Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Do prípravy našich policajtov zaraďujeme nový druh výcviku a zamerali sme sa na alkohol v uliciach (zásahy hliadok 14. - 20. marca)

VIDEO Facebook
Dátum: 22.03.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Do prípravy našich policajtov zaraďujeme nový druh výcviku a zamerali sme sa na alkohol v uliciach (zásahy hliadok 14. - 20. marca)

V minulom týždni sme riešili viac ako 2 300 prípadov. Počas piatkovej noci sme v spolupráci s príslušníkmi Policajného zboru zorganizovali prvú celomestskú akciu zameranú na konzumáciu alkoholu neplnoletými osobami. Policajtky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie si zároveň vyskúšali špeciálny výcvikový systém FX.

Štatistike aj tentokrát dominovala doprava, mestské policajtky a policajti riešili celkom 1 229 dopravných porušení. V uliciach mesta sa často zaoberali aj priestupkami proti verejnému poriadku, prípadmi nepovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti, ale aj nerešpektovaním stanovených záverečných hodín v prevádzkových jednotkách. Policajti riešili aj viaceré porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, prípady nepovolených pouličných aktivít či nerešpektovanie zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov.

Na príslušné úrady sme nahlasovali až 16 starých vozidiel, 5 nelegálnych skládok odpadu2 prípady poškodenia dopravného značenia. Najpriestupkovejším miestom sa za uplynulý týždeň stala Majerníkova ulica v Karlovej Vsi, odkiaľ evidujeme 39 porušení. K rôznym prípadom sme pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci privolávali  3-krát.

Posvietili sme si na popíjajúcu mládež

Mestská polícia v súčinnosti s Policajným zborom zrealizovala počas piatkovej noci prvú celomestslú akciu zameranú na konzumáciu alkoholu mladistvými a maloletými osobami ako aj na dodržiavanie zákazu podávania alkoholických nápojov deťom. Kontroly prevádzok na území celého hlavného mesta sa zúčastnilo približne šesťdesiat policajtiek a policajtov. Pridali sa ku nim aj pracovníčky odboru sociálnych vecí a rodiny a sanitka s posádkou Hasičského a záchranného zboru.

PB--9Počas noci sme skontrolovali 600 ľudí. Foto: Mestská polícia Bratislava

Policajti  v noci z piatka na sobotu preverovali situáciu v takmer tridsiatich podnikoch vo všetkých bratislavských okresoch. Skontrolovali približne 600 ľudí. Pod vplyvom alkoholu našli približne dvadsiatku mladistvých a maloletých osôb. Deti boli následne prevezené na príslušné okresné veliteľstvá, kam si po nich prišli ich zákonní zástupcovia. Všetky prípady boli odstúpené sociálnym oddeleniam príslušných miestnych úradov, ktoré rozhodujú o uložení pokuty. Rodičia zároveň spravidla strácajú nárok na prídavky na dieťa po dobu troch mesiacov.

PB--15_(Vlastné)Po kontrolách podnikov v Dúbravke, Petržalke, Novom Meste a Ružinove sa obe skupiny policajtov stretli v centre mesta a spoločne prešli viacero staromestských prevádzok. Foto: Mestská polícia Bratislava

Farba namiesto ostrých

Každý policajt sa môže dostať do situácie kedy bude musieť použiť zbraň. Preto sa našim príslušníčkam a príslušníkom snažíme sprostredkovať skúsenosť a pripraviť ich na prípadný zásah, kedy môže ísť či už o ich životy alebo životy ľudí v okolí. V minulom týždni preto policajtky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie absolvovali tréning s takzvanými FX pištoľami. Tie pôsobia veľmi reálne, ale namiesto projektilov strieľajú farbu.

PB-5589FX systém na prvý pohľad pripomína paintball. Policajky pri výcviku použili špeciálny ochranný oblek. Po zasiahnutí totiž zostáva na odeve farebná škvrna. Foto: Mestská polícia Bratislava

Takýmto výcvikom by mali prejsť postupne všetci príslušníci z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie a neskôr aj mestskí policajti z jednotlivých okresných veliteľstiev. Veríme však, že aj napriek tomu, že takéto zákroky pravidelne trénujeme, nebude žiaden z našich policajtov nikdy musieť zbraň reálne vo výkone služby použiť.

Výcviku sa zúčastnili aj kynológovia, ktorí spoločne so svojimi štvornohými kolegami trénovali postupy vyhľadávania páchateľa v komplikovanom objekte a jeho následné zadržanie. Služobné psy sú neoddeliteľnou súčasťou mestskej polície a už neraz policajtom pomohli pri zadržaní osôb podozrivých z trestných činov. Vzbudzujú rešpekt a veľakrát len ich samotná prítomnosť pri rôznych vyostrenejších udalostiach, či už bitkách alebo iných konfliktoch, dopomohla k upokojeniu danej situácie.

PB-5494_(Vlastné)Príprava kynológov na výcvik v budove. Foto: Mestská polícia Bratislava

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.