Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mestský kamerový systém

máji roku 2000 bol spustený do prevádzky mestský kamerový systém monitorujúci verejné priestranstvá na území hlavného mesta.
 
Prvým dôležitým faktorom, ktorý pôsobí pri umiestnení kamier je ich preventívny účinok – potencionálny páchateľ upustí od nekalých úmyslov, keď si je vedomý, že je  monitorovaný a z trestného činu bude usvedčený. V prípade páchania trestnej činnosti je možný rýchly zásah na pokyn operačného pracovníka. Záznam obrazu je účinný prostriedok pri objasňovaní trestnej činnosti a pri operatívnom vyhľadávaní páchateľa. Kamerový systém dáva možnosť aj na monitorovanie samotného výkonu hliadok mestskej polície, na kontrolu zákazov parkovania a podobne.

K 1. januáru 2021 boli verejné priestranstvá v hlavnom meste monitorované pomocou 334 kamier, z toho bolo 80 dopravných, 198 bezpečnostných a 56 kamier na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Najviac kamier - 103 je v okrese Bratislava 1. V druhom bratislavskom okrese je 75 kamier a vo štvrtom okrese 73. V treťom bratislavskom okrese je 60 kamier a najmenej kamier - 23 je v piatom bratislavskom okrese.

Súčasné kamery slúžia na dohľad nad verejným poriadkom a k predchádzaniu pouličnej trestnej činnosti. Sú využiteľné aj pre aktuálnu koordináciu postupu bezpečnostných zložiek, hasičov, zdravotníckej služby a podobne.

Aby nedošlo k zneužitiu kamerového systému, sú prijaté viaceré bezpečnostné opatrenia. Predovšetkým monitorovacie stredisko mestskej polície je režimovým pracoviskom so zákazom vstupu nepovolaným osobám. Zamestnanci, ktorí tento systém obsluhujú, sú viazaní mlčanlivosťou a nežiadúci únik informácií má za následok trestné stíhanie.

Výstupy z kamerového systému, či už ide o fotografie alebo prezeranie záznamov, sú poskytované na základe písomnej žiadosti aj príslušným útvarom PZ. Prezeranie záznamov sa týka predovšetkým šetrenia vo veci krádeži alebo poškodení motorových vozidiel, poškodenia majetku, lúpežného prepadnutia, výtržníctva, ublíženia na zdraví, krádeže a vlámania.