Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ľuďom sa snažíme pomôcť vždy, avšak niekedy na to nemáme právomoci

Dátum: 16.08.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Ľuďom sa snažíme pomôcť vždy, avšak niekedy na to nemáme právomoci

Ľudia si ju vážia nielen pre jej profesionálny prístup, ale aj pre lásku k zvieratám.

Oľga Krištofičová nastúpila k mestskej polícii v roku 2005. Od prvého dňa pracuje v Starom Meste, kde vystriedala viacero pozícií. Okrem práce v teréne, si vyskúšala aj odťahy motorových vozidiel, kde pracovala ako jediná žena. Už viac ako osem rokov robí na operačnom stredisku. Ľudia si ju vážia nielen pre jej profesionálny prístup, ale aj pre lásku k zvieratám.

Operačné stredisko je ako srdce každého okresu. S policajtmi na tomto oddelení komunikuje nielen verejnosť, ale aj kolegovia v teréne. “Veľa chlapov sa s tým musí trochu popasovať. Lebo doma majú manželky, ktoré ich riadia a ešte aj v práci dostanú na operačnom mňa,” sranduje Oľga o vzťahoch na veliteľstve v Starom Meste. A aj keď práca na operačnom vie byť stresujúca, panuje tu dobrá nálada. “Viete prečo tu máme pagáče?” pýtajú sa nás. Vraj sa dajú jesť aj popri práci, keďže častokrát nie je možnosť desiatovať alebo olovrantovať v pokoji.

Poznať svoje mesto

Práca na operačnom nie je pre každého. “Je to situácia za situáciou a s každou sa treba popasovať. Zvonia vám telefóny od občanov, cez vysielačku sa ozívajú kolegovia, stále sa niečo deje,” vysvetľuje Oľga. Staré Mesto je špecifickým okresom, keďže sú v ňom všetky veľvyslanectvá, deje sa v ňom väčšina kultúrnych podujatí a okrem domácich tu nájdete aj veľmi veľa ľudí, ktorí dochádzajú do centra za prácou. 

PB-4955_1Oľga vo svojom živle. V práci na operačnom stredisku v Starom Meste. Foto: Mestská polícia Bratislava

Dianie na oddelení vyzerá počas dňa pre neznalého človeka ako chaos, avšak vďaka skúsenostiam a miestnej znalosti sa zdanlivý neporiadok mení na hladký beh udalostí. “Je veľmi dôležité dobre plánovať pohyb hliadok. Najmä počas podujatí musíme rozmýšľať o dva kroky vpred a vedieť nastaviť hliadky tak, aby sa v prípade nejakých problémov, vedeli rýchlo presunúť,” vysvetľuje Oľga jej denný chlebíček. Dôležitá je aj miestna znalosť. “Keď napríklad niekto zatelefonuje a už len počujem, že ide napríklad o Blumentálsku ulicu, tak viem, že s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o zlé parkovanie,” vysvetľuje.

Pomáhanie je v nás, ale nie vždy to ide

Okrem vedenia a usmerňovania kolegov v teréne, patrí k Olginej práci napríklad manipulácia s blokmi a hotovosťou, vyzbrojenie a odzbrojenie hliadok, riešenie oznamov od obyvateľov a ďalšie činnosti. 

K aj tak náročnej práci sa v posledných mesiacoch pridali aj veci ohľadom pandémie. “Ľudia nám volajú a pýtajú sa veci, ktoré vôbec nemáme v pôsobnosti. Chcú napríklad vedieť, aké sú aktuálne pravidlá a obmedzenia. Samozrejme, snažíme sa im v rýchlosti a jednoducho pomôcť zorientovať sa v nich.” 

PB-4908Staré Mesto je pracovným domovom Oľgy už od roku 2005. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zo slov mestskej policajtky je vidieť, že by najradšej pomohla každému. Avšak, ako vysvetľuje, nie vždy to ide. “Bola by som rada, keby mali ľudia, ktorí tvoria všeobecne záväzné nariadenia, bližšie k mestskej polícii. Často sa stáva, že sa schvália veci, ktoré by sme mali riešiť my, ale nemáme ako. Veľmi ťažko sa to potom vysvetľuje občanom. Chceme im pomôcť, ale nie je to v našich možnostiach.” 

Útek od ľudí

Keď sa o Oľge porozprávate s hociktorým kolegom, tak prvé čo im príde na um, je jej láska k zvieratám. Aj k mestskej polícii sa dostala skrz lásku ku koňom, keď uvažovala, že by svoje uplatnenie našla práve v hipologickej jednotke. Dnes si chýbajúcich koňov vynahradzuje inak. “Starám sa o domáce zvieratá, najmä mačky, ktoré nejak utrpeli, boli týrané alebo ich zrazilo napríklad auto,” hovorí Oľga o svojom súkromí, v ktorom vytvorila pre takéto zvieratá bezpečné útočisko. Práve tie jej poskytujú možnosť úteku zo sveta ľudí. 

PB-4969Denne to sú desiatky telefonátov verejnosti ale aj hodiny hovorov s kolegami v teréne. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vďaka obrovskej láske k nim sa dostala už párkrát aj do novín, ktoré zachytili jej príbehy. Pomáhala napríklad pri odchyte šakala, ktorý pobehoval centrom Bratislavy alebo zachraňovala ukradnutého psíka, ktorého objavili uviazaného pri električkovom tuneli. Všetci sa báli k nemu priblížiť. Oľga vedela o zmiznutom psovi z informácií na sociálnych sieťach, skúsila ho osloviť menom a to psa upokojilo. Vtedy ju k sebe pustil a ona ho mohla napokon vrátiť majiteľke.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.