Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mrazivé dni nekončia a podchladených ľudí pribúda. Viete, ako pomôcť v kritickej situácii?

Dátum: 27.01.2023
Autor: Mgr. Peter Borko
Mrazivé dni nekončia a podchladených ľudí pribúda. Viete, ako pomôcť v kritickej situácii?

Zimné obdobie predstavuje každoročne riziko pre tých, ktorí stratili svoj domov alebo sa nachádzajú v krízovej situácii, ktorá ich doviedla k životu v uliciach Bratislavy. Nebuďme k osudom druhých ľahostajní, aj malá pomoc dokáže zachrániť život.

Mestská polícia Bratislava v spolupráci s hlavným mestom a občianskymi a mimovládnymi organizáciami pomáha ľuďom, ktorých osud doviedol na ulicu. V Bratislave žije bez tepla domova niekoľko tisíc ľudí, ktorí počas zimy čelia tým najhorším podmienkam. Mnohí z nich trpia zhoršeným zdravotným stavom a teploty hlboko pod nulou pre nich môžu znamenať až ohrozenie života.

 

S prípadmi podchladených ľudí sa stretávame takmer denne

Mestské policajtky a policajti sa s ľuďmi bez domova stretávajú dennodenne. Len v posledných dňoch pomáhala hliadka z Okresného veliteľstva v Ružinove mužovi, ktorý krátko pred polnocou nešťastne spadol do Štrkoveckého jazera. Z vody sa mu síce podarilo dostať samému, ale na brehu stuhol. Mestskí policajti sa oňho postarali, zabalili ho do deky a privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho previezla do neďalekej nemocnice.

IMG_20230116_102301Ľuďom pomôže často aj jednoduchá deka, šáľ alebo pletené rukavice. Foto: Mestská polícia Bratislava

Hliadku z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie vyslal operátor k mužovi, ktorý ležal nehybne pri kostole na Námestí Eugena Suchoňa. Jeho stav si ošetrenie zdravotníkmi nevyžiadal, avšak policajti mu poskytli aspoň teplé oblečenie a odporučili mu stráviť noc v priestoroch krízového nocľahu. Pomoc sme však museli poskytnúť mužovi, ktorého sme našli na Poľnohospodárskej ulici. Osoba bola už na prvý pohľad podchladená, triasla sa, mala do modra sfarbené pery a vôbec nekomunikovala.

 

Aj malá pomoc dokáže zachrániť život

Nedokážeme kontrolovať denne všetky miesta v meste a aj dozor cez kamery v Mestskom kamerovom systéme je obmedzený. Preto sa veľmi spoliehame na obyvateľky a obyvateľov Bratislavy a ich ľudskosť. Často nám stačí zatelefonovať prostredníctvom bezplatnej linky 159 a my prídeme situáciu vyriešiť.

V zimnom čase je mimoriadne dôležité nebyť ľahostajnými. Preto by sme vás, Bratislavčanky a Bratislavčanov, chceli poprosiť o to, aby ste boli najmä počas zimných dní a nocí vnímavejší a všímavejší k svojmu okoliu a neváhali, v prípade potreby, pomôcť alebo pomoc privolať.

prípad_podchladeného_muža_(Vlastné)_3Spolupracujeme s mimovládnymi organizáciami, bratislavským magistrátom a samozrejme aj s rýchlou zdravotnou pomocou. Foto: Mestská polícia Bratislava

Keď pôjdete okolo sediaceho či ležiaceho človeka bez domova, skúste si všimnúť najmä:
- Je osoba dostatočne teplo oblečená (má chránený krk, ruky, nie je premočená, má adekvátnu obuv)?
- Spýtajte sa, či niečo nepotrebuje, častokrát môžu veľmi pomôcť aj drobnosti ako prikrývka, rukavice alebo šál.
- Vykazuje človek príznaky podchladenia (tras, chvenie, mumlanie, nezrozumiteľná reč)? V takom prípade bezodkladne kontaktujte operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby na linke 155.
- Ak sa človeku prihovoríte, spýtajte sa, ako sa cíti, či plánuje prespať v úkryte a aké má vybavenie. Ak sa vám daný človek zdôverí, že plánuje mrazivú noc stráviť vonku alebo pôsobí zoslabnuto, prosíme, aby ste kontaktovali Mestskú políciu Bratislava na čísle 159 - vedia vás prepojiť nielen na záchranné zložky, ale aj vyslať na pomoc najbližšiu hliadku a zároveň po zhodnotení situácie zabezpečiť odvoz človeka, ktorý plánoval stráviť noc na ulici do krízového ubytovania.

Tipy na služby a miesta pomoci pre ľudí bez domova nájdete aj v tejto mapke: https://bratislava.sk/socialne-sluzby-a-byvanie/socialna-pomoc/mapa-pomoci-ludom-bez-domova

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.