Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zakročili sme voči mužovi s nožom a vypátrali nezvestnú osobu (zásahy hliadok 26.12.2022 – 1.1.2023)

Dátum: 03.01.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zakročili sme voči mužovi s nožom a vypátrali nezvestnú osobu (zásahy hliadok 26.12.2022 – 1.1.2023)

V uliciach Bratislavy sme počas posledného minuloročného týždňa riešili celkom 1 023 udalostí. Pomáhali sme dezorientovanému starčekovi, zasahovali sme proti mužovi podozrivému z útoku nožom, našli sme nezvestného muža a na Nový rok sme k požiaru privolávali hasičov.

Z celkového počtu preverovaných a riešených priestupkov sa najviac - 313 týkalo oblasti dopravy. V uplynulom týždni štatistike dominovali tiež porušenia na úseku verejného poriadku. Zaoberali sme sa aj priestupkami v súvislosti s nerešpektovaním zákazu požívania alkoholu na verejnosti, rušením nočného pokoja, ale aj s nedovoleným používaním zábavnej pyrotechniky.

Hliadky riešili viackrát prípady neporiadku v okolí kontajnerových stojísk, priestupky proti občianskemu spolunažívaniu a aj porušenia ustanovení zákona o lesoch. Na príslušné miestne úrady sme museli nahlasovať 4 staré vozidlá. Najviac porušení v minulom týždni evidujeme z Hodonínskej ulice v Lamači, zistili sme ich tam celkom 25. V 6 prípadoch sme k rôznym udalostiam privolávali pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci, 2-krát hasičov3-krát Slobodu zvierat.

O zraneného mladíka sa postarali staromestskí policajti

Mestskí policajti zo Starého Mesta našli v stredu nadránom na Námestí SNP približne 25-ročného mladíka, ktorý masívne krvácal z hlavy. Ihneď mu poskytli bezodkladnú predlekársku pomoc. Na mieste sa zároveň nachádzali aj dvaja ďalší muži, z ktorých jedného poškodený označil ako útočníka. Práve ten mu mal spôsobiť zranenie.

Privolali sme preto na miesto príslušníkov Policajného zboru a aj záchranárov, ktorí mladíka previezli na ošetrenie do nemocnice. Podozrivého z ublíženia na zdraví si zas prevzali štátni policajti.

Našli sme nezvestného muža

Hliadky mestskej polície boli počas uplynulého týždňa Policajným zborom informované o pátraní po nezvestnom mužovi. Muž mal byť naposledy videný v zariadení sociálnych služieb v Stupave, ale podľa najaktuálnejších informácií sa mal zdržiavať práve v uliciach hlavného mesta, pravdepodobne v centre.

Policajtka a policajt z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie si počas hliadkovania všimli osobu zodpovedajúcu opisu na rohu Poštovej ulice. Po predložení jeho dokladu totožnosti sa potvrdilo, že sa jedná o hľadaného muža. Odovzdali sme ho kolegom zo štátnej polície.

22._september_-_hľadaný_muž_(lúpež)_(Vlastné)Počas roka 2022 sa hliadkam mestskej polície viackrát podarilo nájsť nezvestné osoby, či podozrivých zo spáchania trestného činu, po ktorých bolo vyhlásené pátranie. Na fotografii je zachytená situácia po tom, čo policajtky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie vypátrali muža podozrivého z lúpeže, na ktorého nás upozornili kolegovia z Policajného zboru. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Zaútočil nožom a násilne sa dobíjal do podniku

Hliadka zo Starého Mesta smerovala v noci so stredy na štvrtok urýchlene na Františkánske námestie. Do jednej z tamojších prevádzok sa totiž, podľa oznamu, mala opakovane dobíjať osoba s nožom v ruke. Mestskí policajti na mieste zbadali muža, ktorý udieral päsťami do vstupnej brány podniku. Vyzvali, aby upustil od tohto konania, čo aj uposlúchol.

Medzičasom sa na miesto dostavili aj ďalšie dve policajné hliadky. Vzhľadom na to, že muž mal byť ozbrojený nožom, ho policajti vyzvali, aby vyložil všetky veci z vreciek, aby tým vopred zamedzili prípadnému útoku z jeho strany. Z bundy mu v tom vypadol vreckový nôž. Vzápätí vyšiel z prevádzky oznamovateľ, ktorý tvrdil, že muž ho ešte pred príchodom hliadok v bráne napadolspôsobil mu nožom rezné poranenie na pravej ruke. 

