Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pri kontrole peších zón sme riešili desiatky priestupcov (zásahy hliadok 12. - 18. septembra)

VIDEO Facebook
Dátum: 21.09.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Pri kontrole peších zón sme riešili desiatky priestupcov (zásahy hliadok 12. - 18. septembra)

Počas minulého týždňa mestské policajtky a policajti v uliciach hlavného mesta zistili a riešili viac ako 2 200 udalostí. Zamerali sa na prísnejšie kontroly v peších zónach, zavítali medzi školákov, s ktorými sa rozprávali na tému bezpečnosť a dohliadali aj na verejný poriadok v uliciach mesta počas víkendovej Bielej noci. Okrem toho sme pomáhali viacerým zraneným ľuďom a v úvode tohto týždňa sme otvorili aj nové vysunuté pracovisko na Stavbárskej ulici.

Z celkového počtu riešených priestupkov 1 062 sa týkalo oblasti dopravy. V uplynulom týždni štatistike dominovali aj porušenia na úseku verejného poriadku. V značnej miere sme riešili tiež priestupky týkajúce sa nerešpektovania stanovených otváracích hodín v prevádzkach, ľudí, ktorí fajčili priamo na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, čo je zakázané, požívanie alkoholu na verejnosti, nepovolené pouličné aktivity, či prípady znečisťovania verejných priestranstiev odpadom.

Nezaostávali ani priestupky v súvislosti neporiadkom v okolí kontajnerových stojísknerešpektovanie ustanovení, zákona ktorým sa upravujú podmienky držania psov. Niekoľkokrát sa hliadky mestskej polície zaoberali napríklad priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, prípadmi realizácie stavebných prác mimo vyhradeného času či nerešpektovaním zákazu vjazdu s bicyklom.

Na úrady sme nahlasovali 4 staré vozidlá, 10 nových nelegálnych skládok odpadu a 1 poškodenú dopravnú značku. Najviac porušení v minulom týždni evidujeme z Krasovského ulice, zistili sme ich tam celkom 45.8 prípadoch sme k rôznym udalostiam privolávali pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci, 4-krát hasičov2-krát Slobodu zvierat.

Pešie zóny pod dohľadom mestskej polície

V poslednom čase vnímame rastúci počet šoférok a vodičov, ktorí si robia z peších zón v Bratislave parkovisko a aj výrazne viac prevádzok, ktoré nerešpektujú časy určené pre zásobovanie, a to nielen na základe vlastných zistení, ale aj na základe množstva podnetov od všímavých ľudí, ktorí pešou zónou denne prechádzajú alebo v nej bývajú. V minulom týždni sme preto pristúpili k ráznejším kontrolám v centre hlavného mesta.

PB-4852_(Vlastné) Staromestskí policajti si posvietili na pešie zóny v centre mesta. Foto: Mestská polícia Bratislava

Policajti a policajtky kontrolovali vo zvýšenej miere nielen autá zásobovania, ktoré majú povolenie zotrvať v cieli jazdy na čas nevyhnutne potrebný na splnenie účelu vjazdu (napríklad na urýchlené naloženie alebo zloženie nákladu a aj to len v určitých časoch dňa), ale aj ľudí, ktorým povolenie na vjazd neumožňuje státie na miestnych komunikáciách a verejných priestranstvách.

Počas uplynulého týždňa, v rámci akcie "Pešia zóna", mestské policajtky a policajti odhalili až 166 priestupkov na úseku dopravy. Kontrolám peších zón sa budeme aj naďalej venovať. 

PB-5092_(Vlastné)Medzi priestupcami neboli len vodiči osobných motorových vozidiel, ale aj motorkári. Foto: Mestská polícia Bratislava

Bezpečnosť detí je jednou z našich priorít

So štvrtákmi a tretiakmi zo Základnej školy Bieloruská v Podunajských Biskupiciach sa na tému bezpečnosť v minulom týždni rozprávala policajtka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Nerozprávali sa ale len o tom, ako sa správať k spolužiakom a spolužiačkam v škole a na čo si dávať pozor pri ceste do a zo školy, ale napríklad aj pri voľnočasových aktivitách mimo školy. V rámci besedy sme neobišli ani tému nástrah digitálneho online sveta.

Štvrtáci aj tretiaci po našej návšteve už vedia aj to, že v prípade akéhokoľvek problému sa môžu obrátiť nielen na linku 159, ale aj priamo na naše policajtky a policajtov, ktorí už od tohto týždňa pôsobia na novom vysunutom pracovisku na neďalekej Stavbárskej ulici. Hliadky mestskej polície sa pravidelne pohybujú v blízkosti bratislavských škôl, kde dávajú pozor na to, aby sa žiaci dostali bezpečne do školských lavíc, ale aj po vyučovaní domov. V hliadkovaní v blízkosti škôl ako aj v prednáškovej činnosti pokračujeme počas celého školského roka.

