Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Podchladeným ľuďom sme neváhali poskytnúť pomoc (zásahy hliadok 29. novembra - 5. decembra)

VIDEO Facebook
Dátum: 07.12.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Podchladeným ľuďom sme neváhali poskytnúť pomoc (zásahy hliadok 29. novembra - 5. decembra)

V týždni od 29. novembra do 5. decembra sme asistovali hasičom pri rozsiahlom požiari, pomáhali dezorientovanej osobe, ale aj podchladeným ľuďom.

V minulom týždni sme riešili takmer 1500 priestupkov. Najviac z nich bolo na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. K čistote a poriadku na verejných priestranstvách pristupovali s ľahostajnosťou 3 ľudia a nezaostávali ani priestupky na úseku verejného poriadku, ktorých bolo 9.

Pomerne časté boli aj prípady týkajúce sa neporiadku v okolí kontajnerových stojísk, priestupky súvisiace s nepovolenou konzumáciou alkoholu na verejnosti, či nepovolený ambulantný predaj. Hliadky na príslušné úrady nahlasovali 6 starých vozidiel, 4 nelegálne skládky odpadu, ale aj prípady poškodenia dopravného značenia, a to celkom 3-krát.

Najpriestupkovejším miestom sa v uplynulom týždni stala Jasovská ulica v Petržalke, z ktorej evidujeme celkom 22 porušení. V 7 prípadoch mestská polícia spolupracovala s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci a v 2 prípadoch s bratislavskými hasičmi.

Budova bola v čase požiaru prázdna

V piatok, krátko pred 21:00, smerovala hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie do Petržalky. Dostali sme totiž hlásenie o rozsiahlom požiari budovy na ulici Pri seči. Kolegovia poskytovali po celý čas súčinnosť zasahujúcim hasičom, prehľadávali objekt, ktorý zachvátili plamene. Na veľké šťastie sa v ňom nikto nenachádzal.

Električky dostali nečakanú „stopku“

Na základe telefonického oznamu vyrazili mestskí policajti z Okresného veliteľstva Bratislava II v piatok večer na Ružinovskú ulicu. Tam sa totiž nachádzala osoba vo veľmi zlom psychickom stave. Kráčala priamo po koľajniciach, správala sa agresívne a bránila prejazdu električkám. Policajti sa snažili osobu upokojiť a dostať ju mimo električkovej trate. Prostredníctvom operačného strediska privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Následne asistovali zdravotníkom aj pri prevoze do nemocnice, aby neboli ohrození jej nepredvídateľným správaním.

Nikdy sa neotáčame chrbtom ľuďom, ktorí potrebujú pomoc

Svedčia o tom aj udalosti z uplynulých dní, kedy mestskí policajti dvakrát pomohli motoristom, ktorých nečakane zradili ich vozidlá.

Ďakovné slová adresoval našim kolegom z Petržalky obyvateľ Bratislavy, ktorého priateľka po príchode k svojmu zaparkovanému vozidlu zistila, že má defekt. Policajti jej ochotne, aj napriek vytrvalému dažďu, pomohli s výmenou kolesa.

261382834_1019520818777819_1044525916775965043_n_(Vlastné)Koleso mestskí policajti hravo vymenili. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zásahovkári sa zas neštítili pomôcť vodičovi, ktorému mu náhle zhasol motor priamo na semafore. Nehladiac na nočné mínusové teploty, kolegovia neváhali a auto mu do kopca pomohli potlačiť. Pohotovo mu priniesli mu aj výstražný trojuholník, ktorý zabudol za autom na ceste. Ako nám sám napísal, ich ľudské správanie môže byť vzorom pre všetkých.

1638889585699_(Vlastné)Vodič bol zúfalý, policajti mu bezproblémov pomohli auto potlačiť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Počasie je niekedy neúprosné

V piatok ružinovská hliadka riešila prípad približne 50-ročnej ženy, ktorá ležala na zemi na Komárnickej ulici. Tá bola nedostatočne oblečená a bosá. S podchladenou ženou bola navyše veľmi ťažká komunikácia. Na miesto sme privolali rýchlu zdravotnú pomoc. Bolo nutné ju previezť na ďalšie ošetrenie do zdravotníckeho zariadenia.

Obdobnú situáciu sme riešili o deň neskôr, opäť v Ružinove, na Uránovej ulici. Nachádzala sa tam totiž žena, ktorá podľa nahlasovateľa potrebovala urýchlene pomoc. Jednalo sa o približne 65-ročnú ženu, ktorá bola podľa všetkého podchladená. Snažila sa kráčať, no bola celá stuhnutá, nedokázala sa pohnúť. Aj tento prípad si vyžadoval prítomnosť záchranárov, ktorí sa o ženu následne postarali.

Zakliesnila sa v oplotení

Prostredníctvom linky 159 sme obdržali oznam o tom, že v Slávičom údolí sa v oplotení cintorína zakliesnila srnka. Vystrašenej srne sa napokon samej podarilo z plota vyslobodiť. Nie vždy je však tomu tak. Čo robiť a ako sa správať, ak spozorujete zranenú či zakliesnenú zver? Tu je niekoľko jednouchých rád ako postupovať a čomu sa vyhnúť:

  • zviera je zvyčajne v takýchto situáciách preľaknuté, nestresujte ho ešte viac napr. prudkými pohybmi či hlasnými zvukmi
  • nefotografujte si ho (najmä s použitím blesku)
  • nepristupujte k nemu príliš blízko, zviera je vystrašené, môže vám ublížiť
  • bezodkladne kontaktuje príslušné poľovné združenie alebo mestskú políciu

srnka_(Vlastné)Srna sa zasekla v oplotení cintorína. Foto: Archív

Chlapček je už pri svojich rodičoch

Počas víkendu sa v lesoparku – nad Krasňanmi stratil iba 7-ročný chlapček. Mestskí policajti z Okresného veliteľstva Bratislava III v súčinnosti s hliadkou Útvaru zásahovej jednotky a kynológie prepátravali danú oblasť spoločne s otcom dieťaťa. Hľadali ho až do zotmenia. Napokon sme obdržali informáciu, že chlapca niekto, našťastie, priviedol bezpečne domov. Apelujeme v tejto súvislosti na rodičov, aby počas prechádzok nespúšťali svoje deti z očí. Je potrebné ich mať neustále pod dohľadom, pred sebou. Ideálne je, aby dieťa malo na sebe aj akýkoľvek reflexný prvok, vďaka ktorému ho bude vidieť aj v šere či tme.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.