Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pridal sa k mestským policajtom, aby jeho deti vyrastali v bezpečnom meste

Dátum: 15.06.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Pridal sa k mestským policajtom,  aby jeho deti vyrastali v bezpečnom meste

Michal patrí medzi nováčikov, ktorí sa do radov mestskej polície začlenili v minulom roku. Aj napriek tomu, že mu prvý pokus o vstup do mestskej polície nevyšiel, nevzdal to, zamakal na sebe a šiel za svojim poslaním. V článku vám prezradí, ako sa mu pracuje v uliciach najväčšieho slovenského sídliska.

Ešte pred pár rokmi patril k členom ochrany bratislavského letiska. Ak by do našich životov nevstúpila pandémia, možno by tam pracoval ešte aj dnes. „Ľudia nemohli cestovať, práce postupne ubúdalo a aj preto som sa rozhodol s letiskom rozlúčiť,“ začal svoje rozprávanie Michal, ktorý chcel ale aj naďalej zotrvať v oblasti bezpečnosti.

  • Mestská polícia Bratislava otvára po niekoľkomesačnej prestávke nábor pre nových záujemcov. Pri tejto príležitosti predstavujeme príbehy policajtiek a policajtov, ktorí u nás pracujú od minulého roka. Ak sa chceš dozvedieť viac o nábore, navštív web budpolicajt.sk.

Na sociálnych sieťach naňho vyskočila náborová kampaň mestskej polície a spýtal sa sám seba, prečo to neskúsiť? „Poznal som navyše aj niekoľko chalanov v mestskej polícii, ktorí mi moje rozhodovanie uľahčili,“ dodáva.

Cesta do mestskej polície nebola jednoduchá

„Keď si niekto myslí, že do mestskej polície prijmú hocikoho, je na veľkom omyle,“ krúti hlavou Petržalčan. Sám si totiž prešiel neľahkou cestou. Prvé prijímacie konanie, ktoré absolvoval, nedopadlo podľa jeho predstáv. Osobný pohovor aj test zo slovenčiny zvládol bez problémov, ale stopli ho fyzické testy. „Podcenil som prípravu a doplatil som na to,“ priznáva Michal.

PB-6928Po druhom pokuse sa Michalovi podarilo dostať sa do kurzu odbornej prípravy. Dnes pracuje v Petržalke. Foto: Mestská polícia Bratislava.

Neodradilo ho to a šťastie skúsil aj o pol roka neskôr. Ako sám tvrdí, zamakal na svojej fyzičke  a prinieslo to ovocie. „Členovia výberovej komisie, ale aj inštruktor na fyzických previerkach, si ma pamätali a ocenili, že som to po prvom zlyhaní nevzdal,“ spomína.

Záujemcom po vlastnej skúsenosti odporúča, aby prípravu na prijímačky nezanedbali, práve naopak. „Ak má niekto medzery v slovenčine, nech si ju zopakuje, ak si niekto nie je istý svojou fyzickou kondíciou, nech na nej popracuje. Na psychotesty sa pripraviť nedá, tie buď urobíš alebo nie.“

Aj spracovávanie administratívy patrí k našej práci

Výcvik v školiacom stredisku hodnotí Michal pozitívne. Ako jeden z mnohých absolventov by uvítal, aby sa v kurze viac času venovali vypisovaniu tlačív a postupom pri spracovávaní potrebnej administratívy. „V ulici je to síce vždy o niečo iné ako v kurze, ale je fajn mať aspoň nejaký základ. Napísať si možno už v rámci kurzu nejaký vlastný služobný záznam, aby študent vedel ako má vyzerať po obsahovej ale aj formálnej stránke. Jednoducho si to natrénovať,“ zamýšľa sa. Podľa neho by to budúcim policajtom uľahčilo prácu a zároveň by to s istotou uvítali aj velitelia a zástupcovia staníc, ktorí to nováčikov musia naučiť a ich výstupy následne kontrolovať.

PB-6925Motiváciou pre Michala je aj bezpečie jeho vlastných detí. Foto: Mestská polícia Bratislava

Prístup lektorov, ktorí mali frekventantov v školiacom stredisku pod palcom, si Michal aj tak veľmi pochvaľuje. „Sú to profíci, ktorí nás na skúšky veľmi dobre pripravili a odovzdali nám veľa zo svojich vedomostí.“

Mať dobrého šéfa je na nezaplatenie

Michalovi sa podarilo dostať sa na okresné veliteľstvo, ktoré preferoval. Je síce rodený Ružinovčan, no ťahalo ho to do piateho okresu. „Aj som sa tu celkom vyznal, aj mi je to tu sympatické.“ Dopĺňa však, že ak by bol zaradený na ktorýkoľvek útvar, nemal by s tým problém.

