Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nestrašte zvieratá petardami. Trpia nielen v domácnostiach, ale aj v ZOO

Dátum: 21.12.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Nestrašte zvieratá petardami. Trpia nielen v domácnostiach, ale aj v ZOO

Ak vás od používania zakázanej pyrotechniky neodradí pokuta, myslite na zvieratá v domácnostiach a aj v zoologickej záhrade, kde môžete sebeckým konaním napáchať veľké škody.

Hádzanie petárd a domáce ohňostroje patrili roky k slovenskému silvestrovskému folklóru. Na prvý pohľad nevinná zábava nesie so sebou veľké množstvo negatívnych sprievodných javov. Aj preto platí v Bratislave celoročný zákaz používania pyrotechniky. Výnimkou sú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika.

Maximálne pokuty a posilnené hliadky

Pyrotechnika každoročne stojí za mnohými zraneniami, ktoré rieši zdravotný personál. Zranenia sa líšia a ľudia na pohotovosti sa stretávajú so zraneniami od ľahkých popálenín až po odtrhnuté prsty a poškodený zrak. Tak ako šofér nevie, kedy havaruje, tak ani ľudia zabávajúci sa s pyrotechnikou nevedia, kedy sa im stane niečo zlé. Počas silvestrovskej noci sa k manipulácii s pyrotechnikou pridáva ešte konzumácia alkoholu, ktorá znásobuje riziko zranenia. 

PB-9939Kontrolujeme priestory v okolí ZOO, kde používanie pyrotechniky vie spôsobiť veľké škody. Foto: Mestská polícia Bratislava

Okrem vlastného nebezpečenstva prináša používanie pyrotechniky aj negatívne sprievodné javy. Medzi nimi je vysoký stres zvierat, ktoré sa boja zvukových a vizuálnych efektov. Tie stoja často za útekom psov, napríklad z vyhradených voľných výbehov. Každoročne v tomto období bojuje s pyrotechnikou aj ZOO Bratislava. Tú trápia najmä problémy s vyplašenými zvieratami, ktoré vedia spôsobiť v areáli záhrady značné škody. V bezprostrednej blízkosti ZOO sa nachádza aj útulok Slobody zvierat, v ktorom žijú desiatky opustených psov. 

Mestská polícia v týchto dňoch preto posilňuje hliadkovú činnosť a je pripravená postihovať ľudí, ktorí stratili súdnosť a svojim bezohľadným a nezodpovedným konaním trápia nielen ľudí, ale aj domáce a úžitkové zvieratá na území hlavného mesta.

Akú pyrotechniku používať môžete? Viac informácii nájdete tu: https://bit.ly/pyrotechnika_f1

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.