Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V Starom Meste sa objavili falošné oznamy pod hlavičkou mestskej polície

Dátum: 11.02.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
V Starom Meste sa objavili falošné oznamy pod hlavičkou mestskej polície

Zaznamenali sme viaceré telefonáty od obyvateliek a obyvateľov hlavného mesta, ktorí sa dopytovali na oznamy za stieračmi. Vo všetkých prípadoch išlo o falošné oznámenia o pokute.

Mestská polícia eviduje v posledných dňoch viacero otázok, ktoré sa týkajú falošných oznamov o nesprávnom parkovaní. Oznamy sú vytlačené na kancelárskom papieri a umiestnené za stieračmi. Informujú o zaznamenaní v systéme BPS a.s. a o udelení pokuty 85€.

Text týchto oznamov môže pomýliť ľudí. Radi by sme upozornili verejnosť, že mestská polícia takéto oznamy za stierače nekladie, nerobia to ani parkovací asistenti v regulovaných zónach PAAS. Taktiež nejde o oznamy spoločnosti BPS PARK, a.s., ktorá reguluje parkovanie v časti Starého Mesta.

Falošný_oznam_o_pokuteNa viacerých autách sa objavili takéto falošné oznamy. Foto: Mestská polícia Bratislava

Obsah oznamov je plný nezmyslov, ktoré nemajú oporu v zákonoch. Použité sú zlé údaje, v texte sa nachádzajú chyby a je uvedené aj nesprávne telefónne číslo na políciu. Z formátu vyhotovenia taktiež vidieť, že sa jedná o neodbornú a laickú prípravu oznámení. Ale aj takto zhotovené dokumenty môžu oklamať ľudí.

Mestská polícia a parkovací asistenti využívajú spolu tri druhy nálepiek, ktoré majú informatívny charakter a jedno oznámenie. Prostredníctvom oznamov na vozidlách nebudeme nikdy verejnosť žiadať o úhradu pokuty. Všetky peňažné operácie je možné riešiť len s policajtmi v teréne, kedy vám vydajú bloky v príslušnej hodnote pokuty, na jednotlivých okresných veliteľstvách, kam vás zavolajú s účelom prejednania priestupku alebo na základe doručenej pokuty na adresu majiteľa vozidla aj s odôvodnením.


Oficiálne informačné nálepky mestskej polície

Mestská polícia s parkovacími asistentmi PAAS využíva tri druhy informačných nálepiek a jedno oznámenie. V hlavnom meste sa môžete najčastejšie stretnúť so žltými nálepkami, ktoré informujú o zablokovaní imobilizérom.

Po spustení regulovaného parkovania v zónach PAAS si mohli šoféri na oknách vedľa miesta vodiča nájsť informatívnu nálepku o spáchaní priestupku. Tie už nahradili oranžové nálepky s informáciou o tom, že bude udelená pokuta prostredníctvom inštitútu objektívnej zodpovednosti.

Mimo regulovaných zón PAAS začne v týchto dňoch mestská polícia využívať svetlomodré nálepky, ktorými bude vodičov informovať o spáchaní priestupku a o tom, že sme ich zaznamenali v rámci kontroly, ktorá využíva inštitút objektívnej zodpovednosti.

Stretnúť sa môžete aj s oznámením, kedy vás príslušné okresné veliteľstvo vyzve na prejednanie priestupku.

V prípadoch, keď si nájdete žltú nálepku o zablokovaní vozidla imobilizérom, obráťte sa na linku 159. Operátori vám pošlú najbližšiu voľnú hliadku na zloženie papuče.

Ak ste porušili pravidlá cestnej premávky v zóne PAAS a na vaše vozidlo kontrolóri umiestnili oranžovú nálepku, príde majiteľovi vozidla na adresu trvalého pobytu pokuta, spolu so všetkými informáciami. Pre ďalšie informácie sa môžete taktiež obrátiť na linku PAAS 0800 222 888 v pracovných dňoch v čase od 7:00 do 19:OO. Všetky informácie nájdete aj na webe https://paas.sk/

Ak ste si našli biely lístoček a radi by ste zistili bližšie informácie k prejednaniu priestupku, môžete sa ozvať veliteľom zmeny na jednotlivé okresné veliteľstvá:

OV 1 Staré Mesto – 0902 921 177
OV 2 Ružinov – 0902 921 178
OV 3 Nové Mesto – 0902 921 179
OV 4 Dúbravka – 0902 921 180
OV 5 Petržalka – 0902 921 181

ImobilizérNajčastejšia nálepka, s ktorou sa môžu stretnúť vodiči v Bratislave. Vzor

PAASNálepka, ktorú využívajú parkovací asistenti PAAS. Vzor

Objektivna_zodpovednostNová nálepka mestskej polície, ktorú budeme využívať približne od polovice februára. Vzor

Oznamenie_za_ucelom_prejednaniaOznámenie, ktoré môžu použiť policajti. Vzor

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.