Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zásahy hliadok MsP v 43. týždni 2008

Dátum: 29.10.2008
Autor: Mestská polícia Bratislava
Zásahy hliadok MsP v 43. týždni 2008

Prečítajte si viac informácií o udalostiach, ktoré v uplynulom týždni preverovali hliadky Mestskej polície. 

V týždni od 20. októbra do 26. októbra 2008 pribudlo do štatistiky mestskej polície 2224 udalostí. Medzi nimi bolo aj 235 takých, ktoré po overení hliadkami priamo na mieste sa ukázali ako neopodstatnené.

Opodstatnenými ale na druhej strane boli priestupky vodičov voči pravidlám bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke a takýchto porušení zistili hliadky 799. Na vyhradených parkovacích miestach pre zdravotne postihnutých občanov bez oprávnenia parkovať tu zanechalo svoje vozidlá 25 vodičov. V súvislosti s parkovaním na vyznačených parkovacích miestach zistili hliadky MsP 81 porušení.

Značnú časť priestupkov tvorili opäť porušenia všeobecne záväzných nariadení o čistote a poriadku a tých bolo počas týždňa 228. V zóne s dopravným obmedzením sa v sledovanom týždni stalo 333 priestupkov a v pešej zóne zistili hliadky mestskej polície 8 porušení. Na miestne úrady nahlásili mestskí policajti 11 vozidiel, ktoré vykazovali známky autovrakov.

Sedemnásť priestupkov súviselo s porušovaním pravidiel ambulantného predaja a trhového poriadku. Trávnaté plochy si za miesto zaparkovania pre svoje motorové vozidlo zvolilo 219 motoristov a prípady obťažovania okoloidúcich žobrákmi sa vyskytli 13 krát.

Štatistika mestskej polície ďalej prezrádza, že napriek zákazu konzumácie alkoholických nápojov na verejných priestranstvách si tieto doprialo 115 konzumentov. Najviac priestupkov sa stalo na Vajnorskej ulici 91. Blokovacie zariadenia na kolesách nesprávne parkujúcich vozidiel si našlo 585 vodičov a 171 vozidiel z dôvodov porušenia príslušných ustanovení zákona o premávke na pozemných komunikáciách skončilo po odtiahnutí na parkoviskách odťahovacích služieb.

Na Hlavnom námestí striehla pani smrť

V pondelok krátko po siedmej hodine rannej pracovník kamerového systému spozoroval na Hlavnom námestí vtedy ešte neznámeho muža. Ten spadol na zem pri predajni zlatníctva a zostal nehybne ležať na dlažbe námestia. Jedna z  hliadok mestskej polície celú situáciu preverila, neznámy už ale nejavil známky života, čo potvrdili aj privolaní pracovníci rýchlej zdravotníckej pomoci. V tomto prípade išlo o 52-ročného Bratislavčana s trvalým pobytom v bratislavskej Petržalke, no domovom sa mu stala ulica. Policajti mestskej polície ho často riešili pre porušovanie všeobecne záväzných nariadení zakazujúcich konzumáciu alkoholických nápojov na verejných priestranstvách, ale i o čistote a poriadku. Čo bolo príčinou jeho smrti, to bude známe až po vykonaní súdno-lekárskej pitvy nebohého.

Pred spravodlivosťou sa skrývali v rôznych brlohoch

V utorok ráno spolu s príslušníkmi policajného zboru sa zúčastnili v Petržalke hliadky mestskej polície na spoločnej akcii zameranej na pátranie po hľadaných osobách. V priebehu niekoľkých hodín bolo prekontrolovaných viacero miest, kde by sa tieto osoby mohli pred spravodlivosťou ukrývať a akcia priniesla aj svoje ovocie. Medzi kontrolovanými osobami boli  traja muži, po ktorých polícia už nejaký ten čas pátrala, ale aj človek, na ktorého bol vydaný zatykač. Pochopiteľne, všetci skončili na príslušnom policajnom oddelení.

Skokom pod električku chcela spáchať samovraždu

V utorok krátko pred ôsmou hodinou večer mestských policajtov telefonicky upozornili občania na neznámu ženu, ktorá skákala pod idúce motorové vozidlá na Račianskej ulici pri železničnej stanici Vinohrady. Jedna z hliadok mestskej polície tento oznam preverila a pri vozovni dopravného podniku spozorovala ženu stojacu pri električkových koľajniciach. Svoj život sa snažila ukončiť skokom pod prechádzajúcu električku. Policajti samovrahyňu od koľajníc dostali do bezpečia, pričom neznáma stále opakovala, aby ju nechali tak, pretože so svojím životom chce skoncovať. Hliadka privolala preto pracovníkov rýchlej zdravotníckej pomoci, neznáma však začala pri ošetrovaní napádať aj samotných záchranárov, pričom kládla aktívny odpor. Ten bol prekonaný až po použití chvatov a hmatov voči neznámej. Za asistencie hliadky MsP bola 43-ročná Bratislavčanka v minulosti ambulantne liečiaca sa na psychiatrii prevezená do nemocnice na Antolskej ulici.

Motív konania zostáva záhadou

V sobotu ráno krátko pred štvrtou hodinou neznámy mužský hlas prostredníctvom volania na tiesňové číslo 159 oznámil, že na nábreží Dunaja pri moste Lafranconi sa pokúsil jeho kamarát spáchať samovraždu skokom do rieky. Hliadky tento oznam  preverili, pričom pri Fakulte telesnej výchovy a športu ich čakal 33-ročný Bratislavčan. Ten policajtov priviedol k zranenému 35-ročnému mužovi z Malých Ludiniec, ktorého ešte pred príchodom hliadok vytiahol na breh. Zachránený muž sa ale sťažoval na bolesti nôh, preto policajti k miestu privolali pracovníkov rýchlej zdravotníckej pomoci. Tí po prvotnom ošetrení zraneného 35-ročného muža previezli  sanitkou rýchlej zdravotníckej pomoci  na ošetrenie do nemocnice.

 

 

 

 

 
Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 30.10.2008 / 30.10.2008

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.