Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kontrolovali sme nebytové priestory na Stavbárskej ulici a dohliadali na verejný poriadok počas Dušičiek a volieb (zásahy hliadok 24. – 30. októbra)

Dátum: 02.11.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Kontrolovali sme nebytové priestory na Stavbárskej ulici a dohliadali na verejný poriadok počas Dušičiek a volieb (zásahy hliadok 24. – 30. októbra)

Počas posledného októbrového týždňa riešili mestskí policajti v Bratislave 2 228 udalostí. Zintenzívnili hliadkovú činnosť v okolí cintorínov pred a počas sviatočných dní, zrealizovali preventívno-bezpečnostnú akciu vo Vrakuni a dohliadali aj na dodržiavanie verejného poriadku počas volieb.

Najzastúpenejšími boli v uplynulom týždni priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. V značnej miere sa hliadky mestskej polície zaoberali porušeniami na úseku verejného poriadku,  prípadmi nerešpektovania zákazu konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách, ako aj nepovolenými pouličnými aktivitami. Niekoľkokrát riešili prípady znečisťovania verejných priestranstiev odpadom, nerešpektovanie ustanovení zákona o lesoch ako aj ľudí, ktorí fajčili priamo na zastávkach mestskej hromadnej dopravy.

Hliadky sa museli zaoberať aj viacerými prípadmi neplnenia si povinností zo strany psíčkarov, priestupkami proti majetku či občianskemu spolunažívaniu. Najviac porušení v minulom týždni evidujeme z Bottovej ulice, zistili sme ich tam celkom 65. V teréne našli hliadky mestskej polície 4 vraky vozidiel, 1 nelegálnu skládku odpadu4 poškodené dopravné značky, ktoré zadokumentovali a nahlasovali príslušným úradom na doriešenie. V 12 prípadoch mestskí policajti spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 1-krát s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a v 4 prípadoch s pracovníkmi Slobody zvierat.

Dohliadali sme na bezpečnosť a verejný poriadok počas sviatkov

Mestská polícia Bratislava sa v intenzívnej miere aj tento rok zaoberala ochranou života, zdravia a majetku občanov, dohľadom nad dodržiavaním verejného poriadku ako aj kontrolami pred a počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. Zvýšený dohľad v uliciach Bratislavy, najmä v okolí cintorínov, sme vykonávali už približne týždeň vopred a to v denných aj nočných hodinách. Mestské policajtky a policajti boli prítomní predovšetkým na najexponovanejších miestach, ktorými sú napríklad Martinský cintorín, Vrakunský cintorín, Cintorín Slávičie údolie, či v oblasti krematória. Hliadky sa však priebežne pohybovali aj na ďalších menej vyťažovaných bratislavských pietnych miestach. Policajti a policajtky dozerali nielen na verejný poriadok, ale v prípade potreby boli pripravení návštevníkom poradiť a pomôcť. 

PB-8687_(Vlastné)Mestskí policajti boli počas celého týždňa prítomní vo zvýšenej miere v okolí bratislavských cintorínov, kde dohliadali na bezpečnosť návštevníkov. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých so sebou prinášajú v hlavnom meste každoročne zhustenú premávku a sťažené parkovanie. Na najvyťaženejších miestach mestské policajtky a policajti spolupracovali s príslušníkmi Policajného zboru SRusmerňovali dopravu.

Dušičkové obdobie nesie so sebou aj viaceré riziká spojené s drobnou kriminalitou na cintorínoch a v ich okolí. Zvýšený počet ľudí, ktorí sa venujú skrášľovaniu a čisteniu hrobov láka aj vreckových zlodejov, ktorí využívajú chvíle nepozornosti. Prípady krádeží, či inej protiprávnej činnosti sme však našťastie nezaznamenali.

V sobotu krátko po 16:00 si ružinovskí mestskí policajti počas hliadkovania v blízkosti Vrakunského cintorína všimli ženu, ktorej prišlo nevoľno. Sťažovala sa na bolesť hlavy, dýchavičnosť a silné búšenie srdca. Vzniklo podozrenie, že za náhlou nevoľnosťou môže byť vysoký krvný tlak. Ihneď sme jej preto poskytli prvú pomocprivolali na miesto pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci, ktorí sa o ňu postarali.

V preventívno-bezpečnostných akciách pokračujeme

Počas štvrtkových nočných hodín, na základe viacerých oznamov obyvateliek a obyvateľov bytových domov na Stavbárskej ulici, kontrolovali hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie spoločné nebytové priestory, v ktorých sa mali neoprávnene zdržiavať cudzie osoby. V priestoroch chodieb, schodísk, výťahov a suterénu sme našli dve osoby, ktoré v obytnom dome nemajú trvalý ani prechodný pobyt a nie sú ani nájomcami. Pri preventívno-bezpečnostnej akcii sme spolupracovali aj s Policajným zborom. Pri kontrole osobných údajov dvoch osôb sa zistilo, že ani jedna z nich nie je v pátraní.

PB-8791_(Vlastné)Už druhýkrát sme zrealizovali preventívno-bezpečnostnú akciu v nebytových priestoroch na Stavbárskej ulici. Foto: Mestská polícia Bratislava

Veľmi nám záleží na tom, aby bola Vrakuňa a aj Podunajské Biskupice bezpečným miestom pre život. Podnety od obyvateľov sú pre nás veľmi dôležité a aj na ich základe sa snažíme prijímať opatrenia a reagovať na potreby miestnych. Išlo o druhý podobný zásah v spoločných priestoroch bytových domov na Stavbárskej ulici. Pri poslednej preventívno-bezpečnostnej akcii, ktorú sme realizovali koncom septembra, sme našli v tomto komplexe šesť osôb bez vzťahu k nehnuteľnosti.

PB-8842_(1)_(Vlastné)Príslušníci Útvaru zásahovej jednotky a kynológie sa v nočných hodinách zamerali na priestory chodieb, schodísk, či výťahov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Bezpečnosť aj počas volieb

Mestské policajtky a policajti sa vo zvýšenej miere sústredili aj na kontroly dodržiavania verejného poriadku počas volieb do orgánov samosprávy miest a obcí a s nimi spojených volieb do vyšších územných celkov, ktoré sa konali počas sobotného dňa. Hliadky mestskej polície boli informované o volebných miestnostiach, ktoré boli otvorené v ich okresoch a v rámci bežnej hliadkovej činnosti dané miesta priebežne navštevovali a kontrolovali dianie v ich okolí. Nápomocní im boli aj pracovníci v kamerovom stredisku, ktorí monitorovali celkovú situáciu v Bratislave prostredníctvom mestského kamerového systému.

V súvislosti s voľbami nedošlo počas dňa k žiadnemu závažnému narušeniu verejného poriadku. V blízkosti niektorých volebných miestností sme však zaznamenali väčší nápor áut, ktorými sa ľudia chceli dostať čo najbližšie k volebným urnám. Bolo tomu tak napríklad na Jeséniovej ulici. Hliadky mestskej polície preto museli v lokalite usmerňovať dopravu.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.