Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na prvom proteste po ňom hádzali petardy, práca ho od vtedy baví ešte viac

Dátum: 06.06.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Na prvom proteste po ňom hádzali petardy, práca ho od vtedy baví ešte viac

Matej patrí do prvej triedy, ktorá zasadla do nového školiaceho strediska mestskej polície. Za necelý rok, ktorý u nás pracuje, si vyskúšal robotu na okresnom veliteľstve v Ružinove a aj na Útvare zásahovej jednotky a kynológie. Prečítajte si, ako s odstupom času hodnotí prácu v Mestskej polícii Bratislava.

Keď sa Mateja pýtame, ako ho napadlo pridať sa k mestským policajtom, odpovedá, že si na to pamätá presne. “Bol som v práci, v tlačiarni, na Starej Vajnorskej a na webe som našiel článok, že mesto hľadá nových policajtov. Prečítal som si všetky podmienky, vypísal som žiadosť a približne po mesiaci sa mi ozvali z personálneho,” spomína a dodáva, že dovtedy nikdy nechcel byť policajtom.

  • Mestská polícia Bratislava otvára po niekoľkomesačnej prestávke nábor pre nových záujemcov. Pri tejto príležitosti predstavujeme príbehy policajtiek a policajtov, ktorí u nás pracujú od minulého roka. Ak sa chceš dozvedieť viac o nábore, navštív web budpolicajt.sk.

Mateja medzičasom zobrali aj do Zboru väzenskej a justičnej stráže, ale rozhodol sa pre kariéru mestského policajta. “Kto vie, do ktorej basy by ma šupli,” smeje sa a myslí si, že na takom mieste by sa asi aj nudil. “Tu som viac v kontakte s ľuďmi, na ulici. Tá rôznorodosť ma na tom baví najviac,” vysvetľuje.

Budíček o piatej ráno, niekedy len po dvoch hodinách spánku

Trojmesačný kurz odbornej spôsobilosti je základ, ktorý musia absolvovať všetci noví policajti. Mestská polícia Bratislava otvorila pred rokom vlastné vzdelávacie centrum v Dúbravke, vďaka čomu sa nemusia naši študenti sťahovať na tri mesiace do Nitry alebo do nej dennodenne dochádzať. Matej bol v prvej triede, ktorá do vzdelávacieho strediska nastúpila.

PB-5559Výcvik nebol vždy "med lízať". Matej si svoje odskákal aj počas tréningu v dopravných prostriedkoch MHD. Foto: Mestská polícia Bratislava

“Bývam v Senci a to pre mňa znamenalo, že som musel o pol šiestej ráno vyraziť, cestou zobrať spolužiačku, prísť na Zlaté piesky a električkou cez celé mesto na siedmu do školy,” spomína Matej na každodenný rituál. Mimoriadne ťažké dni boli po nočných brigádach, na ktoré chodil aj počas troch mesiacov v kurze. “Vtedy som sa do postele dostal až o tretej ráno a o chvíľu na to vstával do školy.” Kurz Matej hodnotí pozitívne a po niekoľkomesačnej skúsenosti v teréne hovorí, že mu chýbali najviac praktické veci, ako je napríklad vypisovanie tlačív, s ktorými príde v práci do styku.

PB-5783Taktický výcvik v budove počas kurzu odbornej prípravy. Foto: Mestská polícia Bratislava

Parťák, ktorý zostane v jeho srdci celý život

“Na konci kurzu mi spolužiačka, s ktorou som cestoval, povedala, že ideme do Ružinova. Tak som prikývol,” vysvetľuje Matej, ako sa dostal na toto okresné veliteľstvo. Sám nemal preferenciu, avšak ako dodáva, Ružinov mu bol najbližšie na dochádzanie.

Podľa vlastných slov, neurobil zle. Je tam totiž veľmi dobrý kolektív, ktorý ho prijal a kolegyne a kolegovia, ktorí ho boli ochotní učiť. Z nich si veľmi vážil zástupkyňu veliteľa Evu Moyšovú. No najviac mu k srdcu prirástol jeho bývalý parťák Pišta. Ten má dvanásťročné skúsenosti s touto prácou a Matejovi bol ochotný odovzdať všetko. Avšak najprv začínal v takzvanej trojke.

PB-8691Zo všetkých kolegov si matej najviac váži ružinovského parťáka Pištu, s ktorým je aj po prevelení na Obchodnú v kontakte. Foto: Mestská polícia Bratislava

Nováčik, kým dostane zbrojný preukaz, je tretím členom hliadky, od ktorej sa učí. Približne po mesiaci sa dostal do dvojičky práve k Pištovi. “Stále sme v kontakte, aj mesiace po rozdelení. Musí mať zo mňa šedivé vlasy, lebo mu stále volám,” spomína v dobrom na bývalého kolegu. “Keď sme boli spolu v hliadke, vedel som, že služba dopadne dobre. Pišta vedel všetko, nikdy som nemal pocit, že by sme niečo spravili zle, nikdy na nás neprišla žiadna sťažnosť, naučil ma všetko a mal som v ňom úplnú istotu.” Matej si s kolegom rozumel aj ľudsky. Podporoval ho, aby šiel na Útvar zásahovej jednotky a kynológie a chcel pre neho to najlepšie.