Na miesto sme privolali kolegov z Policajného zboru, ktorí ho predviedli na príslušné policajné oddelenie. Zranenému sme zabezpečili odborné ošetrenie záchranármi, ktorí ho previezli do nemocnice.

Mylne sa domnieval, že uviazol v šachte

V piatok ráno sa na naše Okresné veliteľstvo Bratislava I dostavil oznamovateľ, ktorý upozornil na seniora uviaznutého v šachte vo vnútrobloku bytoviek na Kúpeľnej ulici. Ten sa v nej mal nachádzať už približne od polnoci a volať o pomoc. Staromestskí policajti okamžite vyrazili na adresu. Privolali hasičov, posádku rýchlej zdravotnej pomoci aj kolegov z Policajného zboru.

Po preverení situácie na mieste však zistili, že hlas staršieho muža nevychádza zo šachty, ale z jedného z okien bytovky. V kúpeľni bytu našli seniora ležať nevládne na zemi, značne dezorientovaného. Ihneď mu bola poskytnutá prvá pomoc. Starček zasahujúcim policajtom a záchranárom po chvíli ozrejmil, že si v šoku po nešťastnom páde myslel, že sa nachádza v šachte.

dezorientovaný_starček_1_(Vlastné)_1Ochrana života a zdravia ľudí je našou najvyššou prioritou. Pomoc seniorovi sme poskytovali aj v spolupráci so všetkých záchrannými zložkami. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na prelome rokov sme pomáhali stratenému chlapcovi a zasahovali aj pri potýčke v centre mesta

Počas silvestrovského večera, krátko po 21:00, sme na linke 159 prijali oznam o vodičovi, ktorý mal vozidlom naraziť do zábradlia na Račianskej ulici a z miesta činu následne ujsť. Mestskí policajti okamžite situáciu preverili a zistili, že v lokalite sa skutočne nachádza len poškodené vozidlo bez vodiča. Prípadom sa ďalej zaoberali kolegovia z Policajného zboru SR.

V posledný deň uplynulého roka sme tiež poskytovali asistenciu hasičom, ktorí zasahovali pri požiari v jednom z bytov na Majerníkovej ulici. V lokalite hliadka mestskej polície usmerňovala dopravudohliadala na verejný poriadok.

Na Nový rok, tesne pred 2:00, pomáhala hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie len 14-ročnému chlapcovi, ktorý sa potuloval po Kamennom námestí sám, bez prítomnosti rodičov. Policajtke a policajtovi uviedol, že nepochádza z Bratislavy a nestihol posledný nočný spoj domov. Nemal pri sebe mobil a nevedel spamäti ani číslo na rodičov. S pomocou štátnej polície sa nám podarilo zistiť na nich kontakt. Do času kým si po syna prišli sme ho vzali do bezpečia na stanicu na Obchodnej ulici.

Mestskí policajti museli zasahovať aj pri potýčke pred jedným z podnikov na Obchodnej ulici. Dvaja muži fyzicky napádali ďalšie osoby. Aj napriek viacerým výzvam od mestských a štátnych policajtov ,aby upustili od protiprávneho konania, naďalej fyzicky a slovne útočili správali sa agresívne aj voči samotným hliadkam. Pod kontrolu sa ich podarilo policajtom dostať až použitím donucovacích prostriedkov. Z dôvodu podozrenia z výtržníctva boli obaja predvedení na príslušné oddelenie Policajného zboru SR.

Silvestrovská_služba_(Vlastné)Už v období pred prelomom rokov, ale najmä počas silvestrovskej noci a Nového roka, sme výrazne posilnili hliadky v uliciach mesta. Foto: Mestská polícia Bratislava

V prvý deň nového roka tiež ružinovská hliadka spozorovala požiar za čerpacou stanicou na Ulici svornosti. Keďže sme ho nedokázali uhasiť svojpomocne, privolávali sme k nemu okamžite príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, ktorým sa ho podarilo dostať pod kontrolu a uhasiť.

Oznamy súvisiace s používaním pyrotechniky sme počas silvestrovskej služby vo väčšom začali prijímať až vo večerných hodinách. Mestské policajtky a policajti sa v uliciach hlavného mesta zaoberali celkom 57 prípadmi nerešpektovania zákazu používania zábavnej pyrotechniky. Počet prijatých oznámení v súvislosti s používaním zábavnej pyrotechniky v porovnaní s predchádzajúcim rokom však mierne klesol, v roku 2021 ich bolo celkom 62.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.