Ulice Petržalky najčastejšie brázdi s kolegyňou Elenou, ktorá mu ako parťáčka veľmi sadla. Podľa jeho slov je kolegyňou, na ktorú sa v službe môže spoľahnúť a rozumejú si nielen po pracovnej ale aj ľudskej stránke a to je najdôležitejšie. Michal si chváli aj svojich šéfov, veliteľa a zástupcu stanice, ktorí sú správni chlapi. „Vedenie je tu perfektné. Veliteľ aj zástupca sa o nás, svojich podriadených, skutočne zaujímajú a pomáhajú nám, ako vedia.“ Nezabudol ani na priestupkárov, ktorí taktiež nemajú problém im vždy ochotne poradiť. Ako nám napokon prezradil, milo ho prístup vedenia prekvapil.

PB-6932Medzi úlohy patrí aj kontrola parkovania a overovanie pravosti kartičiek pre ľudí s telesným znevýhodnením. Foto: Mestská polícia Bratislava

Sme často nástrojom zloprajných ľudí

Michal po necelom roku v uniforme hovorí, že táto práca, aj keď je mnohokrát náročná, ho stále baví a napĺňa. Opýtali sme sa ho však, či vidí aj nejaké nedostatky. „Ľudia nás často využívajú ako nástroj, aby urobili zle niekomu inému, napríklad susedovi, ktorého nemajú radi. Sú tu určité ulice, na ktoré chodíme nonstop, aj keď vieme, že sa tam nič vážne nedeje a to len preto, lebo občan udalosť nahlásil a jednoducho to preveriť ísť musíme,“ prezrádza čo mu prekáža.

Dodáva, že takéto neopodstatnené oznamy, najmä čo sa parkovania týka, hliadky zbytočne zdržiavajú a občas sa stáva, že práve kvôli tomu nestihnú prísť včas tam, kde sú naozaj potrební. Michal tiež poukázal na obrovskú rozlohu piateho okresu, ktorá im neraz robí problémy. „Najmä keď sme na jednom konci a oznam príde z druhého konca,“ dodáva. Riešenie by videl v tom, ak by policajti mali presne rozdelené jednotlivé časti okresu a pôsobili by len v rámci nich. „Podobne ako to majú kolegovia zo štátnej polície - juh, západ, sever, východ – bolo by to omnoho efektívnejšie.“ Na to by však bolo potrebné mať viac policajtov.

PB-6921V uliciach najväšieho slovenského sídliska sa Michal cíti byť potrebný a užitočný. Foto: Mestská polícia Bratislava

Elektronizácia je cestou k zvýšeniu efektivity

Vedenie mestskej polície intenzívne pracuje na tom, aby policajti mali postupne k dispozícii modernejšie vybavenie, ktoré by im uľahčilo prácu. To by prijal aj samotný Michal. „Napríklad kniha objektov, ktorú nosievame v službe, je už ako šalátové vydanie. Niekedy sa ju aj bojím otvoriť,“ žartuje mestský policajt. Ak by všetky informácie z knihy boli napríklad v mobile alebo tablete, bolo by to pre hliadku omnoho komfortnejšie a najmä prehľadnejšie. Policajti by sa potešili aj výkonnejším počítačom, pretože s nimi pracujú na dennej báze. „Využívame ich na písanie záznamov a aj to nás niekedy dokáže dosť zdržať,“ vysvetlil.

Pre svoje deti si praje bezpečné mesto

Michal chce prispieť  k zvýšeniu  bezpečnosti v hlavnom meste. Myslí pritom najmä na dve vlastné deti a na to, aby sa o ne nemusel báť, keď pôjdu domov samé z krúžku. „V uniforme sa cítim naozaj užitočný a ak aj čo i len trochu dokážem prispieť k tomu, aby bolo vonku napríklad o jedného vagabunda menej, viem, že toto celé má zmysel,“ hovorí zadosťučinene akčný nováčik.

PB-6944Práca mestského policajta alebo policajtky nie je pre každého. Prihlášku do kurzu si podľa Michala treba premyslieť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Je práca mestského policajta pre každého? Michalova odpoveď znela jasne. „Rozhodne nie. Človek to musí vnímať nielen ako prácu, ale aj ako poslanie.“ Podľa neho správny mestský policajt musí byť asertívny, objektívny a rozhodný. Nesmie si nechať skákať po hlave, ale zároveň sa nemôže nechať vyprovokovať a ľahko vybuchnúť.  Každý by mal preto pred vstupom do mestskej polície zvážiť, či na túto robotu má povahové vlastnosti, či dokáže pracovať pod tlakom a vysporiadať sa s neľahkými situáciami pokojne a s rozvahou.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.