Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Sprevádzali sme najväčší protest posledných mesiacov a zachraňovali topiaceho sa psa (zásahy hliadok 13.6. - 19.6.)

VIDEO
Dátum: 23.06.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Sprevádzali sme najväčší protest posledných mesiacov a zachraňovali topiaceho sa psa (zásahy hliadok 13.6. - 19.6.)

Mestská polícia Bratislava v uplynulom týždni riešila 2 178 prípadov. Najpočetnejšími zastúpenými priestupkami sú už tradične tie, ktoré spadajú pod bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky - 1 026 prípadov.

Kontrolovali sme nebytové priestory domu na Banšelovej ulici, ktoré obývali cudzie osoby. V dome sú byty, ktoré vlastná mestská časť Ružinov a k týmto bytom patria aj pivničné priestory, ktoré nedovolene zabrali cudzie osoby. Obyvatelia ich z tohto dôvodu nemohli využívať.

Útvar zásahovej jednotky a kynológie kontroloval nebytové priestory domu v skorých ranných hodinách. Osoby sa v tomto čase na mieste nezdržiavali, avšak nájdené veci svedčali o využívaných pivničných priestorov ako útočiska. Mestská polícia bude mestskej časti asistovať pri vypratávaní priestorov. Ružinov si následne priestory zabezpečí a znovu sprístupní obyvateľom bytovky.

PB-8894Kontrola nebytových priestorov v dome na Banšelovej ulici. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pomáhali sme zachrániť psa v zatopených priestoroch ruiny

Dúbravskí policajti reagovali na oznam z Vysokohorskej ulice v Lamači, kde našli spadnutého psíka v zaplavených priestoroch. Operačné stredisko im privolalo na pomoc dobrovoľných hasičov, vďaka ktorým sa podarilo psa vytiahnuť živého a bez zranení a následne sme ho mohli odovzdať do rúk majiteľa.

Radi by sme pri tejto príležitosti vyzvali verejnosť, aby nebola ľahostajná ani k osudu zvierat. Ak počujú nejaké trpieť, neváhajte a zavolajte na linku 159. Aj, keď nemusíme mať prostriedky na záchranu, vieme sa veľmi rýchlo prepojiť s ostatnými záchrannými zložkami a pomoc zorganizovať.

PB-082841_1Psa vylovili až dobrovoľní hasiči zo Stupavy. Foto: Mestská polícia Bratislava

Nábor nových mestských policajtov je otvorený posledných pár dní

Mestská polícia má vytvorený náborový web budpolicajt.sk, na ktorom sú zverejnené najdôležitejšie informácie k náboru. Zároveň tu nájdete napríklad informačné video o kurze odbornej prípravy, ktorí musia absolvovať všetci nováčikovia. Ale aj ďalšie videá, v ktorých sa rozprávame s absolventmi kurzu, ktorí už pracujú v teréne. Tí približujú vlastné skúsenosti, a to, ako sa u nich naplnili očakávania, s ktorými do Mestskej polície Bratislava vstupovali.

PB-5646Taktický tréning študentov v prostriedkoch verejnej dopravy. Foto: Mestská polícia Bratislava

Študentov v kurze učíme nielen potrebné zákony, ako je napríklad priestupkový alebo trestný, ale aj praktické veci. Populárna je sebaobrana, spôsoby, ako zasahovať proti páchateľom vo vozidlách mestskej hromadnej doprave, ale aj psychológia alebo streľby. Najviac času strávia študenti vo vzdelávacom centre v Dúbravke, ale chodia aj na strelnicu, do dopravného podniku alebo sa idú pozrieť aj na veliteľstvá, kde po zložení skúšky budú pracovať. Výplatu dostávajú naši študenti už počas samotného kurzu.

Protest zamestnancov škôl bol jedným z najväčších no aj najpokojnejších

Bratislava zažila jedno z najväčších zhromaždení v poslednom období. Išlo o protest zamestnancov škôl a školských zariadení. Podľa odhadov ich bolo v uliciach hlavného mesta približne 15 000.

