jej bytu.

Posvietili sme si na mládež v posledný školský deň

V deň rozdávania vysvedčení sme posilnili kontroly verejných priestranstiev vo všetkých mestských častiach. Zamerali sme sa predovšetkým na kontrolu požívania alkoholu mladistvými a maloletými a na konzumáciu alkoholu na verejných priestranstvách.

Posvietili sme si na areály bratislavských jazier a verejných parkov, detských ihrísk a školských dvorov, športovísk alebo námestí, kde na základe skúseností vieme, že dochádza k združovaniu ľudí a porušovaniu predpisov. Medzi nimi boli napríklad Sad Janka Kráľa, jazerá Kuchajda, Rohlík, Štrkovec, oblasť Železnej studničky, hradu Devín, Medická záhrada, Námestie slobody a mnohé ďalšie.

Situácia v meste bola deň pred prázdninami pokojná a nestretli sme sa so závažnými porušeniami pravidiel. Medzi výraznejšie prípady, ktoré sme riešili, patril napríklad fyzický konflikt v jednom z klubov na Špitálskej ulici. Obdobné kontroly budeme vykonávať aj naďalej a zameriame sa aj na podniky, kde sa schádzajú ľudia pod osemnásť rokov.

PB-9687_(Vlastné)Mestské policajtky a policajti sa zamerali na verejné miesta, kde sa zvykne združovať väčší počet ľudí. Do akcie sa zapojili všetky veliteľstvá vrátane Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Foto: Mestská polícia Bratislava

PB-9399_(Vlastné) Pod dohľadom sme mali aj okolie bratislavských vodných plôch. Foto: Mestská polícia Bratislava

Sme v strehu aj počas letných mesiacov

Počas letnej turistickej sezóny, tak ako aj po uplynulé roky, mestská polícia posilní hliadkovú činnosť na miestach, o ktorých máme vedomosť, že na nich dochádza ku schádzaniu sa väčšieho počtu ľudí. Prítomnosť policajných hliadok bude počas leta citeľnejšia napríklad priamo v historickom centre mesta, v blízkosti osobného prístavu, pri turistických atrakciách ako je Bratislavský hrad, hrad Devín a podobne.

Policajtky a policajti budú tiež vo zvýšenej miere dohliadať na bezpečnosť a verejný poriadok v blízkosti vodných plôch, ale napríklad aj v okolí nákupných centier a ich parkovísk – preventívnou činnosťou chceme zabrániť prípadným krádežiam a vlámaniam sa do osobných áut alebo prípadom ponechania zvierat či detí v rozhorúčených vozidlách.

Zároveň sme pripravení podieľať sa na zabezpečovaní verejného poriadku na desiatkach pripravovaných kultúrnych a športových podujatiach v hlavnom meste. Významnú úlohu pri dohliadaní na bezpečnosť a dodržiavanie verejného poriadku plní aj mestský kamerový systém, na ktorý sa budeme spoliehať aj počas leta. Dianie v hlavnom meste pozorujeme prostredníctvom 496 kamier.

Na požiar sme okamžite upozornili hasičov

Člen a členka novomestskej hliadky spozorovali v sobotu požiar pšeničného poľa na Rybničnej ulici vo Vajnoroch. Krátko pred 13:00 sme preto k udalosti privolávali prostredníctvom operačného strediska príslušníkov Hasičského a záchranného zboru. Hasenie zabezpečovali s piatimi kusmi techniky.

Mestská policajtka a policajt poskytovali hasičom potrebnú súčinnosť, usmerňovali dopravu a zabezpečovali prejazdnosť komunikácie pre ich potreby. Požiar, ktorý ohrozoval aj neďalekú čerpaciu stanicu, sa hasičom napokon podarilo uhasiť.

IMG-20220702-WA0005_(Vlastné)Plamene šľahajúce z pšeničného poľa si počas presunu na oznam všimla hliadka z Nového Mesta. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mestskí policajti sa postarali o strateného len 5-ročného chlapčeka

Petržalským policajtom ho odovzdal muž, ktorý si ho plačúceho a vystrašeného všimol potulovať sa po Starhradskej ulici pri Malom Draždiaku. Vďaka pohotovej reakcii a príkladnej spolupráci nášho operačného strediska a Policajného zboru sa napokon podarilo kontaktovať jeho rodičov. Kým si po svoje dieťa prišli, mestskí policajti sa oňho príkladne postarali. Uplakaného chlapčeka utíšili, dali mu napiť a snažili sa ho zabaviť. Potom ho už odovzdali do rúk vďačného otca.

Veľká vďaka za ľudskosť a vytrvalosť patrí najmä samotnému oznamovateľovi, ktorý sa bezprostredne po tom, ako nám dieťa odovzdal, vydal po okolí hľadať jeho rodinu.

stratený_chlapček_(Vlastné)Chlapček sa vďaka policajnej hliadke a všímavému občanovi dostal živý a zdravý naspäť do rúk svojich rodičov. Foto: Mestská polícia Bratislava

V prípade, ak sa stanete svedkami podobného prípadu alebo akejkoľvek inej udalosti, ktorá si vyžaduje zásah polície, neváhajte sa obrátiť na mestskú políciu prostredníctvom bezplatnej a nepretržite fungujúcej linky 159.

 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.