Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zlodej je už v rukách polície (zásahy hliadok 20. - 26.9.2021)

VIDEO Facebook
Dátum: 28.09.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Zlodej je už v rukách polície (zásahy hliadok 20. - 26.9.2021)

Počas uplnynulého týždňa sa mestským policajtom podarilo zadržať zlodeja, ale aj poskytnúť prvú pomoc žene s epileptickým záchvatom.

Mestskí policajti v uliciach hlavného mesta počas uplynulého týždňa zaznamenali takmer 1800 udalostí. Ako napriestupkovejšia sa ukázala oblasť dopravy. Hliadky riešili celkom 1139 priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, čo je viac ako 60% všetkých zaznamenaných udalostí. Problematika nepovolenej konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách taktiež nezaostávala, v tejto súvislosti bolo riešených 22 priestupkov.

Do štatistiky pribudli aj prípady obťažovania okoloidúcich neprispôsobivými osobami, nerešpektovanie stanovených prevádzkových hodín v podnikoch, ale aj prípady neporiadku v okolí kontajnerových stojísk. Porušení na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách bolo 14. Na príslušné úrady mestská polícia nahlasovala 8 starých vozidiel a 3 prípady poškodenia dopravného značenia. Najvyšší počet priestupkov evidujeme z Kalinčianovej ulice v Novom Meste, bolo ich celkom 49. Mestskí policajti 9-krát k rôznym udalostiam privolávali pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci a spolupracovali aj so Slobodou zvierat, a to celkom v 3 prípadoch.

Poskytli sme prvú pomoc epileptičke

Vo štvrtok popoludní smerovala hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie na Kamenné námestie, kam nás telefonicky privolal oznamovateľ. Ten tvrdil, že na zemi nehybne leží osoba. Po príchode na miesto policajti potvrdili hodnovernosť oznamu. Nachádzala sa tam žena, ktorá bezprízorne sedela na zemi a na nič nereagovala. Akonáhle k nej policajti pristúpili bližšie, žena sa úplne zvalila na zem a začala sa triasť, mala intenzívne kŕče. Ihneď vzniklo podozrenie, že sa môže jednať o epileptický záchvat. Okamžite jej preto bola zo strany hliadky mestskej polície poskytnutá prvá pomoc a privolaní záchranári.  Členovia záchranky policajtov požiadali o asistenciu pri prevoze pacientky do nemocničného zariadenia. 

185864821_308558694060033_7504359523133395405_n Foto: Mestská polícia Bratislava (ilustračné)

Zlodej ďaleko neušiel

Šťastie v nešťastí. Aj tak by sa dal opísať sobotný zážitok pracovníčky Galérie Primaciálneho paláca, na ktorú zaútočil neznámy muž. Jeho zámerom bolo kradnúť. Na poškodenú si počkal na dámskych toaletách galérie, kde ju surovo obral o jej kreditnú kartu a niekoľko desiatok eur v hotovosti. Keď získal čo chcel rozbehol sa dolu schodiskom s cieľom ujsť. To sa mu však nepodarilo.

Na nádvorí paláca ho totiž zadržali staromestskí policajti Renáta a Radovan zo Zabezpečovacej stanice Primaciálneho paláca. Po vysypaní obsahu jeho batohu okradnutá žena ihneď zareagovala na svoju bankomatovú kartu, ktorá sa nachádzala medzi jeho vecami. Do niekoľkých minút sa na miesto dostavili aj policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Muž sa aj po zadržaní správal agresívne, a to nielen voči členom hliadky, ale aj k samotnej poškodenej a svedkyni udalosti. Bolo preto nevyhnutné na jeho spacifikovanie použiť hmaty a chvaty. Následne bol odovzdaný kolegom z Policajného zboru SR na ďalšie úkony. Poranenia tváre, ktoré žena utrpela počas zápasenia s útočníkom jej ošetrila privolaná posádka rýchlej zdravotnej pomoci.

PB--2 Foto: Mestská polícia Bratislava (ilustračné)

Pozor na alkohol!

Počas piatkového večera a noci sme sa okrem iného zamerali aj na kontrolu konzumácie alkoholu mladistvými. Príslušníci Útvaru zásahovej jednotky a kynológie spolu s policajtmi z Pohotovostnej motorizovanej jednotky žiaľ odhalili viac detí, ako by sme si všetci priali. Najvyššie namerané množstvo alkoholu v dychu u jedného z mladistvých počas tejto kontroly bolo až 1,85 promile. Polícia priestupok v takýchto prípadoch oznamuje na príslušné miestne úrady, ktoré rodičom môžu udeliť pokutu.

O uložení pokuty alebo pokarhania informuje obec aj príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý následne zastaví prídavok na dieťa po dobu troch mesiacov. Je potrebné, aby v tejto súvislosti rodičia komunikovali so svojimi deťmi o následkoch konzumácie alkoholu. Nielen preto, aby sa vyvarovali nepríjemnostiam, ale najmä pre ich fyzické a psychické zdravie.

242988821_1964356757058267_6231952727598459066_n Namerané hodnoty alkoholu v dychu po dychovej skúške u mladistvých. Foto: Mestská polícia Bratislava

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.