Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zlodejom sme rýchlou reakciou zmarili ich plány (zásahy hliadok 6. - 12. marca)

Dátum: 14.03.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zlodejom sme rýchlou reakciou zmarili ich plány (zásahy hliadok 6. - 12. marca)

Minulý týždeň priniesol mestským policajtkám a policajtom v hlavnom meste celkom 2 713 udalostí, s ktorými sa museli vysporiadať. Podarilo sa im zadržať vlamačov v Ružinove, zlodejov v Devínskej Novej Vsi a chytiť aj osoby v policajnom pátraní. Počas víkendu mali plné ruky práce s riešením rôznych nebezpečných situácií, ku ktorým došlo vplyvom silného vetra a v nedeľu zas spolupracovali pri zaisťovaní bezpečnosti v lokalite zaplaveného Sadu Janka Kráľa.

Najčastejšie sa hliadky mestskej polície venovali porušeniam na úseku dopravy, ktoré zistili nielen vlastnou činnosťou, ale mnohokrát aj na základe nahlásení na linku 159. V minulom týždni sme často riešili aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, priestupky proti verejnému poriadku, či prípady nerešpektovania konzumácie alkoholu na verejnosti.

Znova sme si posvietili na vodičov taxislužieb. Z 12 skontrolovaných sme u 5 zistili rôzne porušenia. V značnej miere sa mestské policajtky a policajti zaoberali aj prípadmi fajčiarov, ktorí boli ľahostajní voči svojmu okoliu a fajčili na miestach, kde je to zakázané, ale aj majiteľov psov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich štvornohých miláčikov.

V uliciach mesta sme našli 5 nelegálnych skládok odpadu a 2 vraky vozidiel, ktoré sme nahlasovali na príslušné úrady. Najvyťaženejšou lokalitou sa stala Botanická ulica s 39 priestupkami. Pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci sme k rôznym prípadom privolávali 5-krát,hasičmi sme spolupracovali vo viac ako 10 prípadoch a v 4-krát sme k zatúlaným zvieratám privolávali pracovníkov Slobody zvierat.

331803127_747050877061423_6457653801611218851_n_(Vlastné)Počas soboty sme spolupracovali pri rôznych udalostiach najmä s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mužov podozrivých z vlámania zadržali na úteku ružinovskí mestskí policajti

Hliadky Okresného veliteľstva Bratislava II v noci zo stredy na štvrtok reagovali na telefonický oznam o troch osobách, ktoré sa pohybujú v areáli jednej zo základných škôl v Ružinove. Dvaja muži vystúpili z auta, dali si na hlavy kapucne a s náradím rôzneho druhu vstúpili do areálu školského dvora. Tretí muž – vodič čakal v neďaleko odstavenom vozidle.

Mestskí policajti si pri príchode na miesto všimli ako dve osoby bežia z areálu školy a nasadajú do naštartovaného vozidla. Jedna z hliadok začala unikajúce auto okamžite prenasledovať. Zároveň komunikovala s druhou dvojicou mestských policajtov, ktorým sa podarilo zablokovať mu cestu na ďalšej ulici. Podozrivú trojicu teda bezprostredne po spáchaní skutku zadržali.

Policajným hliadkam sa muži priznali k tomu, že sa vlámali do priestorov školy, o čom svedčili aj poškodené zámky na dverách. Pri predvádzaní na príslušný útvar Policajného zboru však dvaja z nich začali klásť aktívny odpor a odmietali ísť s hliadkami dobrovoľne. Boli voči nim preto použité donucovanie prostriedky. Prípadom sa ďalej zaoberali kolegovia z Policajného zboru.

330462318_5862872393829328_5287172083698100703_n_(Vlastné)Trom vlamačom sme pri úteku skrížili cestu a zadržali ich. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zlodejom zmarili plány mestskí policajti z Dúbravky

V stredu, v skorých raných hodinách, sme riešili podozrenie z krádeže v Devínskej Novej Vsi. Po prijatí oznamu na linku 159 o tom, že tri cudzie osoby vynášajú z jednej zo záhrad kovové tyče, vyrazili do lokality okamžite dúbravskí mestskí policajti. Hliadke sa podarilo podozrivých mužov aj s lupom krátko po príchode do lokality nájsť a zadržať. Ku krádeži sa okamžite priznali. Jeden z nich sa navyše nachádzal v policajnom pátraní. Odovzdali sme ich do rúk privolaných príslušníkov Policajného zboru SR.

