Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Najzaujímavejšie prípady roku 2022: Šofér, ktorý ďakoval za zastavenie a aj dieťa na parapete

Dátum: 16.12.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Najzaujímavejšie prípady roku 2022: Šofér, ktorý ďakoval za zastavenie a aj dieťa na parapete

V závere roka sme si pre vás pripravili prehľad tých najzaujímavejších situácií, s ktorými sa mestské policajtky a policajti v uliciach Bratislavy museli v roku 2022 popasovať. V tomto článku vám prinášame pokračovanie prvého článku, ktorý tiež nájdete na našom webe. 

V prehľade sa dočítate o zásahoch voči zlodejom, ktorých sme pristihli priamo pri krádežiach, o situáciách, kedy sme pomáhali ľuďom so zdravotnými problémami a záchranách života, ale aj o kurióznych prípadoch, s ktorými sa mestské policajtky a policajti v uliciach hlavného mesta stretli.  

Dlhoprstí majte sa pred nami na pozore! 

Prípady krádeží, menších či väčších, nie sú v hlavnom meste žiadnou novinkou. Zlodej dokáže využiť častokrát aj chvíľkovú nepozornosť, aby sa rýchlo a ľahko obohatil na úkor niekoho iného. V uliciach dohliadame aj na to, aby k takýmto prípadom nedochádzalo. A ak už aj dôjde, sme vždy pripravení okamžite zasiahnuť.  

Ukradnutou bundou sa v zime zahriať nestihol 

  • Prvého zlodeja v tomto roku sa nám podarilo chytiť hneď v januári. Mestskí policajti si všimli podozrivého muža bežiaceho z predajne s oblečením na Poštovej ulici. Ten v rukách držal vešiak s čiernou zimnou bundou. V momente, keď k nemu pristúpila hliadka sa vzdal, zodvihol ruky nad hlavu a ku krádeži sa priznal. Ukradnutú bundu sme vrátili späť zamestnankyni predajne. Výška škody nepresahovala sumu 266 €, muža sme preto riešili za priestupok proti majetku. 

IMG_20220121_181811_kradež_poštova_(Vlastné)Mužovi sa zapáčila bunda vo výklade jedného z obchodov na Poštovej ulici. Na krádež však doplatil zásahom hliadky mestskej polície. Foto: Mestská polícia Bratislava

Príkladná spolupráca operátora a hliadok priniesla želaný výsledok 

  • V júni sme boli prostredníctvom linky 159 upozornení na podozrenie z krádeže v jednom z objektov na Hradskej ulici. Ihneď boli do lokality vyslané hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. 
    Operačný popri komunikácii s hliadkami zisťoval informácie od oznamovateľky a zároveň ich spresňoval podľa mapy a možného pohybu páchateľov. Aj vďaka šikovnej práci operátora skončil prípad chytením dvoch zlodejov na ulici Pod gaštanmi. 

Zlodejka sa s lupom nedostala ďaleko 

  • Na konci leta zas rezonoval prípad krádeže v podchode na Hodžovom námestí. Päťdesiatročná žena ukradla spiacemu mužovi z peňaženky 150€ a mobilný telefón. Z koristi sa však dlho netešila. Jej konanie už v tej chvíli sledoval veliteľ zmeny na Útvare zásahovej jednotky a kynológie prostredníctvom Mestského kamerového systému, ktorý na miesto operatívne presúval dve hliadky.  
    Akonáhle na kamere videl, že zlodejka vytiahla mužovi peniaze z peňaženky, tak im dal pokyn na zásah. Tí ženu chytili bezprostredne pár sekúnd po lupe. Žena sa dopustila trestného činu a bola odsúdená v superrýchlom konaní. Súd jej vymeral 6-mesačný nepodmienečný trest. 

