Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Od škôl a škôlok sme sa ponáhľali k zraneným ľuďom a k nelegálnym skládkam (zásahy hliadok 4. – 10. apríla)

VIDEO Facebook
Dátum: 12.04.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Od škôl a škôlok sme sa ponáhľali k zraneným ľuďom a k nelegálnym skládkam (zásahy hliadok 4. – 10. apríla)

V minulom týždni sme poskytovali prvú pomoc mužovi v bezvedomí, boli sme ako prví na mieste dopravnej nehody a spolupodieľali sme sa aj na čistení lesa od nelegálnych skládok odpadu. Prítomnosť mestských policajtov môžu ľudia v týchto dňoch viac pocítiť aj v okolí jednej zo základných škôl v Podunajských Biskupiciach.

V minulom týždni mestskí policajti v uliciach hlavného mesta preverovali a riešili 2 459 udalostí. Oblasť dopravy s 1 313 priestupkami bola znova tou, ktorá štatistike dominovala. V značnej miere sme riešili porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách a nezaostávali ani porušenia súvisiace s nepovolenou konzumáciou alkoholu na verejných priestranstvách.

Zistených bolo aj niekoľko porušení na úseku ochrany životného prostredia, priestupky proti majetku, ale aj proti občianskemu spolunažívaniu. Viackrát sme riešili prípady nepovoleného ambulantného predaja, ako aj prípady neporiadku v okolí kontajnerových stojísk. Mestskí policajti sa zaoberali tiež nerešpektovaním stanovených prevádzkových hodín v podnikochnepovolenými pouličnými aktivitami.

Najpriestupkovejším miestom sa v uplynulom týždni stala Krasovského ulica so 72 zaznamenanými porušeniami. K rôznym prípadom sme 9-krát privolávali rýchlu zdravotnú pomoc, 1-krát sme spolupracovali s bratislavskými hasičmiv 1 prípade aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

Po potýčke s bratom zostal v bezvedomí

V utorok, krátko po 18:00, mestskí policajti reagovali na oznam o bitke dvoch až štyroch ľudí pred železničnou stanicou v Petržalke. Na miesto prišli približne do troch minút od prijatia hovoru. Žiaľ, jeden z účastníkov potýčky už v čase príchodu hliadky ležal na zemi a nereagoval na žiadne podnety. Mestskí policajti ho preto okamžite uložili do stabilizovanej polohy a do príchodu záchranárov monitorovali jeho základné životné funkcie.

Druhý z dvojice bitkárov sa zároveň policajtom priznal, že muž v bezvedomí je jeho brat. Zraneného sa napokon podarilo prebrať ešte na mieste. Na zdravotníkov však zareagoval agresívne. Po slovných urážkach sa pokúšal aj o fyzické napadnutie, v tom mu však zabránili zasahujúci mestskí policajti. Keďže komunikoval nezrozumiteľne a nesúvislo, záchranári rozhodli o jeho prevoze do nemocnice na Antolskú ulicu. Zdravotníkom sme zároveň na ich žiadosť poskytli aj asistenciu pri prevoze pacienta.

277812718_2107987549361853_1607727951521654953_n_(Vlastné)Muž po potýčke zostal ležať v bezvedomí. Mestskí policajti musia vedieť v takýchto prípadoch poskytnúť správne prvú pomoc. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Boli sme ako prví na mieste dopravnej nehody

V stredu, tesne po 14-tej hodine, zablokovala havária na Ružinovskej ceste električkovú dopravu. Mestskí policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie sa v tom čase vracali z oznamu vo Vrakuni. Na Ružinovskej ceste si všimli dopravnú nehodu, pri ktorej došlo k stretu osobného auta a električky.

Snažili sa preto do príchodu ostatných záchranných zložiek postarať o bezpečie zúčastnených a aj vodičov, ktorí miestom nehody prechádzali a samozrejme poskytli zranenému šoférovi osobného auta prvú pomoc.

277795841_2108582855968989_2730491721327131537_n_(Vlastné)Hliadka mestskej polície si cestou z oznamu všimla dopravnú nehodu. Okamžite poskytli zranenému vodičovi osobného vozidla prvú pomoc. Foto: Mestská polícia Bratislava

Odpad do prírody nepatrí, chráňme si ju

Environmentálna hliadka mestskej polície sa v pondelok spoločne s pracovníkmi Mestských lesov zamerala na čistenie lesa od nelegálnych skládok odpadu. Príslušníci tejto hliadky sú z veľkej časti tí, ktorí predtým pôsobili na jazdeckej polícii, lesopark preto poznajú do detailu a vedia sa v ňom bez problémov orientovať. Spoločnými silami vyčistili okolie Kramerovho lomu, odkiaľ sa im podarilo odstrániť až 80 kusov starých pneumatík. Tie našli pohodené nielen hlboko v prírode, ale napríklad aj priamo v tamojšom potoku.

foto_pneumatiky_(čistenie_lesa)_(Vlastné)Staré pneumatiky našli policajti spoločne s pracovníkmi Mestských lesov v prírode na rôznych miestach. Zozbierali ich okolo 80. Foto: Facebook/ Mestské lesy v Bratislave

Bezpečnosť detí je na prvom mieste

V týchto dňoch môžete pri ZŠ Bieloruská, sídliacej v Podunajských Biskupiciach, vidieť hliadky mestskej polície častejšie. Obrátilo sa na nás vedenie školy a mestská časť s prosbou o pomoc. V jej okolí došlo totiž pred časom k viacerým konfliktom a vyostreným situáciám, ktorých svedkami sa stali práve deti.

Policajtky a policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie sa starajú najmä o bezpečný návrat žiakov zo školy domov. Deti, podľa slov pani riaditeľky, vnímajú pohyb mestskej polície pri príchode, ale aj odchode zo školy a cítia sa bezpečnejšie.

ZŠ_Bieloruská_1_(Vlastné)Prítomnosť mestských policajtov pri škole vnímajú žiaci veľmi pozítívne. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na mestských policajtov môžete natrafiť aj pri viacerých školách v Rači, napríklad pri ZŠ Tbiliská, ZŠ s MŠ Jána Amosa Komenského na Hubeného ulici, ale aj na Čachtickej ulici v blízkosti Spojenej školy de La Salle. Policajné hliadky sú prítomné najmä na priechodoch pre chodcov, kde dohliadajú na to, aby sa žiaci dostali bezpečne do školských lavíc.

ZŠ_v_Rači_2_(Vlastné)Mestskí policajti dohliadajú pravidelne v ranných hodinách na bezpečnosť detí aj pri viacerých školách a škôlkach v Rači. Foto: Mestská polícia Bratislava

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.