Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Napredujeme s prácami na stanici v Pentagone a vysporiadavali sme sa aj s užovkou (zásahy hliadok 23. - 29. mája)

VIDEO Facebook
Dátum: 01.06.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Napredujeme s prácami na stanici v Pentagone a vysporiadavali sme sa aj s užovkou (zásahy hliadok 23. - 29. mája)

V uliciach hlavného mesta sme v uplynulom týždni riešili viac ako 2 100 prípadov. Medzi nimi bola aj jedna kuriozita. V týždni sa kynológovia zúčastnili medzinárodného výcviku psov a zavítali aj medzi deti. Rekonštrukcia budúceho vysunutého pracoviska mestskej polície je zároveň v plnom prúde. 

Štatistike aj tentokrát dominovala doprava, riešili sme celkom 1 113 dopravných porušení. Mestskí policajti sa v uliciach mesta často zaoberali prípadmi obťažovania ľudí, porušeniami na úseku verejného poriadku, ale aj nerešpektovaním zákazu požívania alkoholu na verejnosti. Hliadky počas služieb viackrát upútali ľudia fajčiaci priamo na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Týmto konaním porušili zákon o ochrane nefajčiarov a policajti ich za to aj náležite riešili.

V značnej miere sa jednotlivé hliadky museli vysporiadať aj s nezodpovednými psíčkarmi, ale napríklad aj s majiteľmi podnikov, ktorí nedodržiavali stanovené prevádzkové časy. Opäť sme v uliciach mesta ponachádzali odstavené staré vozidlá, bolo ich celkom 6. Spolu so 4 poškodenými dopravnými značkami a 4 čiernymi skládkami odpadu sme ich odstupovali na miestne úrady.

Riešili sme zároveň aj prípad realizácie stavby bez príslušného povolenia a zamerali sme sa aj na kontrolu taxislužieb. Minulotýždňovým najpriestupkovejším miestom sa stala Majerníkova ulica na Dlhých dieloch, odkiaľ evidujeme 49 porušení. Pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci sme k rôznym prípadom privolávali 4-krát a Slobodu zvierat v 3 prípadoch.

Hadovi sa zapáčili Vajnory

V piatok mestských policajtov upozornili vystrašení obyvatelia Vajnor na to, že na Tomanovej ulici sa po chodníku plazí had. Novomestská hliadka ihneď smerovala na miesto a plaza skutočne našla. Vzhľadom na to, že mestská polícia nie je oprávnená odchytávať akúkoľvek zver, prostredníctvom operačného strediska sme vyrozumeli odborníka na plazy so žiadosťou o odchyt.

Do jeho príchodu policajti priestor, kde sa had nachádzal strážili a upozorňovali okoloidúcich ľudí, aby sa k miestu nepribližovali a radšej sa mu vyhli. Herpetológovi sa napokon hada podarilo v krátkej chvíli odchytiť. Následne ho vypustil do prírody, mimo osídlenej časti mesta. Jednalo sa o nášho najväčšieho, ale za to nejedovatého hada, užovku stromovú. 

had_(Vlastné)Užovka stromová je najväčší had na Slovensku. Niektoré jedince merajú aj viac ako 150 cm. Našu "vajnorskú užovku" odchytil skúsený herpetológ a vypustil ju do jej prirodzeného prostredia. Foto: Mestská polícia Bratislava

Účasťou na medzinárodnom sústredení sme získali ďalšie skúsenosti

Štvrtok a piatok psovodi z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie strávili v Dunajskej strede, kde sa konalo medzinárodné sústredenie služobných psov. Zúčastnili sa na ňom okrem mestských a štátnych policajtov zo Slovenska aj príslušníci polície z Čiech a Maďarska.

Kynológovia si na tomto podujatí vymieňali vzájomne svoje skúsenosti zo služby, ale aj z výcviku poriadkových psov. Účastníci sústredenia trénovali rôzne modelové situácie, s ktorými sa v uliciach miest a obcí môžu stretnúť. Vyskúšali si napríklad taktiku zásahu proti ozbrojenému páchateľovi v aute alebo v prostriedku mestskej hromadnej dopravy.

Zaujímavosťou bolo, že psovodi trénovali aj zadržanie páchateľa v priestoroch základnej školy.

na_webMedzinárodného stretnutia v Dunajskej strede sa zúčastnili traja naši psovodi. Foto: Mestská polícia Bratislava

Naše budúce pracovisko naberá reálne kontúry

Na rekonštrukcii budúceho vysunutého pracoviska na Stavbárskej ulici sa stále pilne pracuje. Práce na hrubej stavbe sú už takmer dokončené a v najbližších týždňoch budú prebiehať práce na elektrických rozvodoch a úprava povrchov stien a podláh.

Súčasťou stanice bude, obdobne ako na Útvare zásahovej jednotky a kynológie na Obchodnej ulici, aj front office – teda miesto prvého kontaktu, kde obyvateľky a obyvatelia Bratislavy budú môcť nahlasovať podnety alebo sa prísť s policajtmi poradiť v prípade akéhokoľvek problému.

pred_a_po_(Vlastné)Predná časť stanice, kde bude front office, jedna kancelária a menšia zasadacia miestnosť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Neustále sa snažíme posilňovať prítomnosť mestských policajtiek a policajtov v uliciach hlavného mesta a byť bližšie k ľuďom. Nové pracovisko na Stavbárskej ulici nám umožní dôvernejšie poznať situáciu v mestských častiach Vrakuňa a Podunajské Biskupice, byť efektívnejší pri riešení problémov a zároveň pôsobiť preventívne.

1653648376900_(Vlastné)Nové pracovisko nám umožní výraznejšiu prítomnosť v oblasti so zvýšeným počtom ľudí s drogovou závislosťou. Foto: Mestská polícia Bratislava

Deň detí aj s mestskou políciou

S prosbou o účasť na víkendovom programe pri príležitosti Dňa detí oslovilo mestskú políciu vedenie mestskej časti Čunovo, ale aj Devínskej Novej Vsi. Návštevníkom podujatia sa predstavili kynológovia s ukážkami výcviku služobných psov. Ukázali cviky poslušnosti a nechýbali ani obranárske práce. Veríme, že deťom, ale aj dospelým sme spestrili deň a že sa na podobných podujatiach budeme stretávať častejšie.

zdroj_FB_Dárius_Krajčír_-_starosta_Devínskej_Novej_Vsi_2_(Vlastné) Psovodka Gabika predvázda so svojim štvornohým kolegom ukážky poslušnosti. Foto: FB/Dárius Krajčír - starosta Devínskej Novej Vsi

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.