Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hasili sme požiar kontajnerov a ochraňovali ľudí pred diviakmi (zásahy hliadok 16. - 22. januára)

Dátum: 24.01.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Hasili sme požiar kontajnerov a ochraňovali ľudí pred diviakmi (zásahy hliadok 16. - 22. januára)

Mestské policajtky a policajti sa počas minulého týždňa museli v uliciach hlavného mesta popasovať s 2 115 udalosťami. Hasili drobný požiar na Kramároch, pomáhali ľuďom so zdravotnými problémami a museli sa vysporiadať aj so skupinkou diviakov v Karlovej Vsi. Počas víkendu mali plné ruky práce najmä v oddychovo-rekreačných oblastiach.

V stredu podvečer sme prijali oznam o osobe na zastávke mestskej hromadnej dopravy na Romanovej ulici, ktorej došlo náhle nevoľno a potrebuje urýchlene pomoc. Muž so zdravotnými ťažkosťami sedel nevládne na lavičke, sťažoval sa na intenzívnu bolesť v oblasti hrudníka, opuch nôh a celkovú nevoľnosť.

Petržalská hliadka mu okamžite poskytla predlekársku pomoc a následne si ho prevzali privolaní záchranári, ktorí ho previezli na ďalšie vyšetrenia do nemocnice.

muž_so_zdravotnými_problémami_(Vlastné)_1Členovia hliadky pomohli záchranárov s presunom muža do sanitky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Nebezpečne naklonený strom ohrozoval ľudí

V uplynulom týždni došlo na Dobrovského ulicivyvráteniu stromu. Ten nespadol priamo na vozovku, ale zachytil sa o strom na druhej strane ulice a zostal veľmi nebezpečne visieť priamo nad cestou. Bolo len otázkou času kedy sa strom uvoľní a spadne na zem.

Ohrození boli nielen vodiči, ale aj chodci. Privolaní hasiči si s ním však veľmi rýchlo poradili. Pokým strom spílili staromestská hliadka dozerala na bezpečnosť okoloidúcich ľudí a usmerňovala dopravu.

IMG-20230118-WA0006_(Vlastné)_1Strom visel priamo nad cestou. O jeho spílenie sa postarali privolaní hasiči. Foto: Mestská polícia Bratislava

Asistovali sme záchranným zložkám pri dopravnej nehode

Vo štvrtok v ranných hodinách sme poskytovali asistenciu záchranným zložkám pri dopravnej nehode na Botanickej ulici, kde došlo k zrážke električky s osobným vozidlom. V najväčšej rannej dopravnej špičke sme zasahujúcim hasičom, štátnym policajtom a záchranárom pomáhali so zabezpečovaním okolia a usmerňovaním dopravy.

Hasili sme drobný požiar

Škála prípadov, ktorými sa denne zaoberáme je naozaj široká. Od najvyššej priority, ktorou je ochrana života a zdravia ľudí, cez priestupky na úseku verejného poriadku, ochranu životného prostredia až po dopravné porušenia.

Policajtky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie preto neprekvapil požiar, na ktorý nás upozornili všímaví obyvatelia. Išlo o horiace smetné nádoby na bratislavských Kramároch. Dvojica policajtiek začala oheň okamžite hasiť hasiacim prístrojom, ktorý má k dispozícii v služobnom vozidle. Ten však na uhasenie plameňov nestačil.

Zlikvidovať požiar sa napokon podarilo privolaným hasičom. Do času kým hasiči dostali oheň pod kontrolu, hliadka na mieste pomáhala s usmerňovaním dopravyzabezpečovaním miesta udalosti, aby sa mu vyhli prípadní okoloidúci

IMG_20230120_103307_(Vlastné)_1 Hasiaci prístroj, ktorý máme k dispozícii na uhasenie ohňa nestačil. Poradili si s ním až privolaní hasiči. Foto: Mestská polícia Bratislava

Ako sa správať v prípade, ak v meste natrafíte na diviačiu zver? 

