Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zásahy hliadok MsP v 39. týždni 2005

Dátum: 11.07.2008
Autor: Mestská polícia Bratislava
Zásahy hliadok MsP v 39. týždni 2005

Prečítajte si viac informácií o udalostiach, ktoré v uplynulom týždni preverovali hliadky Mestskej polície.

Zásahy hliadok MsP v týždni od 26. septembra do 2. októbra 2005

Priestupcovia na Saratovskej ulici porazili Námestie SNP

Požívanie alkoholických nápojov na verejných priestranstvách, obchádzanie všeobecne záväzných nariadení týkajúcich sa podmienok chovu domácich zvierat, porušovanie zásad ambulantného predaja a trhového poriadku, ako aj priestupky proti bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke zaradili Saratovskú ulicu v Dúbravke počas uplynulého týždňa medzi najpriestupkovejšiu lokalitu hlavného mesta. Mestskí policajti tu zistili a riešili 75 priestupkov. Celkom sa ale v hlavnom meste stalo počas týždňa 1987 priestupkov.

Hliadky mestskej polície zároveň preverovali aj 134 udalostí, kde sa podľa oznámení mali páchať trestné činy, prípadne priestupky. Oznámenia sa však ukázali ako neopodstatnené. Opodstatnenými bolo ale 741 priestupkov, ktoré majú na svedomí vodiči nerešpektovaním pravidiel bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke, ako aj 92 prípadov neoprávneného obsadenia vyhradených parkovacích miest. 107 priestupkov smerovalo do oblasti porušenia verejného poriadku, 209 sa týkalo čistoty a poriadku. Na poriadok okolo kontajnerových stojísk správcovia a majitelia domov zabudli v 32 prípadoch, štyri priestupky majú na svedomí „vylepovači“ rôznych plagátov. Dodržiavať zásady ambulantného predaja a trhového poriadku bolo ľahostajné pre 17 tiežtrhovníkov, trávnaté plochy si na parkoviská zamenilo 109 motoristov. V zóne s obmedzeným státím riešili jednotlivé hliadky MsP 140 porušení a v pešej zóne sa stalo 43 priestupkov.

V dvoch prípadoch sa k slovu dostali blokové pokuty aj z dôvodu nedodržania stanovených záverečných hodín, psíčkari týždňovú štatistiku doplnili o 70 nových priestupkov. Z chladného počasia si ťažkú hlavu nerobilo 185 konzumentov alkoholických nápojov na verejných priestranstvách, zárobkovú činnosť žobrákom prekazili hliadky v 24 prípadoch. Divoké parkovanie motorových vozidiel na zakázaných miestach sa značne predražilo pre 228 vodičov, ktorým z tohto dôvodu odtiahli ich štvorkolesových tátošov, rodinný rozpočet oslabili zaplatením blokovej pokuty a tí motoristi, ktorým na ich vozidlá hliadky nasadili blokovacie zariadenia. Tých bolo počas týždňa 346.

Kľúče majú svojho majiteľa

V jednej  telefónnej búdke na Námestí SNP v utorok popoludní zostali v zámkovom mechanizme telefónneho automatu zastrčené kľúče, pomocou ktorých je možné automat otvoriť a vyprázdniť. Ešte šťastie, že objemný zväzok 62 kľúčov si všimol príslušník mestskej polície. Ten ich zaistil a prostredníctvom operačného strediska MsP boli vyrozumení pracovníci, ktorí majú na starosti výber finančnej hotovosti z telefónnych automatov. Tí si kľúče následne prevzali. Ak by sa tieto dostali do nepovolaných rúk, na korunkách uložených v pokladničkách automatov by mohol niekto poriadne zarobiť.

Fabia pred bránou staveniska

So zaparkovaním motorových vozidiel zrejme niektorí vodiči problém vôbec nemajú. Kde je len kúsok voľného miesta, tam odložia svoje vozidlá a poberú sa preč. A to aj napriek tomu, že tento spôsob parkovania je v rozpore s dopravnými predpismi a takýto spôsob parkovania nie je práve najlacnejší špás. Priestupcovia musia počítať s blokovými pokutami až do výšky 2000 korún a ak je vozidlo ešte aj odtiahnuté, tak ďalšie takmer tri tisícky zaplatia aj za samotné odtiahnutie vozidla. V utorok na „divoký“ spôsob parkovania doplatilo 49 motoristov. Medzi nimi bola aj Fábia s malackými evidenčnými číslami. Jej vodič ju zaparkoval na Trenčianskej ulici rovno pred vjazdom na stavenisko a to aj napriek tomu, že je tu značka zákaz zastavenia. Pre odtiahnuté vozidlo si musel zájsť na Bazovú ulicu.

Franky nezabrali

Najskôr nevyberané slová znejúce z úst 20-ročného Bratislavčana na adresu hliadky mestskej polície, potom hrdinstvo tohto mládenca pred svojimi rovesníkmi, že na neho nikto nemá. Aj takýto obraz sa naskytol mestským policajtom počas uplynulého víkendu v Karlovej Vsi pri zabezpečovaní verejného poriadku počas Karloveských hodov. Mládenec sa ale predtým ešte dopustil priestupku proti verejnému poriadku. Hliadke odmietol predložiť preukaz totožnosti, preto nasledovalo jeho predvedenie na príslušný policajný útvar. Ešte pred nastúpením do služobného vozidla vytiahol z vrecka bundy svoj posledný tromf – 50 švajčiarskych frankov a týmito chcel podplatiť hliadku. Vraj, nech vec nechajú plávať a na všetko zabudnú. Bratislavčan ale nepochodil. Asi si neuvedomil, že týmto konaním sa dopustil trestného činu podplácania, čo mu napokon pripomenul o niečo neskôr aj príslušný policajný vyšetrovateľ vznesením obvinenia zo spáchania tohto trestného činu.

Sprejer v rukách mestskej polície

Múr garáže na Majerníkovej ulici „skrášlil“ sprejom neznámy mládenec. Jeho aktivita však neušla pozornosti mestským policajtom a tí ho zadržali na neďalekej zastávke mestskej hromadnej dopravy. 15-ročný mládenec sa k svojej maliarskej vášni priznal a policajtov priviedol na miesto, kde na úteku zahodil použitý sprej. Nakoľko svojím konaním naplnil skutkovú podstatu trestného činu, skončil na policajnom oddelení a z neho už odchádzal s obvinením vo vrecku.

Neprístojne na svätej omši

        Do Dómu svätého Martina smerovala jedna z hliadok mestskej polície v nedeľu popoludní. Dôstojný priebeh omše tu totiž svojím právaním  narúšal 28-ročný muž. Trpel poruchami psychického správania a nakoľko záchranári nemali k dispozícii voľnú sanitku, vozidlom mestskej polície ho hliadka previezla na ošetrenie do najbližšej nemocnice. Tu muža z Krušetnice v okrese Námestovo hospitalizovali na psychiatrickom oddelení.

       

 

 

 

 

 

 

 

 
Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 11.7.2008 / 11.7.2008

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.