IMG_7610_(Vlastné)Mestská policajtka Nicol sa so žiakmi rozprávala o tom, ako sa správať nielen v škole ku spolužiačkam a spolužiakom, ale aj doma k rodičom a súrodencom. Upozornila ich tiež na čo si dávať pozor pri ceste do a zo školy a pripomenula, že sa pri akomkoľvek probléme sa môžu obrátiť aj na mestskú políciu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Bývalé pohostinstvo na Stavbárskej ulici v objekte Pentagon sa zmenilo na nové vysunuté pracovisko mestskej polície

Mestské policajtky a policajti sú vďaka nemu bližšie k obyvateľom Vrakune a Podunajských Biskupíc a môžu tak efektívnejšie riešiť problémy, ktoré ich trápia. Zriadením stanice chceme priniesť do tejto lokality, ktorá je známa aj zvýšeným počtom ľudí s drogovou závislosťou, viac pokoja a bezpečnosti, pôsobiť preventívne a uľahčiť prácu združeniam a terénnym pracovníkom, ktorí v lokalite pôsobia.

Súčasťou pracoviska je, po vzore stanice na Obchodnej ulici, aj miesto prvého kontaktu pre ľudí. Na začiatok bude otvorené počas pracovných dní od 7:30 do 15:30 hod. Na mestských policajtov sa tu môže obrátiť každý, kto preferuje osobný kontakt a potrebuje sa poradiť alebo nahlásiť podnet. Hliadky mestskej polície však budú pracovisko využívať nepretržite, aj mimo oficiálnych úradných hodín - ak sa nebudú nachádzať priamo na stanici, tak budú neďaleko nej a budú vykonávať hliadkovú činnosť alebo riešiť oznamy od obyvateliek a obyvateľov Podunajských Biskupíc alebo Vrakune.

PB-0188_(1)_(Vlastné)Na mieste prvého kontaktu sa môže na policajtov obrátiť každý kto sa potrebuje poradiť alebo nahlásiť podnet. Foto: Mestská polícia Bratislava

Stretnúť sa tu môžete prioritne s kolegami z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, ktorí majú bohaté skúsenosti s prácou s ľuďmi s drogovou závislosťou alebo s ľuďmi bez domova, ale aj s hliadkami ružinovského veliteľstva, ktoré dokonale poznajú obe mestské časti a práca s ľuďmi v tejto oblasti im taktiež nie je cudzia.

Kynológovia reprezentujú mestskú políciu nielen doma, ale aj v zahraničí

Budovať kvalitnú mestskú políciu pomáhajú aj medzinárodné vedomosti a skúsenosti a tie pravidelne zbierajú aj naši kynológovia na stretnutiach, súťažiach či sústredeniach s kolegami z okolitých krajín. Inštruktor výcviku a psovod Peter Bella sa pred pár dňami zúčastnil jedného takéhoto medzinárodného sústredenia spolu s kolegami z Česka, Poľska a Maďarska. So svojim päťročným belgickým ovčiakom Keyronom patrí medzi najvýraznejšie dvojice a neustále dokazuje, že aj v našich podmienkach sa dá robiť vysoko kvalitná práca cenená v bratislavských uliciach, ale aj v zahraničí.

PB-5049_(Vlastné)Peter Bella je so svojím štvornohým kolegom Keyronom zohratá dvojka. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pomáhali sme zraneným ľuďom

Vo štvrtok krátko pred 18:00 sme prostredníctvom linky 159 prijali oznam o osobe, ktorá leží nehybne na vozovke na Záhradníckej ulici v Ružinove. Hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie išla situáciu preveriť a osobu tam skutočne našla. Tá bola pri vedomí, komunikovala, ale po nešťastnom páde sa nedokázala postaviť. Privolali sme preto na miesto posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ju previezla na vyšetrenie do nemocnice.

O niekoľko hodín neskôr, tesne po polnoci, sme ratovali zas mladíka na Hlavnom námestí. K nemu nás taktiež privolali všímaví okoloidúci. Muž bol zranený v oblasti hlavy a masívne krvácal. Hliadka mestskej polície mu okamžite poskytla prvú pomoc. Krvácanie sa policajtom podarilo zastaviť pomocou tlakového obväzu. Odovzdali ho privolaným zdravotníkom.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.