Diviaky si pravidelné návštevy osídlených častí Bratislavy za posledný rok naozaj obľúbili viac ako kedykoľvek predtým. Hlavnému mestu sa v spolupráci s Mestské lesy v Bratislave podarilo prijatými opatreniami, v lokalitách na ktoré majú priamy dosah, výrazne znížiť počty diviačích výjazdov do intravilánu mesta.

V niektorých častiach Bratislavy sa však s diviakmi v uliciach môžu ľudia ojedinele stretnúť aj dnes. Bolo tomu tak aj v poslednom období napríklad v Starom Meste, ale aj v Karlovej Vsi, kde zasahovali mestskí policajti z Dúbravky. Tým sa podarilo diviačie stádo, zdržiavajúce sa pri materskej škole, opatrne zahnať do lesa pomocou zvláštneho svetelného výstražného znamenia.

Čo teda treba robiť, ak sa stretnete v meste s diviačou zverou?

  • Myslite v prvom rade na vlastnú bezpečnosť. K diviakom sa zbytočne nepribližujte.
  • Diviaky nekŕmte a nefotografujte.
  • Neprovokujte ich hádzaním rôznych predmetov a neupozorňujte na seba zbytočne, napríklad snahou prejsť pomedzi väčšie stádo.
  • Psíčkari, držte si psíkov na vôdzke.
  • V žiadnom prípade sa diviaky nepokúšajte odplašiť, počkajte kým sa vzdialia alebo prejdite po druhej strane ulice.

Ak sa cítite ohrození, mestská polícia je pre vás nonstop k dispozícii na linke 159. Neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť.

Úlohou mestskej polície je v prvom rade zabezpečiť, aby zver neohrozovala život a zdravie obyvateľovnespôsobila prípadné škody na ich majetku a majetku mesta. Aj naše možnosti sú však pomerne obmedzené. Mestské policajtky a policajti môžu napríklad dostať chodcov do bezpečia, usmerniť dopravu alebo sa pokúsiť svetelnými a zvukovým výstražnými zariadeniami (majákmi) diviaky odplašiť. Rozhodne však nemôžeme na diviaky strieľať.

diviaky_(Vlastné)_1Stádo diviakov sa páslo v blízkosti jednej z materských škôl v Karlovej Vsi. Mestskí policajti ich opatrne zahnali späť do lesa. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vo zvýšenej miere sme sa venovali oddychovo-rekreačných lokalitám

Mestské policajtky a policajti boli počas víkendu, kedy Bratislavu zasiahli snehové prehánky, vo zvýšenej miere prítomní predovšetkým v oblastiach, kde bol predpoklad, že by mohlo dôjsť k ohrozeniu bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Zameriavali sme sa najmä na oddychovo-rekreačné lokality akými sú napríklad Kamzík či Železná studnička.

Na Železnej studničke bola situácia viac-menej pokojná. V dopoludňajších hodinách policajtky z environmentálnej hliadky upozorňovali návštevníkov, aby zvýšili opatrnosť, nakoľko chodníky ešte neboli kompletne očistené. Vyzývali sme tiež k rešpektovaniu zákazu vjazdu s motorovými vozidlami do lesoparku.

V oblasti Kamzíka bola situácia o niečo komplikovanejšia. Vozidlami sa totiž rýchlo zapĺňali tamojšie parkovacie plochy. Hliadky mestskej polície preto usmerňovali v ich blízkosti dopravu, aby nedošlo ku zbytočným kolíziámohrozeniu návštevníkov. Na ľudí sme tiež apelovali, aby na presun do týchto lokalít využili, pokiaľ je to možné, prostriedky mestskej hromadnej dopravy. Mimoriadne udalosti v súvislosti so snehom sme nezaznamenali.

kamzík_1_(Vlastné)_1 Hliadky mestskej polície dozerali na bezpečnosť v lokalite Kamzíka nepretržite celý deň. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.