Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V pohotovosti sme boli počas verejných zhromaždení a aj futbalového derby (zásahy hliadok 27.2. – 5.3.)

Dátum: 08.03.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
V pohotovosti sme boli počas verejných zhromaždení a aj futbalového derby (zásahy hliadok 27.2. – 5.3.)

Na prelome februára a marca riešili mestské policajtky a policajti v bratislavských uliciach doposiaľ rekordný počet udalostí. Bolo ich celkom 2 789. Zadržali muža podozrivého z krádeže bankomatových kariet, pomáhali ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi a dozerali na bezpečnosť a verejný poriadok počas piatkových verejných zhromaždení a futbalového derby medzi Slovanom a Spartakom.

Hliadky mestskej polície sa museli najčastejšie vysporiadať s dopravnými porušeniami, priestupkami proti verejnému poriadku a na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pomerne často sme riešili priestupky proti občianskemu spolunažívaniu a aj prípady, kedy si majitelia psov neplnili pri venčení svojich štvornohých miláčikov svoje povinnosti.

V uliciach Bratislavy sme našli 14 nelegálnych skládok odpadu a 7 vrakov vozidiel, o ktorých sme informovali príslušné miestne úrady. Častými boli aj prípady fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Najpriestupkovejším miestom sa za uplynulý týždeň stala Žižkova ulica, z ktorej evidujeme 23 porušení. V 7 prípadoch mestské policajtky a policajti spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 1-krát s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a v 7 prípadoch so Slobodou zvierat. 

Cudzie bankomatové karty chcel použiť na vlastné účely

V utorok krátko po 16-tej hodine sme zasahovali na Poštovej ulici v centre mesta, kam nás privolala zamestnankyňa jednej z tamojších predajní. Pozorná predavačka si všimla viacero bankomatových kariet u muža, ktoré mu aj na základe rozličných mien nemohli patriť. Upozornila nás preto naňho prostredníctvom linky 159.

Operátor muža našiel na základe popisu prostredníctvom kamier Mestského kamerového systému a policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie ho z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu obmedzili na osobnej slobode. Zasahujúca hliadka našla u muža rôzne bankomatové karty, ktoré neboli vydané na jeho meno. Po vykonaní bezpečnostnej prehliadky ho odovzdala do rúk príslušníkov Policajného zboru, ktorí sa prípadom ďalej zaoberali.

zlodej_kariet_2_(Vlastné)Hliadka mestskej polície muža podozrivého z krádeže a následného pokusu o neoprávnené použitie bankomatových kariet obmedzila na osobnej slobode. Foto: Mestská polícia Bratislava

K podchladenému mužovi sme prišli včas

V stredu podvečer sme na linke 159 obdržali telefonický oznam, že v parčíku blízkosti zastávky mestskej hromadnej dopravy na Bosákovej ulici v Petržalke smerom do centra leží nehybne na trávniku  schúlený a ľahko oblečený muž. Okamžite bola prostredníctvom operačného strediska na miesto vyslaná najbližšia petržalská hliadka.

Policajti ihneď skontrolovali mužov zdravotný stav. Bol pri vedomí, komunikoval však veľmi ťažko, bol zjavne dezorientovaný a vykazoval známky podchladenia. Preto sme sa oňho postarali až do príchodu privolanej posádky rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho sanitkou previezla na vyšetrenie do nemocnice na Antolskej ulici.

Pomáhali sme aj zranenému mužovi a aj žene, ktorú postihli náhle zdravotné ťažkosti

Vo štvrtok pomáhala jedna z ružinovských hliadok na Haburskej ulici približne 60 ročnému mužovi, ktorý spadol nešťastne priamo na kĺb a nedokázal sa vôbec pohnúť. Poskytli sme mu preto prvú pomocvyrozumeli rýchlu zdravotnú pomoc, ktorej pracovníci zakrátko dorazili na miesto a zraneného si prevzali.

