Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

So psom pátral po nezvestných ľuďoch. Bez štvornohých priateľov si už nedokáže predstaviť život.

Dátum: 12.05.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
So psom pátral po nezvestných ľuďoch. Bez štvornohých priateľov si už nedokáže predstaviť život.

V Mestskej polícii Bratislava pôsobí Ladislav šesť rokov. Avšak jeho skúsenosti s policajnou prácou a výcvikom psov sú omnoho dlhšie. Vďaka tomu sa stal jednou z výrazných posíl u našich kynológov.

Ladislav naberal skúsenosti vo viacerých kynologických kluboch na strednom Slovensku, v záchranárskej brigáde a aj v radoch detvianskej mestskej polície.

Ostatných kynológov zaujal vedomosťami a aj schopnosťami psa

Pracovný život začal ako lesný hospodár vo Veľkom Krtíši. V tom čase ešte nevedel, že k profesionálnej práci so psami, sa dostane takpovediac ako slepé kura k zrnu. „Môj kolega, tiež horár, sa ma opýtal, či by som nechcel jeho psa, na ktorého nemá popri iných povinnostiach dostatok času. Vtedy som sa zamyslel, že by mohlo byť fajn mať štvornohého parťáka a prišiel som si poňho,“ spomína kynológ.

Ako sám tvrdí, medzi ním a trojmesačným šteňaťom nemeckého ovčiaka, Eddym, už od prvého stretnutia preskočila iskra. „Vrtel chvostom a tešil sa, keď ma zbadal. Hneď som vedel, že si budeme rozumieť,“ dodáva bývalý lesník. Po čase si uvedomil, že psa nechce mať len na bežné prechádzky alebo len ako klasického domáceho miláčika. Rozhodol sa preto, že čas investuje do jeho výcviku a uvidí sa čo ďalej. „V tom čase som však ešte nemal žiadne skúsenosti s výcvikom psov, učil som sa teda úplne od piky, sám s pomocou zázračnej knižky - kynologického zborníka,“ opisuje svoje začiatky Ladislav.

Eddy ukázal Ladislavovi cestu

V krátkom čase sa dostal aj do kynologického klubu vo Veľkom Krtíši, kde si počas tréningov u Eddyho všimol zvláštne nadanie, nielen na poslušnosť, ale napríklad aj obranárske práce či stopovanie. „Bol to naozaj všestranný pes, s ktorým sa mi postupne darilo získavať vysoké umiestnenia na pretekoch nielen doma, ale aj v zahraničí a zložiť aj viaceré kynologické skúšky na rôznych úrovniach“. Jeho metódy výcviku si začali všímať aj ostatní kynológovia z klubu. To mu otvorilo brány do ďalších významných kynologických klubov.

lasi_a_pes_2_(Veľké)Ladislav so svojim Eddym sa na skúškach museli spoločne prebojovať cez množstvo prekážok, ktoré preverovali schopnosti a šikovnosť psa, ale aj súzvuk s jeho psovodom. Jedna z nich je zaznamenaná na fotografii. Po tom, čo pes prejde prekážku, z nej nesmie len tak zoskočiť, ale naopak, musí zostať stáť na jej konci, až dokým mu psovod nedá pokyn. Foto: archív Ladislav

Výberové konanie do slovenského vyhľadávacieho tímu na neho narafičili

Ako každý profesionál, aj Ladislav sa chcel neustále zlepšovať. S jeho ďalším psom sa mu podarilo dostať do kynologickej záchranárskej brigády v Banskej Bystrici. „Tiež som ho pomenoval Eddy, rovnako ako s mojim prvým psíkom sme tvorili super tím. Tento však výrazne vynikal vo vyhľadávacích prácach,“ vysvetľuje kynológ.

K záchranárom sa tiež dostal nečakane. „Kolegyne ma zavolali na bežný výcvik na Zlaté piesky. Keď som však prišiel na miesto, zažil som šok. Ocitol som sa na výberovom konaní do slovenského vyhľadávacieho tímu. Narafičili to na mňa,“ spomína s úsmevom Ladislav. Aj napriek tomu, že nebol na preskúšanie pripravený, všetky úlohy, vrátane napríklad náročných prác vo výškach, so svojim Eddym zvládol na výbornú. „Bol to nesmierne kľudný a rozvážny pes. Ja som sa v tej výške, priznám sa, triasol, on to však zvládol bravúrne,“ dodáva.