Zo stánku na vianočných trhoch si nič neodniesol  

  • V závere roka si mestskí policajti zo Starého Mesta počas hliadkovej činnosti na Hlavnom námestí všimli vylomenú dosku, ktorá slúži na uzatváranie stánku. Keď policajti podišli bližšie, aby situáciu skontrolovali, započuli z vnútra stánku buchot.
    Štyridsaťtriročného muža podozrivého zo spáchania trestného činu vlámania mestskí policajti následne obmedzili na osobnej slobode a odovzdali kolegom z Policajného zboru SR. 

 krádež_v_stánku_(Vlastné)Mestskí policajti zaznamenali v stánku pohyb. Ihneď pochopili, že sa jedná o zlodeja. Zadržali ho a odovzdali štátnej polícii. Foto: Mestská polícia Bratislava

V službe sa z času na čas zaoberáme aj kurióznymi prípadmi 

Práca mestského policajta či policajtky so sebou niekedy prináša situácie, nad ktorými by viacerí len krútili hlavami. My sa s nimi ale musíme popasovať a vyriešiť ich. 

Babičku vykrádali zlodeji cez zrkadlo a stupačky 

  • Hneď začiatkom roka sme sa stretli s veľmi netradičným prípadom. Babičke sa do bytu, podľa jej slov, zakrádali zlodeji cez skrinky v kuchyni, stupačky či dokonca cez zrkadlo v kúpeľni a mizli jej veci.  
    Niekto by takéhoto človeka nepochybne vysmial, iní by si pomysleli svoje a neurobili s tým vôbec nič. Kolegovia z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie vypočuli problémy vystrašenej ženy v seniorskom veku a urobili všetko preto, aby jej pomohli. A podarilo sa. Vďaka citlivej, trpezlivej a opatrnej komunikácii so ženou ju policajtka a policajt dostali do rúk záchranárov, ktorí ju previezli do nemocnice na odborné vyšetrenie.  
    Pomôcť ustarostenej žene nebolo vôbec jednoduché, predovšetkým, ak dlhší čas žila v strachu. A to úplne sama, bez akejkoľvek pomoci. Prvoradé bolo v tomto prípade jej zdravie a aby sa jej dostalo odbornej pomoci. 

foto_5Seniorka takmer všetok nábytok prelepila lepiacou páskou. Myslela si, že tak zabráni zlodejom vojsť do bytu. Ustráchanej žene napokon pomohla policajná hliadka. Postarali sa o ňu záchranári. Foto: Mestská polícia Bratislava

Za to, že sme jeho zbesilú jazdu zastavili, nám poďakoval 

  • V marci mestskí policajti počas hliadkovania zbadali šoféra, ktorý svojou nebezpečnou a rýchlou jazdou ohrozoval seba a najmä svoje okolie. Vozidlo dobehli a za použitia výstražných signálov sa im po chvíli podarilo vodiča zastaviť na krajnici. Zistili, že šofér nikdy v živote nemal vydaný vodičský preukaz, na aute mal značky z vozidla, ktoré už bolo vyradené z evidencie, auto nemalú platnú technickú a emisnú kontrolu, o povinnom zmluvnom poistení nehovoriac.  
    Alkohol v dychu kontrolou privolaní štátni policajti neodhalili. Ako sa neskôr ukázalo, išlo o duševne chorého pacienta, ktorý po odstavení hliadkou mestskej polície sa jej dokonca sám za to viackrát poďakoval. 

24._marec_-_nebezpečný_šofér_(bez_alkoholu)_(Vlastné)Muž trpiaci duševnými ťažkosťami sa nakoniec mestským policajtom poďakoval za to, že jeho nebezpečnú jazdu včas zastavili. Foto: Mestská polícia Bratislava

Policajtov oslovil, aj keď vedel, že “má za ušami” 

  • Počas nočnej služby policajtov v Ružinove na čerpacej stanici oslovil muž s prosbou o zapožičanie náradia kvôli údajnej poruche na jeho vozidle značky Mini Cooper. Počas rozhovoru s ním si však všimli, že zadná a predná tabuľka s evidenčným číslom vozidla sa nezhodujú.  
    Vzniklo podozrenie, že auto môže pochádzať z trestnej činnosti, prípadne byť určené na jej páchanie. Po preverení zistili, že jedno z evidenčných čísel je registrované na cudzie motorové vozidlo značky Ford. Na miesto preto privolali kolegov štátnej polície, ktorí si prípad prevzali. 