O dva dni neskôr, v sobotu popoludní, na Ceste mládeže zastavila skupinka ľudí dvojicu policajtov z novomestského veliteľstva. Medzi nimi bola žena, ktorej došlo náhle nevoľno a nedokázala hýbať polovicou tela. Aj v tomto prípade sa hliadka o ženu postarala až do príchodu privolanej posádky rýchlej zdravotnej pomoci. Tá ju následne previezla do nemocnice na vyšetrenie.

pomoc_žene_na_Ceste_mládeže_(Vlastné)Novomestskí policajti sa do príchodu záchranárov o ženu so zdravotnými ťažkosťami postarali. Foto: Mestská polícia Bratislava

Nevenovala sa šoférovaniu a narazila do stĺpika

V sobotu dopoludnia policajt obsluhujúci vysúvacie stĺpiky v Starom Meste zaregistroval náraz do jedného z nich na kontrolovanom vjazde, resp. výjazde z pešej zóny na Františkánskej ulici. Šoférka nezastavila na stop čiarenarazila do stĺpika, v čase keď ešte nebol celkom spustenýna svetelnom signalizačnom zariadení svietila červená.

Na miesto sme privolali hliadku Policajného zboru, ktorá prípad doriešila. Po preverení situácie zistila, že šoférka sa pravdepodobne dostatočne nevenovala vedeniu motorového vozidla v dôsledku čoho došlo k nárazu. K stĺpiku bol následne privolaný aj servisný technik, aby skontroloval jeho funkčnosť.

Piatkové protesty sa zaobišli bez vážnejšieho narušenia verejného poriadku

Mestská polícia Bratislava v spolupráci s Policajným zborom SR v piatok zabezpečovala verejný poriadok a dozerala na bezpečnosť vo viacerých lokalitách Starého Mesta, kde sa konalo niekoľko protestných zhromaždení. Zvýšený výkon služby sme mali v uliciach Bratislavy už od skorého popoludnia až do večerných hodín. V teréne boli prítomné hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, ktoré sme posilnili aj mestskými policajtkami a policajtmi zo všetkých okresných veliteľstiev.

Zhromaždenia priniesli aj niekoľko situácií, s ktorými sa museli mestské policajtky a policajti vysporiadať. Zaznamenali sme pokusy o vzájomné provokácie medzi dvoma skupinami protestujúcich. Pohotovými reakciami sme však dokázali prípadnej eskalácii týchto situácií zamedziť. Vážnejšie narušenia verejného poriadku sme nezaznamenali.

protesty_3_(Vlastné)Hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie posilnili počas piatkových verejných zhromaždení aj policajti a policajtky zo všetkých okresných veliteľstiev. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na bezpečnostných opatreniach počas sobotného futbalového derby sa podieľali aj hliadky mestskej polície

Futbalový zápas medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava prilákal na Národný futbalový štadión stovky fanúšikov oboch tímov. Hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie počas celého popoludnia dozerali na verejný poriadok v okolí štadióna. S Policajným zborom sme sa postarali aj o bezpečný presun priaznivcov trnavského futbalového klubu na Tehelné pole a po skončení zápasu späť na Železničnú stanicu – Nové Mesto, odkiaľ boli vlakom prepravení domov.

Vysporiadať sme sa museli so situáciami, kedy fanúšikovia oboch futbalových klubov na seba upozorňovali nielen slovnými prestrelkami, ale aj pokusmi o fyzické potýčky. Ich snahy o vyvolanie konfliktu však boli márne, zabránili im včasným zásahom hliadky mestskej a štátnej polície. Iné závažnejšie narušenia verejného poriadku sme riešiť nemuseli.

Kolegyne a kolegovia z Policajného zboru sa však museli popasovať napríklad s nepovoleným použitím pyrotechniky, vyčíňaním fanúšikov priamo na štadióne v sektore hostí, či poškodením sklenej výplne autobusu pri ich presune na železničnú stanicu.

futbal_4Do bezpečnostných opatrení boli zapojení aj kynológovia so služobnými psami. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.