Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Preventívno-bezpečnostná akcia v schátranej budove hotela Flóra na Zlatých Pieskoch

GALÉRIA
Dátum: 27.04.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Preventívno-bezpečnostná akcia v schátranej budove hotela Flóra na Zlatých Pieskoch

Bratislavské mestské policajtky a policajti zorganizovali spolu so štátnou políciou, mestským terénnym tímom a sociálnou kuratelou preventívno-bezpečnostnú akciu v budove bývalého hotela Flóra na Zlatých pieskoch. Cieľom akcie bolo spojiť sa s ľuďmi bez domova, ktorí v objekte žijú.

Počas preventívno-bezpečnostnej akcie sme chceli umožniť sociálnym pracovníkom poskytnutie pomoci ľuďom bez domova, skontrolovať ich zdravotný stav a preveriť, či sa v objekte nenachádzajú maloleté osoby. V súčasnosti je naplánované búranie objektu a preto je nutné pomôcť ľuďom, ktorí v ňom bývajú a poskytnúť im alternatívne možnosti na prespanie.

Policajtom a sociálnym pracovníkom asistovala aj posádka sanitky Hasičského a záchranného zboru, ktorá bola pripravená poskytnúť pomoc a ošetriť prípadných zranených ľudí.

PB-6095_(Vlastné)Posádka sanitky bola pripravená nám v prípade potreby poskytnúť asistenciu. Foto: Mestská polícia Bratislava

V objekte našli mestskí policajti aj dve tehotné ženy

Hotel patrí pod Správu telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ). Od roku 2016 nie je v prevádzke, nakoľko to neumožňoval technický stav. Počas šiestich rokov si v tomto objekte našlo útočisko viacero ľudí bez domova. Tí sa však už v ňom ďalej nemôžu zdržiavať, nakoľko je naplánované jeho úplné zbúranie.

PB--11_(Vlastné)Diskusia s obyvateľmi schátranej budovy o iných možnostiach ubytovania. Foto: Mestská polícia Bratislava

Preventívno-bezpečnostnej akcie sa zúčastnilo 17 príslušníkov Útvaru zásahovej jednotky a kynológie aj so služobnými psami. Spustnutú budovu mestskí policajti prešli krok po kroku. V čase našej kontroly sa v nej nachádzalo dvadsať ľudí bez domova, z toho dve tehotné ženy. Život a osudy týchto ľudí mestu nie sú ľahostajné, preto sme s nimi rozoberali ďalšie možnosti alternatívneho ubytovania, keďže zotrvanie v aktuálnych priestoroch by mohlo vážne ohroziť ich životy a zdravie.

PB-052810_(Vlastné) Prehľadávanie zdevastovaného hotela si vyžadovalo mimoriadnu opatrnosť. Foto: Mestská polícia Bratislava

V súčasnosti je už budova prázdna a zabezpečená technickými zábranami, aby do nej nebol umožnený vstup nepovolaným osobám. Navyše je celý areál nonstop strážený pracovníkmi súkromno-bezpečnostnej služby.

V zime sme pomáhali ľudom bez domova v Starej pošte

Krátko pred koncom minulého roka príslušníci Útvaru zásahovej jednotky a kynológie v spolupráci s Policajným zborom zorganizovali podobnú preventívno-bezpečnostnú aktivitu, v rámci ktorej poskytovali sociálnym pracovníkom asistenciu pri bezpečnom prístupe k ľuďom bez domova, ktorí sa dlhodobo zdržiavali v priestoroch bývalej pošty v Dúbravke. Tak ako sme v tom čase avizovali, bolo to síce prvé, ale rozhodne nie posledné preventívno-bezpečnostné opatrenie tohto druhu. Mestská polícia Bratislava bude v podobných situáciách naďalej vypomáhať mestskému terénnemu tímu a sociálnym pracovníkom.

PB-9650_(Vlastné)Prvú preventívno-bezpečnostnú akciu tohto druhu sme zorganizovali v decembri minulého roka v Dúbravke. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na priebeh celej akcie dohliadal aj riaditeľ STaRZ Ladislav Križanporadcom primátora pre bezpečnosť Martinom Královičom.

 

O decembrovej akcii v budove starej pošty na Saratovskej ulici sa dočítate tu: https://www.msp.bratislava.sk/novinka/26956/mestski-policajti-pomahali-spolu-so-socialnymi-pracovnikmi-v-budove-starej-posty-v-dubravke 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.