Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Cvičili sme s trnavskou mestskou políciou a zachraňovali podchladenú ženu (zásahy hliadok 24. – 29. januára)

Dátum: 31.01.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Cvičili sme s trnavskou mestskou políciou a zachraňovali podchladenú ženu (zásahy hliadok 24. – 29. januára)

Počas minulého týždňa mestské policajtky a policajti riešili v uliciach hlavného mesta 1 810 prípadov. Pomáhali zranenej žene, opäť sa museli popasovať s diviakmi v meste a postarali sa aj o opité dievča.

V utorok popoludní sme telefonicky na linku 159 obdržali oznam, že v blízkosti Trhoviska Miletičova leží na zemi žena v zjavne zlom zdravotnom stave. Okamžite bola prostredníctvom operačného strediska na miesto vyslaná hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Po príchode na miesto našli policajti na zemi ležať približne 50-ročnú ženu. Tú mal, podľa jej slov, údajne večer predtým napadnúť jej priateľ. Mala zranenú nohu, veľmi ťažko komunikovalabola podchladená. Policajti jej poskytli predlekársku pomoc a privolali aj posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ju previezla na ďalšie ošetrenie do najbližšej nemocnice. Prípad následne kolegovia odovzdali privolaným príslušníkom Policajného zboru SR.

Diviaky znova úradovali

V piatok večer boli mestskí policajti privolaní do Karlovej Vsi, kde sa na Námestí sv. Františka a v jeho blízkom okolí pohybovalo stádo približne 8 až 10 diviakov. Dúbravskí policajti si po príchode do lokality všimli, že jeden z diviakov je zranený, preto na miesto privolali aj poľovníka.

Hliadky mestskej polície najprv opatrne stádo zahnali do bezpečného priestoru, do lesa v Líščom údolí. Tam poľovník rozhodol o tom, že zraneného diviaka bude musieť usmrtiť. Zvyšok stáda sa medzičasom stihol rozpŕchnuť v lese. Mestskí policajti, aj s poľovníkom, ešte preventívne, na určitý čas, zotrvali v blízkosti lesa, pre prípad, že by sa diviačia zver chcela dostať späť do intravilánu mesta.

295929536_574102584325870_2409509226218406137_n_(Vlastné)Diviaky sa v posledných mesiacoch zvyknú často potulovať aj v osídlených častiach Bratislavy. Do mesta ich lákajú najmä záhrady zarastené húštinou, kde majú ideálne podmienky na prežitie, ale aj odpad, ktorý ľudia často vyhadzujú k okrajom lesa. Ilustračná foto: zdroj FB/Jakub Mrva je Team Bratislava

Na mladistvú pod vplyvom alkoholu nás upozornil pohotový taxikár

V noci z piatka na sobotu hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie spozorovala na križovatke Obchodnej a Vysokej ulice taxikára, ktorý na ňu naliehavo mával. Ihneď sa pri ňom pristavila. Taxikár policajtom ozrejmil, že pred chvíľou mu do vozidla nastúpila dievčina, na ktorej už na prvý pohľad videl, že s ňou niečo nie je v poriadku. V aute dávila a nebola schopná s ním vôbec komunikovať.

Na zadnom vozidle následne policajti zbadali mladú ženu, pričom ani na slová hliadky nereagovala. Policajti nadobudli podozrenie, že v tomto prípade môže ísť o silnú intoxikáciu alkoholom. Ihneď jej preto skontrolovali základné životné funkcieposkytli prvú pomoc. Vyrozumeli zároveň rýchlu zdravotnú pomoc, ktorá sa zakrátko dostavila na miesto.

Dievčine počas presunu do sanitky vypadol z vrecka občiansky preukaz, z ktorého bolo jasné, že ide o mladistvú, len 16-ročnú, osobu. Posádka rýchlej zdravotnej pomoci rozhodla, že je potrebný prevoz dievčaťa do nemocnice, na detské oddelenie na Kramáre. Nakoľko sa jednalo o mladistvú osobu bolo nevyhnutné zároveň vyrozumieť zákonného zástupcu, prípadne pracovníka sociálnej kurately.

Mestským policajtom sa podarilo zistiť telefonický kontakt na jej matku, s ktorou sa následne spojili a ozrejmili jej celú situáciu. O prípade sme zároveň informovali aj Úrad práce sociálnych vecí a rodiny SR.

Ďalší spoločný výcvik sme tentokrát absolvovali v Trnave

Práca mestských policajtiek a policajtov sa v každom meste trochu líši. Aj preto sme s veľkou radosťou prijali pozvanie na spoločný výcvik ku kolegom do Trnavy. Spoločné tréningy mestských policajtiek a policajtov umožňujú spoznať postupy iných mestských polícií spôsoby, s akými sa oni vysporiadavajú s narušeniami verejného poriadku v uliciach ich mesta.

Trénovali sme nielen zásahy, ktoré sú spojené s narušením poriadku pri športových podujatiach, ale skúsili sme si aj viaceré modelové situácie v opustenom železničnom depe. V ňom sme napríklad chytali ozbrojeného páchateľa, vyhľadávali osoby v rozsiahlom komplexe alebo zápasili so zadymenými priestormi.

PB-4575_(Vlastné)Momentka zo zásahu voči ozbrojenému páchateľovi, ktorý si naši kolegovia z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie vyskúšali v spolupráci so psovodkou z trnavskej mestskej polície. Foto: Mestská polícia Bratislava

Spolu s nami sa výcviku zúčastnili aj Dobrovoľné hasičské zbory z Trnavy a z Brestovian, ktoré sa spolupodieľajú napríklad na zabezpečení poriadku počas futbalových zápasov. Taktiež si odskúšali hasenie v priestoroch železničného depa.

PB-4364_(Vlastné)Hasiči sú neodmysliteľnou súčasťou bezpečnostných opatrení realizovaných napríklad v súvislosti s futbalovými zápasmi, či inými športovými alebo kultúrnymi podujatiami. Počas tréningu v opustenom depe si tiež prišli na svoje. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.