 20._máj_-_falošné_EČV_na_vozidle

Pomáhali sme ľuďom so zdravotným ťažkosťami a zachraňovali aj životy 

Ochrana života a zdravia je tou najvyššou prioritou všetkých záchranných zložiek. Inak tomu nie je ani v prípade mestskej polície. Každý týždeň sme privolávaní k situáciám, kedy zranení ľudia, ale aj tí, ktorých postihli náhle zdravotné ťažkosti potrebujú urýchlene pomoc. Viackrát sa nám podarilo včasnými zásahmi zachrániť aj ľudské životy, ktoré viseli na vlásku.   

Mužovi hrozilo, že ho stiahne prúd Dunaja 

  • V polovici júla sme prostredníctvom linky 159 prijali oznam o zvláštne správajúcej sa osobe na petržalskom brehu Dunaja, pri ktorej bolo riziko, že by sa mohla utopiť. Operačný ihneď vyslal hliadku Okresného veliteľstva Bratislava V do lesíka medzi Starý a Prístavný most.  
    Tá našla muža ležiaceho na kamennom brehu v Dunaji tak, že mu z vody trčala už len hlava. Mestskí policajti vošli za ním do vody a vytiahli ho na breh. Muž bol viditeľne podchladený, jednu ruku mal dokonca zafarbenú do fialova. Hliadke prezradil, že navyše trpí epilepsiou.  
    Petržalskí mestskí policajti mu poskytli prvú pomoc a privolali posádku záchranárov, ktorá ho ošetrila a previezla do nemocnice na Antolskú. 

muž_v_Dunaji_1_(Vlastné)Ak by nedorazila hliadka mestskej polície na miesto včas, muža mohol stiahnuť prúd Dunaja. Foto: Mestská polícia Bratislava

Sme preventívne aj na miestach, kde nesiaha signál 

  • Približne v polovici augusta riešila environmentálna hliadka mestskej polície prípad zranenej cyklistky. Policajtky zastavila v Bratislavskom lesoparku znepokojená žena s prosbou o pomoc. Hlbšie v lese totiž jej mama nešťastne spadla z bicykla a zranila si pravú nohu tak, že s ňou nedokázala pohnúť.  
    Na mieste, kde k udalosti prišlo, navyše nebol žiadny signál, nedokázala preto o pomoc požiadať telefonicky. Žena bola v šoku a od silnej bolesti chvíľami omdlievala. Mestské policajtky jej ihneď poskytli prvú pomoc, zabezpečili najmä pitný režim a neustále s ňou komunikovali až do príchodu privolanej posádky rýchlej zdravotnej pomoci.  
    Zdravotníci po prvotnom vyšetrení na mieste nadobudli podozrenie, že sa môže jednať o zlomeninu. Previezli ju preto do nemocnice na Kramároch. 

IMG_20220813_155104_744_(Vlastné)Žena mala šťastie, že na cyklovýlete nebola sama, ale aj s dcérou, ktorá v lesoparku stretla environmentálnu hliadku a požiadala policajtky o pomoc. Foto: Mestská polícia Bratislava

Nešťastná náhoda mala šťastný koniec 

  • Policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie riešili aj prípad, kedy zostalo v aute uzamknuté malé dieťa. Celá situácia vznikla nešťastnou náhodou, kedy si rodič zabuchol kľúče a dieťa zostalo uväznené vnútri. Záchrana dieťaťa však mala šťastný koniec, auto sa podarilo v krátkom čase otvoriť. 

Prispeli sme k záchrane trojročného dieťaťa, ktoré stálo na parapete otvoreného okna  

  • Na Haburskej ulici v Ružinove zas dve ružinovské hliadky zasahovali v prípade len trojročného dieťaťa, stojaceho na parapete v otvorenom okne paneláka. Operátori linky 159 cez spoločný informačný systém o tomto prípade upovedomili aj kolegov zo štátnej polície a bratislavských hasičov. Tí ihneď zabezpečili priestor pod oknami.  
    Chlapca sa napokon zasahujúcim zložkám podarilo z okna dostať bezpečne preč. V byte sa nachádzala aj jeho matka, tá však v čase, kedy jej syn vyliezol na parapetu, spala. Prípadom sa ďalej zaoberal Policajný zbor SR. 

záchrana_dieťaťaV prípadoch, kedy je ohrozený život alebo zdravie je dobrá spolupráca záchranných zložiek kľúčová. Ilustračná fotografia: Mestská polícia Bratislava

Pomáhame aj mimo služby, je to naše poslanie 

  • Je úplne jedno, či sme v službe, tesne po nej alebo v civile. Pomáhať ľuďom je našim poslaním a aj preto túto prácu v neľahkých podmienkach robí viac ako tristo policajtiek a policajtov. Už na ceste domov z náročnej dvanásťhodinovej služby reagovali kynologičky na volanie o pomoc. Išlo o staršieho pána, ktorý nešťastne spadol na obrubník a rozbil si hlavu. Rýchlym zásahom, podaním prvej pomoci a privolaním záchranárov mu pravdepodobne zachránili život. 

