Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dva silvestrovské požiare a kuriózne parkovanie. Aj taký bol prelom rokov (zásahy hliadok 27.12.2021 - 2.1.2022)

VIDEO Facebook
Dátum: 05.01.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Dva silvestrovské požiare a kuriózne parkovanie. Aj taký bol prelom rokov (zásahy hliadok 27.12.2021 - 2.1.2022)

Počas silvestrovskej noci sme hasičov privolávali ku dvom požiarom. V poslednom týždni uplynulého roka sme tiež riešili kuriózne parkovanie a pomáhali ľuďom bez domova.

Posledný týždeň uplynulého roka sme uzavreli s viac ako 1000 prípadmi. V rámci nich dominovali najmä priestupky v doprave, bolo ich celkom 389. V štatistike ani tentokrát nechýbajú priestupky proti verejnému poriadku, nerešpektovanie zákazu konzumácie alkoholu na verejnosti, prípady neporiadku v okolí kontajnerových stojísk, ale aj priestupky proti občianskemu spolunažívaniu.

Mestskí policajti v uliciach hlavného mesta riešili aj viacero prípadov nedodržiavania povinností zo strany majiteľov psov počas prechádzok, ale aj 62 prípadov, kedy došlo k porušeniu a ľudia používali v Bratislave celoročne zakázanú pyrotechniku. Ide o malé navýšenie počtu prípadov oproti minulému roku, kedy ich bolo 59.

Celkom 7 vrakov, ktoré počas služieb hliadky našli sme nahlasovali príslušným úradom, ktoré sú oprávnené vyzvať majiteľov vozidiel na ich odstránenie z komunikácie. Najviac porušení v minulom týždni evidujeme z Karloveskej ulice, zistili sme ich tam celkom 22. V 5 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, v 3 prípadoch s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a 2-krát s pracovníkmi Slobody zvierat.

Požiar tesne pred aj tesne po polnoci

V piatok hodinu pred polnocou, sme na operačnom stredisku prostredníctvom linky 159 prijali oznam z Námestia republiky v Petržalke. V blízkosti vianočného stromčeka malo totiž horieť.  Na miesto bola ihneď vyslaná petržalská hliadka. Požiar vznikol pravdepodobne po odpaľovaní zábavnej pyrotechniky. Poradili si s ním až privolaní hasiči.

V tú istú noc, len niekoľko minút po dvanástej, sme preverovali oznam na Ulici svornosti. Oznamovateľka totiž tvrdila, že ľudia v jej susedstve nerešpektujú zákaz používania pyrotechniky a má obavy z prípadného vzniku požiaru, ktorého plamene by mohli zachvátiť jej dom.

Počas komunikácie s nahlasovateľkou už priamo na mieste kolegovia spozorovali oheň a dym v neďalekom objekte.  Bezodkladne, prostredníctvom operačného strediska, privolali na miesto hasičov ako aj príslušníkov Policajného zboru. Mestskí policajti zabezpečili uzáveru ulice a pomoc prišla poskytnúť aj ďalšia hliadka, ktorá sa nachádzala najbližšie k miestu udalosti. Príslušníkom Hasičského a záchranného zboru sa rozsiahly požiar podarilo dostať pod kontrolu a zlikvidovať.

Pomáhame ľuďom bez domova

Petržalskí policajti medzi sviatkami, ale aj v týchto dňoch kontrolujú ľudí bez domova a informujú ich o možnosti navštíviť krízovú nocľaháreň, ktorá bude pre nich k dispozícii od polovice januára. Zároveň im rozdávajú rôzne veci, ktoré im dokážu aspoň trošku pomôcť zvládnuť zimné obdobie, napríklad karimatky, šály, rukavice, nákrčníky a podobne.

pomoc_ľuďom_bez_domova_(Vlastné)Šál, deka či rukavice. Pre niekoho je to maličkosť, pre iného to však môže znamenať obrovskú pomov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Buďte k ľuďom na ulici citliví a ak môžete pomôcť, urobte tak. Častokrát stačí aj maličkosť, deka či šál. Ak by ste našli človeka, ktorý na tom zdravotne nie je dobre, neváhajte kontaktovať zdravotníkov na čísle 155, alebo sa obrátiť na linky občianskych združení ako napríklad Vagus či Stopa, alebo neziskovej organizácie De Paul.

149301483_1785176794976265_3722572957857787715_nAj počas minuloročnej zimy sme ľuďom bez domova rozdávali základné balíčky prvej pomoci. Tie obsahovali napríklad spacáky, karimatky, ale aj teplé oblečenie. Foto: archív Mestská polícia Bratislava 

Policajti neverili vlastným očiam

V piatok predpoludním zavolal na linku 159 vodič auta, ktorý sa pokúsil zísť vozidlom z terasy domu na Vígľašskej ulici priamo po schodisku. S osobným motorovým vozidlom zostal zakliesnený v polovici schodov a nevedel sa pohnúť ďalej. Mestskí policajti uložili šoférovi na mieste blokovú pokutu za jazdu po chodníku. Ten si následne privolal odťahovú službu, ktorá na jeho náklady auto z miesta odstránila.

kuriozita_parkovanie_Petržalka_(Vlastné) Vodič vozidla si hliadku mestskej polície privolal sám. Foto: Mestská polícia Bratislava

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.