So psom záchranárom sa mu podarilo nájsť viacero nezvestných osôb

Prácu v pátracom tíme si kynológ nesmierne pochvaľoval. Ako sám tvrdí, nebola to ľahká robota, ale veľmi osožná. Aj vďaka výnimočnému ňufáku jeho psa sa im v priebehu rokov podarilo nájsť desiatky stratených, najmä detí. Žiaľ, zopárkrát sa stalo, že vypátrali človeka, ktorému už nebolo pomoci. „Je to samozrejme mimoriadne citlivá a ťažká záležitosť. Rodiny nám ale veľakrát, aj napriek tragickému koncu, ďakovali, že sme ich blízkeho našli a nemusia už ďalej žiť v nevedomosti a strachu,“ spomína aj na ťažšie okamihy Ladislav.

laci_a_pes_3_(Veľké)Mestský policajt Ladislav neľutuje, že si vybral cestu psovoda, práve naopak, je za toto rozhodnutie sám sebe vďačný. Je to jeho nielen jeho práca, ale aj hobby. Foto: archív Ladislav

Zatúlané a aj týrané psy uňho našli dočasný domov

Ladislav sa dostal do kontaktu aj s túlavými psami alebo takými, ktorí trpeli vážnymi psychickými problémami. Možno to znie zvláštne, ale je to rovnaké ako u človeka, ak psa niečo trápi, dá to najavo, či už utiahnutím sa do seba alebo naopak agresiou. „V určitej životnej etape som sa rozhodol pre prácu mestského policajtka, prešiel som výcvikom v Žiline a nastúpil k mestskej polícii v Detve,“ ozrejmuje policajt. Aj napriek tomu, že v nej nepracoval ako kynológ, ale ako bežný policajt, venoval sa popritom aj odchytu psov a ich umiestňovaniu do odchytovej stanice, kde sa o ne aj s dobrovoľníkmi staral. „Bola to znovu práca so psami, ale úplne iná, ako som robil dovtedy. Tieto psíky zažívali veľakrát hrozné veci a ja som im chcel pomôcť,“ priznáva.

So správaním psa síce musel pracovať aj predtým, ale nemusel sa vysporiadať napríklad s jeho zranenou psychikou. Spomína si na príhodu, kedy jeden zo psov, ktorého odchytil, nechcel vyjsť von z búdy asi štyri dni. „Mal som oňho strach, bol úplne zlomený, ale nechcel som naňho tlačiť. Opatrne som sa mu dennodenne prihováral a chcel som mu dať pocítiť, že u mňa je v bezpečí,“ rozpráva. Podľa neho je to zvláštna situácia, kedy sa človek aj pes, aj keď ani jeden nevie, čo má od toho druhého očakávať, musia naučiť vzájomne si dôverovať. „Ja som si jeho dôveru získal, samozrejme okrem toho, že som ho pravidelne kŕmil dobrotami (smiech), asi tým, že som naňho netlačil a nechal tomu voľný priebeh, až kým napokon za mnou sám neprišiel a chcel sa nechať hladkať,“ usmieva sa psovod.

Vo svojom aktuálnom štvornohom kolegovi musel najprv prebudiť drive do policajnej práce

Po ôsmich rokoch v detvianskej mestskej polícii si Ladislav povedal, že je čas na zmenu a začal si vyhľadávať iné mestské polície, v rámci ktorých fungujú aj kynologické oddelenia. Nemusel dlho rozmýšľať a rozhodol sa pre hlavné mesto. „Našiel som na internete pracovnú ponuku do kynologickej zložky a tak som skúsil šťastie. Vyšlo to,“ spomína na obdobie pred šiestimi rokmi.

Jeho parťákom sa stal jeden a pol ročný belgický ovčiak zo susedného Maďarska. „Dovtedy som mal skúsenosti len s nemeckými ovčiakmi, preto som veľmi zvažoval či si ho vezmem,“ vysvetľuje kynológ.  Belgické ovčiaky sú totiž temperamentnejšie ako nemecké a ich povaha si vyžaduje trochu iný prístup. Dodáva, že navyše sa mu pes na prvý pohľad až tak nepozdával, no dal mu šancu. Belgičáka Lukyho si vzal na skúšku domov a už po pár dňoch sa jeho prvotné dojmy zmenili.