“Nového kolegu, ktorý ma vystriedal, som si veľmi preveroval a často som ho naťahoval, či je vhodný na túto robotu,” totiž aj on chcel, aby k Pištovi prišiel niekto, kto bude v pohode.

Cesta do zásahovky nebola jednoduchá

“Niekomu to sedí, niekomu to je jedno, ale ja som až tak veľmi nechce robiť dopravu,” hovorí Matej, ktorý sa preto rozhodol, že skúsi osloviť veliteľa na Útvare zásahovej jednotky a kynológie s otázkou, čo potrebuje spĺňať, aby mohol byť preradený. Matej pracoval na tom, aby splnil všetky podmienky a následne si ho veliteľ vypýtal na skúšku, na bezpečnostné opatrenia počas 17. novembra 2021. Dôležité bolo, ako sa Matej bude správať a ako dokáže zapadnúť do už existujúceho kolektívu. V tej chvíli ešte nevedel, že to bude jedno z najnáročnejších bezpečnostných opatrení mestskej polície.

PB-0414Protesty počas 17. novembra 2021 boli Matejovým prvým bezpečnostným opatrením, na ktorom sa zúčastnil. Od vtedy vie, čo chce robiť. Foto: Mestská polícia Bratislava

“Bol to naozaj extrém, bolo to vtedy, keď po nás hádzali pyrotechniku. Veliteľ vtedy musel ísť aj do nemocnice na ošetrenie, zranený bol aj príslušník z antikonfliktného tímu Policajného zboru,” spomína si na minuloročnú jeseň. Po opatrení si spoločne všetci sadli do zasadačky na Obchodnej ulici, prešli si, čo bolo dobré a na čom je ešte potrebné popracovať. “Vtedy som zistil, že toto chcem robiť.”

Mateja, keď mu to pracovné povinnosti v Ružinove dovoľovali, si veliteľ ešte niekoľkokrát vypýtal do bezpečnostných opatrení, v ktorých sa napokon osvedčil. Avšak jeho preradenie stále nebolo isté. V mestskej polícii je neustále nedostatok policajtiek a policajtov a preto ho velenie Ružinova nemohlo len tak pustiť. Matej sa však do Útvaru zásahovej jednotky a kynológie dostal a od apríla je jeho domovskou stanicou Obchodná 29.

PB-7951Dnes už je pevnou súčasťou Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Materiálne vybavenie a aj platy dobiehajú dobu, ktorú žijeme, len pomaly

Často sa medzi policajtmi skloňuje výška výplaty a aj preto nás zaujímalo, ako to vníma policajt po necelom roku. “Výplata nie je samozrejme vysoká, cítiť to najmä teraz, keď rastú ceny - napríklad pri pohonných hmotách.” Matej v dobrom hovorí, že možno by bolo fajn, ak by sa poslanci a ľudia, ktorí rozhodujú o rozpočte pre mestskú políciu prišli pozrieť na ich prácu. “Zoberieme ich do hliadky, ako tretieho člena a ukážeme im, ako vyzerá náš deň,” hovorí a dodáva, že potom sami budú cítiť, čoho je ich práca hodná.

PB-6154Kontrola schátraného komplexu Flóra na Zlatých pieskoch, kedy sme sa snažili umožniť prepojenie sociálnych pracovníkov a ľudí bez domova. Foto: Mestská polícia Bratislava

Záujemcovia o prácu sa musia pripraviť na veľký počet oznamov a aj nepríjemných ľudí

Aj keď sa v práci stretnú mestské policajtky a policajti s kadekým a kadečím, ohrozenie Matej necíti. “Skôr by som hovoril o adrenalíne,” vysvetľuje. “Nedovolí vám to zaspať, ani počas nočnej. Celý čas ste pripravený. Až keď sa dostanem domov a ľahnem si do postele, vtedy ma vypne. Spím a o ničom neviem,” hovorí o svojich pocitoch.

Ľudia, ktorí uvažujú nad prácou v mestskej polícii, by mali byť podľa Mateja komunikatívni, nemali by sa dať zaskočiť drzosťou priestupcov. “Samého ma prekvapilo, akí vedia byť ľudia, ktorí spravia priestupok, agresívni.” A na čo iné je ešte potrebné sa pripraviť? “Na počet priestupkov. Neveril som, že mestská polícia má toľko oznamov,” hovorí Matej a dodáva, že hoci sa počas dňa nezastavia, tak je to práve to, čo ho na tejto robote baví.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.