Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Podchladených ľudí zachraňujme takmer denne. Buďte všímaví a neváhajte osloviť mestskú políciu

Dátum: 18.01.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Podchladených ľudí zachraňujme takmer denne. Buďte všímaví a neváhajte osloviť mestskú políciu

Mrazivé noci môžu byť problémom pre ľudí bez domova, ale aj pre tých, ktorí sa dostali do krízovej situácie. Mestská polícia sa snaží v spolupráci s hlavným mestom a mimovládnymi organizáciami pomôcť ľuďom, ktorých ohrozujú nízke teploty na životoch.

Príslušníčky a príslušníci mestskej polície počas posledných dní riešili niekoľko vážnych prípadov podchladených ľudí. Viacero z nich sme našli na základe vlastne hliadkovej činnosti alebo skúseností z terénu. K mnohým nás privolali aj obyvateľky a obyvatelia Bratislavy.

Mestská polícia sa preto aktívne zapája do pomoci ľuďom, či už ide o tých, ktorí sa z nejakého dôvodu ocitli v noci na ulici alebo sú trvalo bez domova. Spoluprácou s mestským terénnym tímom sa snažíme prispieť k znižovaniu úmrtí zapríčinenými tuhou zimou.

Pomáhajú aj všímaví obyvatelia hlavného mesta

Mestskí policajti nemajú možnosť kontrolovať nepretržite všetky verejné priestory, preto veľmi oceňujeme pomoc od ľudí v Bratislave. Napríklad pred pár dňami priviedli na Útvar zásahovej jednotky a kynológie pani v seniornom veku, ktorá vyšla z bytu len v papučiach a takmer celú noc sa túlala po Starom Meste. Minulý týždeň nás privolali k staršej dáme, ktorú sme našli premrznutú a plačúcu na zemi v Ružinove. V oboch prípadoch išlo o život a preto sa chceme poďakovať zodpovedným obyvateľkám a obyvateľom Bratislavy za ich ľudskosť.

WhatsApp_Image_2022-01-16_at_10.21.15Na ulici sa môže ocitnúť hocikto. Obzvlášť v zime môže ísť o situácie hraničiace so smrťou. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mesto zriadilo krízové ubytovanie

V spolupráci so sociálnymi pracovníkmi magistrátu aktívne vyhľadávame ľudí, ktorí sa ocitnú v núdzi. Už od začiatku zimy im hlavné mesto prostredníctvom našich hliadok poskytuje materiálnu pomoc, napríklad v podobe karimatiek, spacích vakov, diek, rukavíc, šálov, či čiapok.

Hliadky mestskej polície zároveň ľudí na ulici informujú o možnosti využitia krízových ubytovacích zariadení. Jedným z nich je aj zimný krízový nocľah na Hradskej 2/B, ktorý hlavné mesto otvorilo 15. januára. Môžu ho navštíviť ľudia, ktorí z rozličných dôvodov nevyužívajú iné ubytovacie možnosti.

Radi by sme poprosili obyvateľky a obyvateľov Bratislavy, aby boli v týchto dňoch k svojmu okoliu viac všímaví. Ak uvidíte človeka so zdravotnými problémami, v núdzi alebo napríklad zmäteného, neváhajte privolať mestskú políciu prostredníctvom linky 159 alebo rýchlu zdravotnú pomoc na čísle 155. Obrátiť sa môžete aj na občianske združenia ako je napríklad Vagus alebo Depaul.

Ako pomáhať

  • Pri pohybe mestom si všímajte svoje okolie. Zbystrite, ak uvidíte osoby, ktoré ležia na zemi alebo sú zle oblečené a pôsobia zmätene.
  • Ak si nie ste istí, radšej sa spýtajte, či daný človek nepotrebuje pomôcť.
  • Ak je človek v zlom zdravotnom stave, viditeľne podchladený alebo v bezvedomí, zavolajte rýchlu zdravotnú pomoc.
  • Ak chcete pomôcť aj inak, môžete sa spojiť aj s občianskymi združeniami ako Vagus (vagus.sk), Stopa (stopaslovensko.sk) alebo Depaul (depaul.sk).
  • Mesto zabezpečuje od večera do rána transport do krízového nocľahu na základe podnetov od mestskej polície.
  • Neváhajte preto privolať mestskú políciu prostredníctvom linky 159. Môžete tým zachrániť aj život.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.