Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zasahovali sme voči mužovi s nožom a aj zachraňovali zraneného seniora (zásahy hliadok 3. – 9. októbra)

Dátum: 11.10.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Zasahovali sme voči mužovi s nožom a aj zachraňovali zraneného seniora (zásahy hliadok 3. – 9. októbra)

Uplynulý týždeň priniesol bratislavským mestským policajtom viacero zaujímavých situácií, s ktorými sa museli vysporiadať. V centre mesta chytili muža s nožom, pomohli seniorovi v núdzi a kolegov zo štátnej polície upozornili aj na muža podozrivého z drogovej trestnej činnosti. Počas týždňa sme v priestoroch nášho operačného strediska privítali študentov z Policajného zboru SR a posilnili sme spoluprácu so štátnou políciou v oblasti prevencie.

Hliadky mestskej polície sa počas prvého októbrového týždňa zaoberali takmer 2 300 udalosťami, z ktorých väčšina sa týkala oblasti dopravy. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli po dopravných porušeniach druhými najzastúpenejšími, sme v značnej miere riešili aj prípady nerešpektovania stanovených záverečných hodín v podnikoch, neporiadok v okolí kontajnerových stojísk, požívanie alkoholu na verejnosti, ale napríklad aj prípady nepovolených rozkopávok.

Počas týždňa sa mestské policajtky a policajti v teréne zaoberali aj nepovolenými pouličnými aktivitami, fajčiarmi na zastávkach mestskej hromadnej dopravy ako aj prípadmi majiteľov psov, ktorí si neplnili svoje povinnosti v zmysle zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Najviac priestupkov sme za uplynulý týždeň zistili a riešili na Bajkalskej ulici. Na príslušné úrady sme nahlasovali 13 starých vozidiel, 10 poškodených dopravných značiek a v 6 prípadoch aj nelegálne skládky odpadu. Záchranárov sme k rôznym udalostiam privolávali v 7 prípadoch a 3-krát sme spolupracovali so Slobodou zvierat.

Vďaka spolupráci hliadok mestskej a štátnej polície sme v noci chytili muža, ktorý behal po Starom Meste s nožom v ruke

Hliadka štátnej polície upozornila kolegov z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie na muža v čiernom oblečení, ktorý sa podľa oznamu mal pohybovať v smere od Hollého ulice na Obchodnú s nožom v ruke. Hliadka informáciu posunula aj kolegom a kolegyniam z veliteľstva v Starom Meste. Práve tí zbadali podozrivého na rohu Radlinského ulice a Kollárovho námestia. Muža vyzvali, aby nôž odhodil. Avšak na opakované výzvy nereagoval a rozbehol sa preč.

V tej chvíli bola na mieste aj jedna z hliadok zásahovej jednotky, ktorá dovtedy prehľadávala Obchodnú ulicu. Mestskí policajti sa za ozbrojeným mužom, ktorý utekal smerom na Americké námestie, rozbehli a informovali prostredníctvom vysielačiek kolegov. Tí pohotovo reagovali a mužovi skrížili cestu už na Mickiewiczovej ulici. Keďže kládol aktívny odpor, museli použiť chvaty a hmaty.

muž_s_nožom_1Podozrivý na výzvy policajtov nereagoval a snažil sa utiecť. Ďaleko však neušiel, cestu mu skrížila hliadka zásahovej jednotky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Muž podozrivý z predaja omamných a psychotropných látok skončil v rukách polície

Osobu podozrivú z predaja omamných a psychotropných látok spozoroval veliteľ zmeny v parku pri Lotyšskej ulici v utorok predpoludním. Po pozorovaní prostredníctvom kamier vyvedených na našom novootvorenom pracovisku na Stavbárskej ulici, keďže išlo o podozrenie z páchania trestného činu, upozornil na situáciu kolegyne a kolegov z odboru kriminálnej polície v druhom bratislavskom okrese, ktorí voči podozrivej osobe zakročili. U muža našli pri kontrole 25 skladačiek omamnej látky a následne ho obmedzili na osobnej slobode a previezli na príslušné policajné oddelenie.

díler_drog_pentagon_(Vlastné) Muža priamo pri čine spozoroval veliteľ zmeny prostredníctvom kamery. Foto: Mestská polícia Bratislava

K zranenému mužovi v seniorskom veku nás privolali ľudia, ktorým osud staršieho pána nebol ľahostajný

Telefonátom na linku 159 privolal v sobotu večer pohotový občan našu dúbravskú hliadku na ulicu Milana Marečka v Devínskej Novej Vsi. Pred predajňou potravín ležal bezvládne približne sedemdesiatročný muž, pri ktorom sa nachádzal aj vozík pre podporu chôdze ľudí s telesným hendikepom. Devínskonovoveskí okrskári seniorovi ihneď poskytli prvú pomoc.