IMG-20220528-WA0049_(Veľké)Luky s Ladislavom sa stali neoddeliteľnou súčasťou prezentácie Mestskej polície Bratislava na najrôznejších podujatiach, kde predvádzajú ukážky výcviku služobných psov. Belgičák Luky je dobrý nielen v obranárskych prácach, ako možno vidieť aj na fotografii, ale idú mu aj práce spojené s vyhľadávaním. Foto: Mestská polícia Bratislava

Aj pri Lukym však musel využiť svoje znalosti spred pár rokov, kedy sa venoval psom s nalomenou psychikou. „Po fyzickej stránke mu nič nebolo, ale videl som na ňom, že s predchádzajúcim majiteľom zrejme neboli na rovnakej vlne.“ Veľmi rýchlo sa mu však podarilo Lukyho naštartovať a opäť uňho prebudiť záujem niečo nové sa učiť.

Luky je plnohodnotnou súčasťou mestskej polície už približne päť rokov a Ladislav s ním chodí nielen do bežného výkonu služby, najmä do lesov, keďže je zaradený v environmentálnej hliadke, ale aj do rôznych bezpečnostných opatrení, predovšetkým tých, kde je predpoklad, že by mohlo dôjsť k vážnejšiemu narušeniu verejného poriadku. „Pes totiž vzbudzuje omnoho väčší rešpekt ako človekdokáže si veľmi rýchlo urobiť poriadok,“ dopĺňa mestský policajt.

IMG_8037_(Veľké)Dvojica chodieva pravidelne napríklad aj do oblastí základných škôl, kde dozerá na to, aby sa školákom a školáčkam počas cesty domov nič nestalo. Na fotografii je Ladislav so svojim parťákom pri Základnej škole Bieloruská. Foto: Mestská polícia Bratislava

Luky je v prvom rade poriadkový pes, ale vie aj ňuchať

Ladislav s Lukym sa už v uliciach Bratislavy stretli s najrôznejšími prípadmi, s ktorými si museli poradiť. Luky je poriadkový pes, ktorý ma najmä ochraňovať majiteľa, ale podobne, ako jeho predchodca, záchranár Eddy, má aj nesmierne citlivý ňufák a práce spojené s vyhľadávaním mu naozaj idú.

Ladislav spomenul jednu z príhod, ktorú v hlavnom meste spolu zažili. „Prijali sme oznam, že v jednej z opustených budov sa majú neoprávnene zdržiavať cudzie osoby a bolo tam aj podozrenie, že by z nej mali načierno vynášať železo. Ihneď sme tam išli aj s ďalšou našou hliadkou. Luky v priebehu niekoľkých minút v rozľahlej budove, kde sa dotyční mohli bez problémov kdekoľvek skryť, tieto osoby našiel. Vyhľadávanie mu jednoducho ide,“ konštatuje Ladislav.

Kynológovia a ich psy sa posúvajú vďaka spolupráci v kolektíve

Ladislav si pochvaľuje kolektív, v ktorom pracuje. Všetci sú to profesionáli a vzájomne si napríklad aj na spoločných výcvikoch vymieňame svoje skúsenosti a vedomosti a posúvame tak jeden druhého vpred. Svoje znalosti odovzdáva napríklad aj psíčkarom laikom, ktorí sa naňho obracajú s prosbami o pomoc s výcvikom ich psov. „Je to v drvivej väčšine len základný výcvik, aby psík poslúchal a aby aj majiteľ vedel ako naňho. Veľa ľudí si zaobstará psa a nevie čo s ním ďalej. Ja sa im preto snažím vždy pomôcť, aby výchovu svojho psíka zvládli čo najlepšie a mali z neho poslušného parťáka,“ vysvetľuje Ladislav. Ako dodáva, rady ktoré psíčkarom poskytne musia však aj skutočne aplikovať do praxe a svojmu miláčkovi venovať čas. Inak to nikdy nebude fungovať.

PB-9800_(Veľké)Ladislav aj so svojim kolegom z environmentálnej hliadky počas bežnej kontroly na Železnej studničke. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.