Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Droga - tichý zabijak - Menej bolestný návrat

Dátum: 07.10.2016
Autor: Mestská polícia Bratislava
Droga - tichý zabijak - Menej bolestný návrat

Prevencia drogovej problematiky: V posledných rokoch sa množia správy o drogovej problematike. Drogy sa objavujú všade. Aké vlastne sú? Vo všeobecnosti sa delia do štyroch skupín – konopné drogy, opiáty, stimulačné látky a halucinogény. K nim možno pričleniť aj piatu skupinu. Sú to lieky s účinkami ovplyvňujúcimi psychiku človeka, teda ide o psychotropné lieky.

Prevencia drogovej problematiky: V posledných rokoch sa množia správy o drogovej problematike. Drogy sa objavujú všade. Aké vlastne sú? Vo všeobecnosti sa delia do štyroch skupín – konopné drogy, opiáty, stimulačné látky a halucinogény. K nim možno pričleniť aj piatu skupinu. Sú to lieky s účinkami ovplyvňujúcimi psychiku človeka, teda ide o psychotropné lieky.
 
 
 
Žiaľ, pred drogami nie sú ušetrené ani deti. To, že dieťa ich vábeniu podľahlo nemusí byť aspoň zo začiatku vôbec nápadné. Pozorný rodič si však všimne signály, ktoré naznačujú, že niečo nie je v poriadku. Začínajú problémami v škole, stratou záujmov dieťaťa, zmenou partie a kamarátov i zmenou chovania. Dieťa môže byť spavé, stráca chuť do jedla a  začína chudnúť. Z mozaiky  príznakov, ktoré naznačujú napríklad užívanie pervitínu sa začínajú objavovať rôzne kožné defekty – stopy po škrabancoch a iných drobných sebapoškodeniach, predovšetkým na tvári a rukách. Nedostatok peňazí na nákup drogy núti dieťa siahnuť po rodičovských peniazoch. Nález injekčných striekačiek, ihiel, samotnej drogy a stopy po injekčných vpichoch hovoria, že s dieťaťom čosi nie je v poriadku. Štatistiky sú neúprosné. S drogami nejakú skúsenosť už má každý tretí človek vo veku osemnásť rokov. Drogy a problémy s nimi sú žiaľ, jednou zo súčastí dnešného života a tento fakt nie je možné akýmkoľvek zásahom zmeniť.

Drogy nie sú nič tajomné. Nemajú nad človekom žiadnu moc, pravda, pokiaľ sami nechceme. Hovorme o ich nebezpečenstve s deťmi otvorene a pokiaľ im dieťa prepadne, navštívme s ním odborníka. Zo začiatku drogovej cesty je návrat späť vždy menej bolestný, ako z jej konca.
 
Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 7.10.2016 / 7.10.2016

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.