Prispeli sme k nájdeniu nezvestných osôb, ale aj k dolapeniu podozrivých z trestnej činnosti 

Pátrať po hľadaných alebo nezvestných osobách je niekedy ako hľadať ihlu v kope sena. Sme radi, že sme vo viacerých prípadoch mohli prispieť k tomu, aby sa stratení ľudia vrátili späť k svojim rodinám alebo sa páchatelia trestných činov dostali do rúk zákona.  

Muža v zlom stave našli policajtky pri čerpacej stanici 

  • Dvojica mestských policajtiek z Ružinova počas jedného z februárových víkendov reagovala na telefonický podnet. Išlo o muža, ktorý sa ukrýval za pumpou na Bajkalskej ulici. Na mieste našli päťdesiatnika v zlom fyzickom a psychickom stave, preto s ním komunikovali veľmi opatrne.  
    Pri rozhovore si všimli, že by mohlo ísť o človeka v pátraní. Jeho výzor zodpovedal opisu, ktorý hliadka dostala pár hodín pred tým. Skontrolovali preto ešte portál s hľadanými a nezvestnými osobami, kde objavili jeho fotografiu.  

Mládež na seba nechtiac upozornila vyčíňaním v Petržalke 

  • Mestským policajtom z Okresného veliteľstva Bratislava V sa zas podarilo chytiť dvoch mladistvých v pátraní. Hliadku vyslal operačný na Furdekovu ulicu, kde podľa oznamu mala štvorica mužov rozkopávať kontajnerové stojisko.  
    Mestskí policajti ich objavili neďaleko, na zastávke MHD Lachova. Dvaja zo štvorice sa hneď dali na útek. Druhú dvojicu policajti na mieste zadržali, vypočuli a stotožnili. Pri overovaní totožnosti prišli na to, že jeden mladík je v pátraní. Privolali preto kolegov z Policajného zboru, ktorí si ho prevzali.  
    Zároveň však pri jeho vypočúvaní zistili, že aj ďalší komplic, z dvojice na úteku, by mal byť v pátraní. Vydali sa ju hneď hľadať. Vďaka miestnej znalosti Petržalky sa im podarilo čoskoro oboch nájsť. Chytený mladík sa priznal k rozkopávaniu kontajnerového stojiska a operačný potvrdil, že aj on je v pátraní. 

15._máj_-_mladiství_v_pátraní_(Vlastné)Mestskí policajti sa nevzdávali a po dvojici mladíkov na úteku intenzívne pátrali. Vďaka odhodlanosti sa im ich napokon podarilo chytiť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Do Karlovej Vsi už lúpežník, vďaka pohotovej reakcii policajtiek, nestihol doraziť 

  • V septembri hliadka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie vypátrala muža podozrivého z lúpeže a pomohla štátnej polícii pri jeho zadržaní. Mestské policajtky prehľadávali centrum mesta, kde sa mal, podľa informácii odboru kriminálnej polície, pohybovať muž podozrivý z lúpežného prepadnutia.  
    Osobu zodpovedajúcu popisu v sprievode ženy si všimli na Obchodnej ulici. Muž však už v tej chvíli nastupoval do električky smerujúcej do Karlovej Vsi. Električku začali okamžite sledovať a zároveň komunikovali s príslušníkmi odboru kriminálnej polície.
    Policajtky zastavili električku o dve zastávky neskôr a to už aj za prítomnosti kolegov zo štátnej polície, ktorí muža obmedzili na osobnej slobode. Podozrivý tak napokon, aj vďaka všímavosti a výbornej miestnej znalosti mestských policajtiek, skončil v rukách Policajného zboru SR. 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.