Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Odhalili sme falšovateľa preukazu ZŤP (zásahy hliadok 11. – 17. apríla)

VIDEO Facebook
Dátum: 20.04.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Odhalili sme falšovateľa preukazu ZŤP (zásahy hliadok 11. – 17. apríla)

Počas veľkonočného týždňa sme v uliciach Bratislavy preverovali a riešili 2 174 udalostí. Medzi nimi bolo aj viacero zaujímavých prípadov. Odhalili sme napríklad falšovateľa preukazu zdravotne znevýhodnenej osoby a pomohli sme na slobodu srnčekovi, ktorý sa ocitol v záhrade rodinného domu vo Vajnoroch.

Oblasť dopravy sa stala aj v minulom týždni tou napriestupkovejšou, riešili sme v rámci nej 1 049 porušení. V značnej miere sa mestskí policajti zaoberali aj priestupkami na úseku verejného poriadku ako aj porušeniami v súvislosti s nepovolenou konzumáciou alkoholu na verejných priestranstvách. Hliadky boli často privolávané k prípadom neporiadku v okolí kontajnerových stojísk, k nerešpektovaniu stanovených záverečných hodín v prevádzkach, ale napríklad aj k nepovoleným pouličným aktivitám.

Niekoľkokrát sme riešili aj priestupky proti občianskemu spolunažívaniu či prípady, kedy psíčkari nedodržiavali povinnosti, ktoré im stanovuje príslušný zákon a všeobecne záväzné nariadenia. V uliciach Bratislavy sme minulý týždeň našli 8 starých vozidiel, 4 nelegálne skládky odpadu1 poškodenú dopravnú značku. Všetky tieto prípady sme nahlásili na príslušné úrady, ktoré sú oprávnené ďalej konať.

20200513_111322_nová_(Vlastné)Každý týždeň nachádzame v Bratislave nové nelegálne skládky odpadu. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Najviac porušení evidujeme z Krasovského ulice, zistili sme ich tam celkom 85. K rôznym udalostiam sme 5-krát privolávali záchranárov, 1-krát hasičovv 5 prípadoch sme spolupracovali aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

Prišiel na "návštevu", späť sa však nevedel dostať

V stredu, krátko po 20:00, sme prostredníctvom linky 159 obdržali telefonický oznam, že na ulici Za Mlynom v bratislavských Vajnoroch, oznamovateľke pobehuje v záhrade vyplašený srnec a skáče do plota. Operátori linky preto okamžite na miesto vyslali policajnú hliadku z Okresného veliteľstva Bratislava III. Po príchode na miesto skutočne vystresované zviera vo dvore rodinného domu policajti našli.

V takýchto prípadoch, kedy nájdeme lesnú zver, ktorá je či už zakliesnená v oplotení, uväznená napríklad vo dvore, je zranená alebo sa pohybuje v intraviláne mesta, mimo svojho prirodzeného prostredia, privolávame pracovníkov príslušného poľovného združenia. Tí už ďalej zabezpečujú jej odchyt. Tak tomu bolo aj tentoraz. Poľovníkovi mestskí policajti po celý čas poskytovali asistenciu. Srnčeka napokon bez zranenia vypustil do neďalekého lesa.

S falošným preukazom nepochodil, odhalili ho petržalskí policajti

V sobotu vo večerných hodinách hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava V kontrolovala parkovacie miesta vyhradené pre zdravotne znevýhodnené osoby na Budatínskej ulici, či na nich neparkujú vodiči bez potrebného preukazu. Jedno z vozidiel malo síce za čelným sklom umiestnený preukaz osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ale policajtom sa hneď na prvý pohľad nezdal. Javil totiž známky falšovania.

PB-3923_(Vlastné)Aj v minulosti sa nám viackrát podarilo odhaliť falošné preukazy ZŤP, napríklad na parkovisku na Einsteinovej ulici. Foto: Mestská polícia Bratislava

Keď sa vodič dostavil k autu, preukaz spoza čelného skla vybral a ukázal ho policajtom. Bola to jasná farebná fotokópia. Muž sa priznal, že falošný preukaz používal ako pravý. Pre podozrenie zo spáchania trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky, bol vodič obmedzený na osobnej slobode a predvedený na príslušné oddelenie Policajného zboru.

Myslite na kódex ohľaduplnosti

Ako peší, tak aj bicykloví návštevníci rekreačných lokalít, by sa mali k sebe správať pri pobyte v prírode ohľaduplne a myslieť nielen na svoju bezpečnosť, ale aj na bezpečnosť ľudí okolo seba. Nijako ich neobmedzovať a neohrozovať. Chodcov a chodkyne upozorňujeme najmä na to, aby nechali vždy aspoň polovicu cesty prejazdnú pre cyklistov, aby mali psíka na vôdzke a deti držali pri kraji cesty. Tiež, aby nevstupovali na trasy, ktoré sú vyhradené len cyklistom.

Na cyklistov a cyklistky naopak apelujeme, aby jazdili po cyklotrasách a turistické trasy nechali peším. Rovnako, aby pri obchádzaní spomalili a udržiavali od chodcov odstup aspoň 1,5 metra, dali o sebe vedieť chodcom a chodkyniam zvončekom alebo pozdravením a aby sa v lesoparku nesnažili o rýchlostné rekordy. Za každou zákrutou môže byť totiž rodina s malými deťmi, z lesa môže kedykoľvek vybehnúť srnka alebo diviak a môže tak dôjsť k nešťastiu.

kódex_ohľaduplnosti_(Vlastné) Cyklisti a chodci by si aj pri pobyte v prírode mali prejavovať vzájomný rešpekt a byť k sebe ohľaduplní. Foto: Mestská polícia Bratislava

Posilnili sme naše rady o pätnásť nových policajtov

Frekventanti zaradení v kurze odbornej spôsobilosti v minulom týždni skladali záverečné skúšky pred odbornou komisiou Policajného zboru. Úspešne nimi prešlo 15 našich študentiek a študentov. Tí sú už rozdelení na jednotlivých veliteľstvách.

IMG-20220414-WA0003_(Vlastné) Noví mestskí policajti absolvovali najprv písomný test. Potom nasledovala ústna časť skúšky. Foto: Mestská polícia Bratislava

V najbližších dňoch, tak ako všetci novopečení policajti, budú študovať príslušné všeobecne záväzne nariadenia, do terénu ich budú brávať skúsenejší kolegovia, ktorí ich oboznámia s prácou v jednotlivých okresoch a budú im pomáhať pri orientovaní sa na príslušnom území. Onedlho tak budú môcť ľudia vidieť naše nové posily priamo v uliciach Bratislavy.

Už v poradí tretia trieda, ktorú sme si sami pre naše potreby vyškolili, absolvovala počas kurzu okrem teoretických hodín aj niekoľko hodín praktického výcviku. Naposledy sa noví mestskí policajti priúčali zákrokom proti páchateľom v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy.  Predtým absolvovali napríklad aj výcvik na strelnici.

278182842_2112864678874140_1196631853384504728_n_(Vlastné) Frekventanti počas tréningu zásahov v prostriedkoch MHD. Foto: Mestská polícia Bratislava

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.