Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prezentovali sme novinky v zákone o obecných políciách a oslavovali 30. výročie (zásahy hliadok 6.6. - 12.6.)

VIDEO
Dátum: 15.06.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Prezentovali sme novinky v zákone o obecných políciách a oslavovali 30. výročie (zásahy hliadok 6.6. - 12.6.)

Mestská polícia sa v predošlom týždni potýkala s 2 100 prípadmi. Väčšina z nich bola z oblasti statickej dopravy – teda parkovania, ale pri niektorých išlo aj o život. Okrem toho mali mestskí policajti a policajtky aj slávnostný týždeň. Prítomnosť zástupcov Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií sme využili aj na prezentovanie noviniek v zákone o obecných políciách.

V roku 1992 začala svoju činnosť mestská polícia. V tej dobe v nej pracovalo 134 policajtiek a policajtov na piatich staniciach. Polícia už v prvom roku mala jazdeckú jednotku a o rok neskôr sa pridali kynológovia. V tomto roku oslavujeme svoje tridsiate výročie a pri tejto príležitosti sme na galavečery ocenili 17 kolegov, ktorí tu pracujú od počiatku, udelili sme ocenenia za záchranu života a aj za prínos k rozvoju Mestskej polície Bratislava.

Atmosféru galavečera priniesol vo svojej reportáži Michael Grežďo z TV JOJ
Screenshot_2

Novinky v zákone o obecných políciách

Mestské polície často preberajú vo väčších mestách veľkú časť zodpovednosti za ochranu verejného poriadku. Zapríčinené to je najmä tým, že obyvatelia miest sa s problémami, s ktorými sa stretávajú, obracajú na svojich volených zástupcov, poslancov, starostov a primátorov. Tí delegujú riešenie práve na vlastné polície, ktoré majú vo svojej právomoci.

Zároveň sa potyká Policajný zbor Slovenskej republiky s poklesom počtu policajtov a policajtiek v teréne. Je preto prirodzené, že časť ich úloh preberajú práve zamestnanci a zamestnankyne mestských polícií.

Zákon 564/1991 Zb. o obecnej polícii bol od vzniku niekoľkokrát novelizovaný. Novelizované boli už aj samotné novely. A aj preto cítia mestské a obecné polície potrebu priniesť tento zákon napísaný nanovo, reflektujúc aktuálne potreby obyvateliek a obyvateľov Slovenskej republiky a technologický vývoj v ochrane verejného poriadku.

JD_SVK_TK_Mestska_policia_003_HDiskusia prezidenta Združenia náčelníkov obecných a mestských polícii Jána Andrejka a náčelníka Mestskej polície Bratislava Miroslava Antala. Foto: Július Dubravay

Využili sme preto prítomnosť viacerých náčelníkov a najmä prezidenta Združenia náčelníkov obecných a mestských polícii a snažili sa novinky, ktoré chceme v zákone priniesť, odprezentovať verejnosti. Zástupcovia mestských a obecných polícií navštívili 9.6.2022 Teleráno na Markíze a usporiadali aj tlačovú besedu za prítomnosti všetkých celoštátnych televízií a najväčších denníkov a tlačových agentúr. Navrhovaným zmenám sme sa venovali aj v TV Bratislava. Video prinášame na konci tohto článku.

Opäť sme zahraňovali ľudí. Niektorých aj pred sebou

V sobotu sme o 07:05 ráno obdržali na operačnom pracovisku prostredníctvom linky 159 telefonickú požiadavku na vyslanie hliadky na Mierovú, kde pri Večierke ležia v strede chodníka dve osoby. Podľa oznamu malo ísť o dvoch opilcov. Ružinovskí policajti ich našli ležať na trávniku, okolo nich sa nachádzali fľaše a neporiadok. Jedného z mužov sa nedarilo prebrať. Na podnety nereagoval. Policajti preto skontrolovali jeho životné funkcie.

Po chvíli sa muž zobudil a začal policajtom nadávať a zaháňať sa päsťami. Navyše odmietol preukázať svoju totožnosť a s policajtami nespolupracoval. Tí ho upozornili, že ho budú musieť predviesť na stanicu Policajného zboru. Na to, aby ho usadili do auta, museli použiť hmaty a usadiť. Chlap bol spočiatku jazdy pokojný, ale po chvíli začal policajtom opäť nadávať a jedného z nich napadol a dvakrát udrel päsťou do tváre.

Tu napríklad vidíme potrebu zmeny v zákone, kedy páchateľa, ktorý je agresívny, by sme mali spútať. Takto ohrozil nie len policajtov, ale aj seba, keďže mohlo dôjsť k havárii. Rovnako, z priestupku sa stal útok na verejného činiteľa. Ružinovskí policajti preto privolali k agresívnemu mužovi kolegov a napokon sa dostavila aj hliadka Policajného zboru, ktorá si agresívneho muža prebrala.

PB-8489_1V súčasnosti testujeme využitie trojkolesovej motorky v našich podmienkach. Foto: Mestská polícia Bratislava

Medzi ďalšie kuriozity patrí chlap, ktorý sa v nedeľu krátko po ôsmej rozhodol riadiť premávku na križovatke Trnavská Bajkalská. Podľa oznamu mal obmedzovať vozidlá MHD, verbálne napádať šoférov áut a okoloidúcich. Muža Novomestskí policajti stiahli na chodník a na koľko nevedel preukázať svoju totožnosť, privolali sme kolegov z PZ, ktorí si ho prevzali.

Tak ako každý týždeň, aj tento sme mali pár výjazdov k zraneným osobám v bezvedomí. Napríklad v piatok to bolo na Kalinčiakovej udalosti, kde pán v seniornom veku spadol a rozrazil si hlavu o obrubník. Na miesto prišli prvé policajtky z kynológie, ktoré už mali po službe a pána ošetrovali vo voľnom čase, privolali mu záchranku a počkali, kým si ju lekári prevezmú.

Ďalším prípadom bola mladá žena, ktorá ležala na zemi na Dunajskej ulici. Okolo seba mala porozhadzované veci, alkohol z nej policajti necítili, nekomunikovala, nedalo sa ju prebrať. Policajti preverili jej základné životné funkcie a privolali záchranku. V osobných veciach, ktoré boli rozsypané pri nej, boli aj lieky, či záznam o nedávnom lekárskom vyšetrení. Starali sa o ňu opäť až do príchodu RZP.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.