Po chvíli sa im ho podarilo prebrať k vedomiu. Bol však dezorientovaný a v dôsledku pádu si poranil hlavu. Sťažoval sa aj na bolesť pravej nohy. Na miesto sme preto okamžite privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Policajti záchranárom ochotne pomohli aj pri presune zraneného do sanitky, ktorou ho previezli na ošetrenie do nemocnice na Kramároch.

Buďte k svojmu okoliu všímaví, ako bol aj oznamovateľ v tomto prípade. Ak zbadáte človeka so zjavnými zdravotným ťažkosťami poskytnite mu potrebnú pomoc. Neváhajte kontaktovať záchranárov prostredníctvom linky 155 alebo mestskú políciu na čísle 159. Môžete tak zachrániť aj život.

IMG-20221008-WA0008_(Vlastné)Dúbravskí policajti neváhali a zranenému mužovi poskytli predlekársku pomoc. Na miesto privolali aj posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Foto: Mestská polícia Bratislava

V priestoroch operačného strediska sme privítali kolegyne a kolegov z Policajného zboru SR

Nové operačné centrum sme otvorili v októbri minulého roku. Išlo o krok, ktorý zrýchlil a zefektívnil nahlasovanie podnetov. Sme prepojení nie len so štátnymi policajtmi, ale aj s hasičmi alebo záchranármi a spolu môžeme koordinovať naše hliadky v teréne. Denne prijmeme v operačnom stredisku 700 až 800 telefonátov, ďalšie desiatky podnetov dostávame prostredníctvom webu mestskej polície, sociálnych sietí alebo e-mailom.

V minulom týždni sme sa podelili s kolegyňami a kolegami z Policajného zboru, ktorí sa stanú operačnými dôstojníkmi v strediskách štátnej polície, o naše know-how. Informácie o našom operačnom stredisku prezentoval policajtkám a policajtom zástupca veliteľa operačného strediska Imrich Hempfinger, ktorý stojí aj za jeho budovaním. Skúsenosti naberal nie len v Policajnom zbore, ale aj v Českej republike, s ktorou máme v Európe jedny z najkvalitnejších operačných stredísk, ale aj v Anglicku alebo Nemecku.

309616786_2250850711742202_4407697392521723348_n_(Vlastné) Zástupca veliteľa kolegyniam a kolegom zo štátnej polície vysvetľuje ako funguje informačný systém na operačnom stredisku. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zástupca veliteľa predstavil aj náš nový informačný systém, ktorý v súčasnosti budujeme. Ten ešte viac pomôže našim jednotkám v uliciach hlavného mesta, umožní efektívnejšiu kontrolu verejného poriadku, prehľadávať registre hľadaných osôb alebo odcudzených automobilov, umožní pracovať s databázou priestupkov a to všetko aj prostredníctvom zariadení, ktoré budú mať hliadky v teréne.

So štátnou políciou spolupracujeme aj v oblasti prevencie

Najlepšou situáciou je, keď k priestupkom vôbec nedochádza. Aj preto sa zameriavame na edukáciu škôlkarov, školákov a aj stredoškolákov. Bezpečnosť detí je pre nás veľmi dôležitá. Mestské policajtky a policajtov môžete vidieť preto aj pri rizikových miestach v okolí škôl alebo voľnočasových klubov. Avšak usilujeme sa ich chrániť aj formou preventívnych aktivít a to nielen pred nebezpečím v uliciach, ale napríklad aj vo virtuálnom svete. Spájame preto naše sily s odborníkmi a aj so skúsenými kolegami a kolegyňami z Policajného zboru.

V minulom týždni sme zrealizovali stretnutie s preventistkou z Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava II, s ktorou chodí prednášať naša kolegyňa z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie na základné školy. Spolupráca mestskej a štátnej polície v uliciach hlavného mesta je v súčasnosti na najvyššej úrovni od nášho vzniku pred tridsiatimi rokmi. Veríme, že aj spojenie pri preventívnych aktivitách v predškolských a školských zariadeniach, prinesie viac bezpečia do životov detí a pokojnejší spánok ich rodičom.

309875674_2253959598097980_7172040405135510796_n_(Vlastné) Stretnutie preventistiek štátnej a mestskej polície v priestoroch Útvaru zásahovej jednotky a kynológie na Obchodnej ulici. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.