Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Školáci sa aj vďaka nášmu dozoru dostali bezpečne do škôl (zásahy hliadok 30.8. - 5.9.2021)

VIDEO Facebook
Dátum: 10.09.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Školáci sa aj vďaka nášmu dozoru dostali bezpečne do škôl (zásahy hliadok 30.8. - 5.9.2021)

Mestskí policajti sa v uplynulom týždni postarali o bezpečnosť detí v ich prvý školský deň. Počas víkendu sa im podarilo zadržať  nebezpečného agresora v centre mesta.

Celkový počet riešených udalostí za uplynulý týždeň sa vyšplhal k číslu 1302. Pokiaľ ide o najviac zastúpené porušenia, aj tentokrát nimi boli dopravné priestupky. Riešili sme ich 867. V značnej to boli taktiež porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, nezaostávali ani priestupky v súvislosti s nepovolenou konzumáciou alkoholu na verejných priestranstvách, ako aj prípady nedodržania stanovených prevádzkových hodín v podnikoch. Je potrebné spomenúť aj vyšší počet priestupkov proti verejnému poriadku, ale napríklad aj viacero vrakov vozidiel, ktoré hliadky mestskej polície počas týždňa našli v uliciach mesta. Najviac porušení evidujeme z Bajkalskej ulice, zistili sme ich tam celkom 24. V 5 prípadoch mestskí policajti spolupracovali so zdravotníkmi, 3-krát k rôznym udalostiam privolávali bratislavských hasičov a 4 krát to bola spolupráca s pracovníkmi Slobody zvierat.

Odvážni mladíci chytili sprejera

V noci zo soboty na nedeľu bola jedna z hliadok mestskej polície, prechádzajúca Námestím Slobody, zastavená skupinkou mládežníkov. Tým sa chvíľku predtým podarilo obmedziť na osobnej slobode mladíka, ktorého videli sprejom postriekať jedno z tam zaparkovaných vozidiel. Na auto namaľoval nečitateľné znaky čiernej farby. Sprejer sa mestským policajtom ku skutku priznal, uviedol, že toto vozidlo posprejoval už aj v minulosti a ukázal im aj sprej čiernej farby, ktorý medzičasom odhodil do neďalekých kríkov. Následne bola na miesto privolaná hliadka štátnej polície, ktorá si mladíka prevzala.

Bezpečne do školy

Na to, aby sa školáci cez frekventované cesty do svojich škôl dostali bezpečne, dávali vo štvrtok predpoludním pozor aj mestskí policajti, a to pred viacerými bratislavskými školami. Tentokrát sa k hliadkam pridali aj pracovníčky Národného bezpečnostného úradu, ktoré deťom rozdávali reflexné pásky. Veríme, že deti ich budú denne používať, pretože aj takáto maličkosť dokáže chodca zviditeľniť a vodiča na jeho prítomnosť na vozovke včas upozorniť.

priechodyMestský policajt dohliadajúci na bezpečnosť detí počas ich cesty do školy. Foto: Mestská polícia Bratislava

Agresor sa hliadke vyhrážal smrťou

Mestskí policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie v sobotu v neskorých večerných hodinách spozorovali na Poštovej ulici muža, ktorý sa správal agresívne a slovne, rôznymi vulgarizmami, napádal okoloidúcich. Netrvalo dlho a agresor si začal dovoľovať aj na zasahujúcich policajtov. Opakovane na nich pľul s vyhrážkami, že ich nakazí hepatitídou. Viackrát zaútočil fyzicky a nezdráhal sa vyhrážať sa im dokonca aj zabitím. Na krku mal navyše zavesenú približne desať centimetrovú čepeľ z noža. Mestskí policajti ho preto okamžite použitím hmatov a chvatov spacifikovali a obmedzili na osobnej slobode. Z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu nebezpečného vyhrážania ho následne odovzdali príslušníkom Policajného zboru.

Nové posily mestskej polície

Počas troch mesiacov strávených v školských laviciach, počas troch mesiacov intenzívneho štúdia a výcviku sa naši frekventanti zaradení v kurze odbornej spôsobilosti, mnohému naučili. Vo štvrtok a piatok svoje nadobudnuté vedomosti aj zúročili. Skúšku odbornej spôsobilosti skladali pred komisiou Policajného zboru SR v priestoroch školiaceho strediska mestskej polície na Saratovskej ulici. Obyvatelia Bratislavy, ako aj jej návštevníci, sa s nimi už teda budú môcť vidieť aj priamo v uliciach mesta pri riešení rôznych situácií.

záverečná_skúškaPísomná časť skúšok odbornej spôsobilosti. Foto: Mestská polícia Bratislava

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.