Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zameriavame sa na cintoríny a ich okolie. Počas dušičiek vyzývame k opatrnosti

Dátum: 24.10.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Zameriavame sa na cintoríny a ich okolie. Počas dušičiek vyzývame k opatrnosti

Už pred Sviatkom všetkých svätých a Pamiatky zosnulých posilňujeme kontroly cintorínov a ich okolia. Toto obdobie je každým rokom spojené so zvýšenou koncentráciou ľudí, áut a žiaľ aj s drobnou kriminalitou. V minulosti sme zaznamenali aj menšie požiare.

Dušičkové obdobie nesie so sebou viaceré riziká spojené s drobnou kriminalitou na cintorínoch a v ich okolí. Zvýšený počet ľudí, ktorí sa venujú skrášľovaniu a čisteniu hrobov láka aj vreckových zlodejov, ktorí využívajú chvíle nepozornosti.

Mestská polícia Bratislava sa v intenzívnej miere bude aj tento rok zaoberať ochranou života, zdravia a majetku občanov, dohľadom nad dodržiavaním verejného poriadku ako aj kontrolami pred a počas sviatkov. Zvýšený dohľad vykonávame už v týchto dňoch. Mestskí policajti budú prítomní predovšetkým na najexponovanejších miestach, ktorými sú napríklad Martinský cintorín, Vrakunský cintorín, Cintorín Slávičie údolie, či v oblasti krematória.

Policajti a policajtky na cintorínoch dozerajú nielen na verejný poriadok, ale v prípade potreby vedia návštevníkom poradiť a pomôcť. Neváhajte sa na nich v prípade potreby obrátiť.

Na bezpečnosť a verejný poriadok v blízkosti bratislavských pietnych miest budeme priebežne dohliadať aj v nočných hodinách.

PB-8635Kontrolu vykonávajú mestské policajtky a policajti už pred sviatkami. Foto: Mestská polícia Bratislava

Nepozornosť môže prilákať zlodejov

Vence alebo iné pietne predmety sú častým terčom zlodejov, mestské policajtky a policajti preto priebežne kontrolujú všetky bratislavské cintoríny. Vreckári sa zameriavajú aj na návštevníkov, ktorí sú často nepozorní k svojim osobným veciam, napríklad pri údržbe hrobov. Zlodeji využívajú chvíle, kedy si ľudia ponechajú svoje osobné veci pri mieste posledného odpočinku a idú zatiaľ doplniť vodu do vázy alebo odniesť staré kvety do zbernej nádoby.

Vyzývame preto ľudí, aby boli obozretní a nedávali príležitosť zlodejom k páchaniu protiprávnej činnosti. Osobné veci, tašky či kabelky nenechávajte voľne položené pri hrobových miestach a majte ich neustále pod dohľadom. Vhodné nie je ani ponechať svoje osobné veci či cennosti na viditeľných miestach vo vozidle alebo ich vkladať do kufra na parkovisku cintorína. Takéto konanie vie prilákať vykrádačov automobilov. Dôležité je taktiež po zaparkovaní dôkladne prekontrolovať správne uzamknutie vozidla.

V minulých rokoch sme riešili aj požiare

Vreckári nie sú jedinou hrozbou. V dušičkovom období hrozí aj zvýšené riziko vzniku požiarov. Je už tradíciou, že pozostalí zdobia hrobové miesta vencami, kyticami, či inými predmetmi, ktoré sú horľavé. Neopatrnou manipuláciou so zapálenými sviečkami môžete spôsobiť požiar. Vhodné je vence upevniť na svojom mieste, aby ich neodfúklo a sviečky ukladať v dostatočnej vzdialenosti od horľavých materiálov, ideálne do kahancov.

PB-8623_1Nenechávajte svoje veci položené bez dozoru na lavičkách alebo pri hroboch, keď sa od nich vzdialite. Foto: Mestská polícia Bratislava

Využívajte mestskú hromadnú dopravu

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých so sebou prinášajú každoročne aj nápor na dopravu. Návštevníci pietnych miest preto musia počítať so zhustenou premávkou a sťaženým parkovaním. Apelujeme preto na ľudí, pokiaľ to je možné, využívajte na presun prostriedky mestskej hromadnej dopravy. Dopravný podnik mesta Bratislava v tomto čase posilňuje spoje, ktoré mieria na cintoríny a vyšle na tieto linky veľkokapacitné vozidlá.