DNV2_(Vlastné) Podozrivých mužov sme chytili bezprostredne po tom, čo z jednej zo záhrad ukradli kovové tyče. Foto: Mestská polícia Bratislava

Následky sobotného silného vetra riešili aj hliadky mestskej polície

Od skorého rána riešili mestskí policajti a policajtky následky silného vetra v Bratislave. S niektorými sme si dokázali poradiť sami, iné si vyžadovali prítomnosť špecializovaných zložiek. Hasičov sme museli privolať až k dvom spadnutým stromom na jednom mieste, konkrétne na Ceste na Kamzík v Novom Meste. Podobná situácia nastala napríklad na Devínskej ceste či Sinokvetnej ulici, kde koruna vyvráteného stromu zasahovala priamo do vozovky.

Neboli to však len popadané stromy či konáre. Lietalo a padalo všetko možné, od dopravných značiek, cez elektrické káble, kontajnery až po billboardy. Vetrom odtrhnuté a spadnuté billboardy sme museli riešiť napríklad na Žilinskej, Krížnej či Bajkalskej ulici. V poslednom z prípadov sa reklamná tabuľa odtrhla tak nebezpečne, že nad zemou zostal visieť kus železa a predstavoval hrozbu pre okoloidúcich ľudí. V ďalšom prípade bolo k situácii potrebné privolať kolegov z Policajného zboru, nakoľko odfúknutý kontajner narazil priamo do vozidla a spôsobil preliačinu na dverách.

lokality Bory Mall v Lamači sme zas prijali oznámenie o tom, že vietor nadfúkol obrovský stan, veľký približne 20x6 metrov, a metal ho po parkovisku. Na mieste sme zasahovali so štátnou políciou a hasičmi. Kurióznejšou situáciou sme sa zaoberali v Novom Meste, Pri vinohradoch, kde vietor odfúkol a prevrátil mobilnú toaletu. Vyrozumeli sme ihneď pracovníkov firmy, odkiaľ toaletu odfúklo. Tí ju za našej asistencie z komunikácie v krátkom čase odstránili, presunuli na pôvodné miesto a lepšie zabezpečili.

335090968_525975559660892_1154782191947537951_nNa viacerých miestach mestské policajtky a policajti usmerňovali dopravu. Či už z dôvodu vyvrátených stromov, ale napríklad aj spadnutých elektrických káblov, ktoré ohrozovali bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Voda z prasknutého potrubia zaplavila San Janka Kráľa a jeho okolie

V nedeľu predpoludním si jedna z petržalských hliadok všimla, že do lokality Sadu Janka Kráľa a jeho blízkeho okolia sa valia hektolitre vody. Príčinou bola havária vodovodného potrubia. Riešením situácie sa ihneď zaoberali pracovníci Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Všetky časti kam až siahala voda sme uzatvorili ako upozornenie a výstrahu pre ľudí, že do týchto miest je zakázané vstupovať. Hliadky mestskej polície aktívne spolupracovali so zasahujúcimi hasičmi, ktorí vodu zo zaplavených miest postupne odčerpávali. Lokalitu mestské policajtky a policajti zároveň nepretržite monitorovali, nakoľko v dôsledku enormného množstva vody hrozilo nebezpečenstvo prepadnutia pôdy. Odčerpávanie vody prebiehalo nielen v nedeľu, ale aj počas nasledujúceho dňa. Postarali sme sa preto aj o dočasné uzatvorenie Viedenskej cesty, nakoľko si to vyžadovali nielen práce hasičov, ale aj vodárov pri opravách prasknutého potrubia.

IMG-20230312-WA0025_(Vlastné)Zaplavené miesta sme ako výstrahu pre ľudí okamžite opáskovali. Foto: Mestská polícia Bratislava

Robiť hluk a neporiadok sa im nevyplatilo

V stredu večer, na základe oznamu na linku 159, smerovala dvojica policajtov z Petržalky do lokality Jasovskej ulice, kde sa podľa slov oznamovateľa, v jednej z opustených budov nachádzali dvaja neznámi muži, ktorí hlučným správaním rušia tamojších obyvateľov a navyše robia v okolí objektu neporiadok. Hliadka podozrivých hneď po príchode na miesto našla. Policajti pri preverovaní ich totožnosti zistili, že po jednom z nich bolo vyhlásené pátranie. Vyrozumeli preto kolegov zo štátnej polície, korí si muža prevzali.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.