Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mestskí policajti pomáhali spolu so sociálnymi pracovníkmi v budove Starej pošty v Dúbravke

GALÉRIA
Dátum: 14.12.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Mestskí policajti pomáhali spolu so sociálnymi pracovníkmi v budove Starej pošty v Dúbravke

Členovia Útvaru zásahovej jednotky a kynológie a ich kolegovia z Dúbravky navštívili v rámci preventívno-bezpečnostnej akcie schátranú budovu bývalej pošty na Saratovskej ulici.

Stavba pôvodnej pošty bola postavená v rámci budovania občianskej infraštruktúry na sídlisku v Dúbravke, ktoré vznikalo v rokoch 1974 až 1985. Okrem pošty sa v ňom nachádzala aj veľká telefónna ústredňa. Objekt bol využívaný približne do roku 2008 a odvtedy začal chátrať.

V súčasnosti je budova vyhľadávaná ľuďmi bez domova, ktorí v nej hľadajú úkryt pred nízkymi teplotami a nepriaznivým zimným počasím. Počas preventívno-bezpečnostnej akcie bolo úlohou mestskej polície osoby bez domova v objekte nájsť a umožniť tak sociálnym pracovníkom z mestskej časti Dúbravka, Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a neziskovej organizácii De Paul poskytnúť im pomoc, skontrolovať ich zdravotný stav a preveriť, či sa v objekte Starej pošty nenachádzajú maloleté osoby.

PB-9671V objekte Starej pošty sme našli viacerých ľudí bez domova, ktorých si prebrali sociálni pracovníci. Maloletí prítomní neboli. Foto: Mestská polícia Bratislava

Prvé preventívno-bezpečnostné opatrenie tohto druhu v mestskej polícii

Aktivitu v budove Starej pošty iniciovalo Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave IV a sociálni pracovníci, ktorí potrebovali bezpečný prístup k ľuďom bez domova. Pre mestskú políciu v hlavnom meste išlo tak o prvé preventívno-bezpečnostné opatrenie tohto druhu. Spolu s mestskými policajtmi pomáhali aj príslušníci Pohotovostnej motorizovanej jednotky. “Budujeme mestskú políciu, ktorá je schopná pomáhať všetkým obyvateľkám a obyvateľom Bratislavy. Pre nás to bola výnimočná príležitosť, ako nabrať nové skúsenosti a zároveň pomôcť sociálnym pracovníkom pri ich práci,” hovorí veliteľ Útvaru zásahovej jednotky a kynológie Marek Schürger. Mestská polícia Bratislava tak mala možnosť aplikovať vedomosti nadobudnuté pri taktických výcvikoch a zároveň pomôcť ľuďom v núdzi. Pri práci s ľuďmi bez domova čerpáme aj zo školení mestského terenného tímu, ktorý odovzdáva našim príslušníčkam a príslušníkom cenné vedomosti. 

PB-9784Priestory navštívili dva tímy spolu so zástupcami miestneho úradu v Dúbravke a sociálnymi pracovníkmi. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na minulotýždňové preventívno-bezpečnostné opatrenie budú nadväzovať ďalšie a to aj v iných objektoch v hlavnom meste. Mestská polícia Bratislava chce naďalej vzdelávať vlastné policajtky a policajtov a profesionalizovať ich službu verejnosti. Takéto opatrenia prinášajú nové skúsenosti, ktoré dokážeme aplikovať aj v iných prípadoch, kedy je nutné pomáhať ľuďom v núdzi.

PB-9614K prehľadávaniu budovy sa pridali aj kolegovia z Pohovostnej motorizovanej jednotky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Stará pošta by sa mala zmeniť na Centrum Dúbravka

V budúcnosti by na mieste Starej pošty mal vyrásť polyfunkčný súbor s bývaním a občianskou vybavenosťou s pracovným názvom Centrum Dúbravka. Investor získal ešte v roku 2020 pre svoj zámer odobrenie mestskej časti a začal si vybavovať ostatné potrebné povolenie na začatie výstavby.

PB-9789Priestor okolo budovy Starej pošty by sa mal v budúcnosti výrazne zmeniť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.