Pokiaľ sa predsa len rozhodnete cestovať autom, prosíme, rešpektujte pokyny polície. Parkoviská v čase zvýšeného záujmu sú kapacitne nepostačujúce. Usmerňovať vodičov na nich budú aj hliadky mestskej polície.

V prípade, ak by ste spozorovali páchanie akéhokoľvek protiprávneho konania alebo máte pocit, že by k nemu mohlo dôjsť, neváhajte osloviť priamo na mieste niektorú z hliadok mestskej polície alebo sa bezodkladne spojiť s operátorom bezplatnej a nepretržite fungujúcej linky 159.

 

Dopravný podnik Bratislava posilní viaceré linky

28.10.2022 a 31.10.2022 (piatok a pondelok) - linky MHD budú premávať v režime „pracovný deň – školské prázdniny“. Nad rámec toho DPB vypraví linku 130 premávajúcu z Patrónky ku Krematóriu, ktorá bude posilnená nasadením vozidla s väčšou kapacitou.

28.10.2022 až 1.11.2022 (piatok až utorok – počas celých jesenných prázdnin) - autobusová linka 39, ktorá zabezpečuje spojenie s Martinským cintorínom a Cintorínom Slávičie údolie, bude premávať v posilnenom intervale podľa mimoriadneho cestovného poriadku a zároveň nahradí linku 31. Všetky spoje autobusovej linky 80, ktoré premávajú na konečnú zastávku „Kapitulský dvor“, budú mať v čase medzi 7:00 a 20:00 predĺženú trasu na konečnú zastávku „Cintorín Petržalka“

DPB je na zabezpečenie prepravnej kapacity vyťažených liniek pripravený operatívne nasadiť do premávky záložné vozidlá, a to v prípade potreby na pokyn dopravného dispečingu. Rovnako bude v tomto období posilnené pracovisko dopravného dispečingu, ktorého pracovníci budú počas náporu koordinovať premávku MHD aj priamo v teréne.

 

Vzhľadom na prerušenie výučby a režim školských prázdnin bude v období jesenných prázdnin upravená premávka vybraných liniek obsluhujúcich bratislavské internáty nasledovne:

27.10.2022 až 2.11.2022 (štvrtok až streda) - posilový spoj autobusovej linky 87 a študentská linka 184 nebudú vypravené.

30.10.2022 (nedeľa) nebude vypravená študentská linka 131. Namiesto nedele bude vypravená v posledný deň prázdnin - 1.11.2022 (utorok).

 

Nedávne prípady, ktoré sme riešili počas Dušičiek

Na spoločnom pietnom mieste Martinského cintorína vznikol v roku 2011 požiar od horiacich sviečok. Ten spozorovala jedna z hliadok mestskej polície. Oheň vzhľadom k jeho intenzite policajti už nedokázali uhasiť a preto sa k slovu dostali hasiči, ktorí si s plameňmi napokon poradili.  

Mestskí policajt si taktiež všimli požiar aj pri hlavnom kríži na petržalskom cintoríne. Aj na jeho likvidáciu privolávali príslušníkov Hasičského a záchranného zboru. O rok neskôr, v roku 2016, sa požiar na tomto cintoríne zopakoval.

Na cintoríne v Devínskej Novej Vsi našla hliadka na náhrobnom kameni dámsku kabelku s osobnými dokladmi a mobilným telefónom. Vďaka mobilnému telefónu s uloženým tiesňovým kontaktom sa nám podarilo vypátrať 46-ročnú majiteľku.

Na parkovisku cintorína v Petržalke zostala na kapote vozidla peňaženka s hotovosťou a dokladmi. Majiteľa týchto vecí sa podarilo mestským policajtom zistiť a osobné veci si mohol vyzdvihnúť na našej stanici.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.