Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pomáhali sme pri záchrane muža v ohrození života a aj pri hľadaní strateného dievčatka (zásahy hliadok 13. – 19. marca)

Dátum: 21.03.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Pomáhali sme pri záchrane muža v ohrození života a aj pri hľadaní strateného dievčatka (zásahy hliadok 13. – 19. marca)

V minulom týždni sa mestské policajtky a policajti v Bratislave museli popasovať s 2 937 udalosťami. Pomáhali pri záchrane muža, ktorý chcel skočiť z mosta, dohliadali na bezpečnosť počas ďalšieho futbalového duelu a riešili aj kuriózny prípad z ríše zvierat.

V uplynulom týždni dominovala oblasť dopravy s 1 302 priestupkami. Nechýbali narušenia verejného poriadku, či prípady, kedy došlo k narušeniu občianskeho spolunažívania. Viackrát sa hliadky mestskej polície zaoberali aj priestupkami na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách ako aj nezodpovednými psíčkarmi, ktorí pri venčení psov nerešpektovali príslušné pravidlá.

Miestne úrady sme informovali o 8 vrakoch vozidiel a v 3 prípadoch nám ľudia odovzdali nájdené osobné doklady. Najviac priestupkov - 45 sme zistili a riešili v Starom Meste na Námestí SNP. K rôznym prípadom zranených osôb alebo ľudí s inými zdravotnými problémami sme 7-krát privolávali rýchlu zdravotnú pomoc, 4-krát sme spolupracovali s bratislavskými hasičmi a rovnako v 4 prípadoch aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

na_wwb__(Vlastné)U psíčkarov najčastejšie riešime nerešpektovanie zákazu voľného pohybu psa a to nielen v intraviláne mesta, ale aj na lesných pozemkoch. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mužovi v skoku z mosta zabránil pohotový bežec

V stredu popoludní bola hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie privolaná urýchlene na Starý most. Podľa slov oznamovateľa, ktorý nás kontaktoval prostredníctvom linky 159, sa neznámy muž pokúšal skočiť z pešej lávky na moste priamo do Dunaja.  V skoku mu okamžite zabránil bežec, ktorý šiel zrovna okolo. Upokojiť sa ho snažili aj viacerí svedkovia incidentu.

Následne si už komunikáciu s ním prevzala hliadka mestskej polície. Muž sa ešte párkrát snažil vytrhnúť policajtom, ale ľudským prístupom a vhodnou komunikáciou sa im ho podarilo upokojiť. Síce bez zranení, ale v zlom psychickom stave sme ho odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

Monitorovať situáciu nám pomáhali piloti s dronmi

Aj napriek tomu, že štvrtkový futbalový zápas medzi ŠK Slovan a FC Bazilej nebol klasifikovaný ako rizikový, mestská polícia bola plne pripravená aj na prípadný príchod takzvaného tvrdého jadra bazilejských fanúšikov. Tí sa začiatkom marca počas zápasu s iným švajčiarskym futbalovým tímom odprezentovali v nie príliš pozitívnom svetle, kedy v meste domáceho klubu zanechali svojim vyčíňaním doslova spúšť.

Mestská polícia bola preto preventívne vo zvýšenej pohotovosti. Do lokality Tehelného poľa sme vyčlenili najmä policajtky a policajtov z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie aj so služobnými psami. Tí boli už od skorších popoludňajších hodín prítomní spoločne s hliadkami zo Starého Mesta aj v historickom centre mesta, odkiaľ sa fanúšikovia podvečer presúvali na štadión.

PB-7965_(Vlastné)

Na pokojný presun švajčiarskych fanúšikov z centra mesta k štadiónu dozerali policajtky a policajti ÚZJaK spoločne s hliadkami zo Starého Mesta. Foto: Mestská polícia Bratislava

Za účelom získania čo najlepšieho prehľadu o dianí v oblasti štadióna sme situáciu monitorovali aj z výšky a to pomocou dronov. Ide o synergiu mestskej polície a bratislavského magistrátu. Z oddelenia dátových a priestorových analýz nám vypomáhala pilotka a pilot dronu, vďaka ktorým dokážeme promptnejšie reagovať na potenciálne hrozby. Okrem klasického zobrazenia, ktoré sme streamovali kolegom na operačné stredisko, sme mohli pracovať napríklad aj s termovíziou.

Futbalové popoludnie sa napokon nieslo v pokojnom duchu. Vážnejšie narušenia verejného poriadku či ohrozenie bezpečnosti sme nezaznamenali.

DJI_0781_W_(Vlastné)Pohľad na časť štadióna a jeho okolie z výšky, pomocou drona. Foto: Hlavné mesto Bratislava

Spolupracovali sme pri hľadaní strateného dieťaťa

V utorok, krátko po 12:00 hod., sme na linke 159 prijali sme oznam o stratenom dieťati. Žene na Vlasteneckom námestí v Petržalke odbehla len 2-ročná dcérkanevedela ju nájsť. Už počas prijímania oznamu boli okamžite do lokality vyslané petržalské hliadky ako aj policajti a policajtky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Oznamovateľka bola prepojená zároveň aj na kolegov z Policajného zboru. Počas prepátravania okolia bolo dievčatko nájdené náhodnými okoloidúcimi, ktorí už vedeli o aktuálnej situácii a ihneď kontaktovali štátnu políciu, ktorá vyrozumela matku. Dieťa jej policajti v poriadku a nezranené odovzdali.

Kačací párik uviazol na ostrovčeku, pomohla mu hliadka mestskej polície

V piatok skoro ráno sme obdržali telefonický oznam na linku 159 od občana, ktorý nás poprosil o pomoc na Bajkalskej ulici, kde na stredovom ostrovčeku uviazol párik kačiek a kvôli zvýšenej doprave nedokázal prejsť na druhú stranu vozovky. Na miesto boli vyslaní policajtka a policajt z Okresného veliteľstva Bratislava II. Hliadka v spolupráci s oznamovateľom zabezpečila kačke a káčerovi pokojný a bezpečný prechod cez frekventovanú cestu až priamo k Štrkoveckému jazeru.

1679403257707_(Vlastné)_1Párik kačiek zostal uväznený na ostrovčeku. Spoločne s oznamovateľom sme ich dostali späť k Štrkoveckému jazeru. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.