Mestskí policajti a policajtky dozerali na zhromaždenie pracovníkov škôl a sprevádzali ich pochod z Námestia SNP k Národnej rade Slovenskej republiky. Boli sme na jeho čele a aj konci. Policajný zbor zabezpečoval dopravu, a to, aby sa nedostalo žiadne auto do sprievodu.

PB-8958Na Námestí SNP sa stretli tisíce protestujúcich zamestnancov škôl. Foto: Mestská polícia Bratislava

Z dôvodu veľkého počtu účastníkov bola čiastočne obmedzená súkromná aj verejná doprava. Obmedzenia sa dotkli najmä Námestia SNP a Palisád. Dopravný podnik Bratislava odkláňal počas podujatia verejnú dopravu.

K protestnému zhromaždeniu sa chceli pripojiť viaceré zoskupenia a organizované skupiny ľudí, ktorých organizátori odmietli. Vyzvali sme preto pred protestom verejnosť, aby prianie organizátorov povoleného zhromaždenia rešpektovali a nechali zamestnancov školstva pokojne vyjadriť svoje požiadavky.

PB-9310Na miesto sme museli privolať aj rýchlu zdravotnú službu. Foto: Mestská polícia Bratislava

K porušeniam verejného poriadku nedošlo, išlo o veľmi slušný spôsob vyjadrenia potrieb zamestnancov v školstve. Riešili sme len viaceré prípady, kedy účastníkom zhromaždenia prišlo zle. Mohlo ísť o dehydratáciu, prehriatie organizmu a podobne. Protest sa totiž konal v poobedňajších hodinách a v Bratislave bolo veľmi teplo. Dvoch ľudí sme ošetrili my, k jednému sme privolávali záchranku.

Okrem protestu učiteľov sme mali v Bratislave aj pochod pri príležitosti Svetového dňa utečencov, ktorý začal na Primaciálnom námestí a pokračoval cez Hlavné námestie, Ventúrsku, Šafárikovo námestie až na Tyršovo nábrežie. Samozrejme, za účasti mestskej polície.

Na Tyršovom nábreží sa konal aj One Way Fest a to od piatku až do nedele, kde sme väčšinu času usmerňovali dopravu. Rovnako sme dozerali na verejný poriadok aj počas Slávnosti Božieho tela, ktorá sa konala na Primaciálnom námestí a ľudia sa následne presúvali pred kostol na Hurbanovom námestí.

WhatsApp_Image_2022-06-19_at_10.38.11_AMPodujatie na Primaciálnom námestí. Foto: Mestská polícia Bratislava

Viete, čo robiť pri stretnutí s diviakom?

Diviaky sa aj naďalej objavujú v uliciach hlavného mesta, niekedy naozaj na miestach, kde by sme ich vôbec nečakali. Mali sme prípad, kedy sa nám diviak objavil napríklad pri SND, ale aj srnka v Auparku. Tento týždeň sme mali diviakov na Kramároch, kde ich bolo niekoľko desiatok, od dospelých až po drobné deti. Zároveň sme dostali prostredníctvom Facebookovej správy video diviaka, ktorý si vykračoval hore kopcom od Národnej rady.

Vo všetkých prípadoch platí, najlepšou vecou, ktorú môžete spraviť, je kontaktovať mestskú políciu prostredníctvom linky 159 a k diviakom sa nepribližovať. Je to najistejší a najrýchlejší spôsob. Naši operátori sú na linke nepretržite.

Tí na miesto vyšlú hliadku mestskej polície, ktorá sa snaží zabrániť tomu, aby diviak niekoho napadol alebo ničil verejný majetok. Zároveň sa spájame s poľovníkmi a s veterinárnou a potravinárskou správou, ktorí jediní majú možnosť riešiť prípady diviakov v meste.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.