Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zadržali sme sprejerov a pomáhali zraneným pri dopravnej nehode (zásahy hliadok 30. januára – 5. februára)

Dátum: 07.02.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zadržali sme sprejerov a pomáhali zraneným pri dopravnej nehode (zásahy hliadok 30. januára – 5. februára)

V týždni na prelome januára a februára riešili mestské policajtky a policajti v Bratislave celkom 2 374 prípadov. Zasahovali pri potýčke v centre mesta, chytili sprejerov, ktorí poškodzovali budovu v Starom Meste a zrealizovali aj preventívno-bezpečnostnú akciu v bývalom kultúrnom centre vo Vrakuni. Cez víkend boli zas hliadky mestskej polície v pohotovosti kvôli nepriaznivému veternému počasiu, ktoré komplikovalo bezpečnostnú situáciu v hlavnom meste.

V piatok predpoludním si novomestskí policajti všimli dopravnú nehodu na Vajnorskej ulici, pri ktorej došlo k zrážke osobného motorového vozidla s električkou. Na mieste sa nachádzali aj zranené osoby, vrátane maloletého dieťaťa.

Mestskí policajti okamžite, prostredníctvom operačného strediska, privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, hasičov a aj príslušníkov Policajného zboru. Zraneným začali poskytovať potrebnú pomoc. Do príchodu záchranárov monitorovali najmä základné životné funkcie, už na prvý pohľad, najvážnejšie zraneného dieťaťa, ktoré bolo v šoku, dávilo, kričalo a upadalo chvíľami aj do bezvedomia.

Hliadky mestskej polície zotrvali na mieste až do odvozu zraneného dieťaťa na centrálny príjem do nemocnice na Kramároch.

Zo svojho „majstrovského počinu“ sa dlho netešili

Hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie v piatok večer pohotovo reagovali na oznam o dvojici sprejerov, ktorí mali poškodzovať jednu z budov na Vazovovej ulici. Aj vďaka detailnému popisu osôb, ktorý nám poskytla všímavá oznamovateľka, sa podozrivých podarilo hliadkam takmer okamžite chytiť a obmedziť na osobnej slobode. Odovzdali sme ich kolegom z Policajného zboru SR.

IMG_20230206_142608_429_(Vlastné)Vandali poškodili budovu nápisom, ktorý vyhotovili pomocou spreja bielej farby. Foto: Mestská polícia Bratislava

Konflikt vyvrcholil úderom do tváre

Hneď ako operátor linky 159 prijal v pondelok ráno o 3:20 oznam o agresívnej dvojici, ktorá sa pohybovala po centre mesta, vyslal na Hurbanovo námestie dve hliadky na jeho preverenie. Celú situáciu pritom priebežne sledoval prostredníctvom kamier a informoval o nej policajtky a policajtov, ktorí smerovali pred Kostol Najsvätejšej Trojice.

Na miesto dorazili pár desiatok sekúnd po telefonáte. Za ten čas však došlo k oplácaniu agresie a následne k hrubému útoku. Páchateľa sa hliadkam podarilo zakrátko obmedziť na osobnej slobode. Na ďalšie úkony si ho následne prevzali príslušníci Policajného zboru SR. Zranenému mužovi sme poskytli predlekársku pomoc a odovzdali ho do rúk zdravotníkov, ktorí ho previezli do Univerzitnej nemocnice na Mickiewiczovu ulicu.

Preventívno-bezpečnostná akcia v Taline

V piatok, v skorých ranných hodinách, kontrolovali mestskí policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie priestory niekdajšieho kultúrneho centra Talin vo Vrakuni. Na priestory budovy sme sa zamerali najmä na základe požiadavky miestneho úradu. Mali byť totiž využívané cudzími osobami. Kontroly sa zúčastnili policajti Útvaru zásahovej jednotky a kynológie aj so služobnými psami. Pri dôslednej obhliadke neobjavili stopy po vlámaní a ani neoprávnené osoby.

PB-6451_(Vlastné)Pri prehľadávaní budovy nám pomáhali aj naši štvornohí kolegovia. Foto: Mestská polícia Bratislava

Silný vietor komplikoval bezpečnostnú situáciu v Bratislave

Víkend priniesol do hlavného mesta nepriaznivé poveternostné podmienky. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom. Mestské policajtky a policajti boli počas kritických dní, piatku a soboty, vo zvýšenej pohotovosti a monitorovali miesta, kde bol predpoklad, že by mohlo dôjsť vplyvom nepriaznivého počasia k ohrozeniu bezpečnosti ľudí či škodám na majetku.

Na linku 159 sme v piatok obdržali telefonický oznam, že na Čiližskej ulici sa na jednom z domov uvoľňuje strešná krytina a hrozí nebezpečenstvo, že vietor strechu zakrátko odtrhne. Prostredníctvom operačného strediska sme preto ihneď vyrozumeli hasičov. Na miesto sa tiež dostavili ružinovskí mestskí policajti, ktorí komunikovali priamo s oznamovateľom. Ten im ukázal kritické miesto na streche. Hliadka bola hasičom pri zásahu k dispozícii. Tí si však s nebezpečnou situáciou rýchlo poradili. 

Zabezpečiť sme museli aj časť Mierovej ulice v Ružinove, kde vplyvom vetra došlo k vyvaleniu plota priamo na chodník. Mestskí policajti museli plot držať vlastnými rukami, aby sa znova neprevalil a následne kritické miesto ohradili páskou, aby predišli ohrozeniu života a zdravia okoloidúcich ľudí.

Mierová_plot_(Vlastné)Ružinovskí policajti pridržiavajúci plot, ktorý sa krátko predtým zrútil priamo na chodník. Foto: Mestská polícia Bratislava

K podobnej situácii došlo napríklad aj v mestskej časti Devín, na Brigádnickej ulici, kde taktiež spadlo oplotenie. Hliadky z Dúbravky si s ním poradili aj v spolupráci s tamojšími dobrovoľnými hasičmi. V sobotu zas Cestu mládeže úplne zablokoval spadnutý strom, ktorý v tomto úseku skomplikoval aj premávku spojov mestskej hromadnej dopravy. Z cesty ho odstránili taktiež príslušníci Hasičského a záchranného zboru. 

Cesta_Mládeže_spadnutý_strom_(Vlastné)Vyvrátený strom dopadol rovno na vozovku, po ktorej pravidelne premávajú linky mestskej hromadnej dopravy. Foto: Dopravný podnik Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.