Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zadržali sme neplnoletých vandalov a aj dvoch mladistvých v pátraní (zásahy hliadok 9. – 18. mája)

VIDEO Facebook
Dátum: 17.05.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Zadržali sme neplnoletých vandalov a aj dvoch mladistvých v pátraní (zásahy hliadok 9. – 18. mája)

V minulom týždni sme zaznamenali a riešili viac ako 2 300 prípadov. Hneď v úvode sme zabezpečovali poriadok na verejných zhromaždeniach, odhalili sme ďalšieho falšovateľa ZŤP preukazu a podarilo sa nám aj zadržať mladých vandalov, ktorí ničili konštrukciu jedného z bratislavských mostov.

V oblasti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky sme sa zaoberali celkom 1 201 priestupkami. V značnej miere sme riešili napríklad porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, priestupky proti verejnému poriadku, či alkohol na verejnosti. Počasie už dosahuje obdivuhodné teploty, v niektoré dni priam letné, a čoraz viac podnikov začína otvárať svoje terasové sedenia. Nie každý však má na vonkajšie posedenie príslušné povolenie, čo sme riešili vo viacerých prípadoch.

Hliadky boli privolávané aj k nerešpektovaniu stanovených prevádzkových hodín v podnikoch, k nepovoleným pouličným aktivitám, fajčiarom na zastávkach mestskej hromadnej dopravy ale napríklad aj k neporiadku v okolí kontajnerových stojísk.3 prípadoch sme riešili priestupok proti občianskemu spolunažívaniu3-krát sme sa zaoberali aj nerešpektovaním ustanovení zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov.

Najviac porušení v minulom týždni evidujeme z Osuského ulice v Petržalke, zistili sme ich tam celkom 71. K 5 udalostiam sme privolávali pracovníkov zdravotnej pomoci,1 prípade sme spolupracovali s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru1-krát so Slobodou zvierat.

IMG-20210318-WA0000_(Vlastné)_2 So záchranármi spolupracujeme na týždennom poriadku. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Podarilo sa nám chytiť dve osoby v pátraní

Petržalskú hliadku vyslal operátor linky 159 na Furdekovu ulicu, kde podľa oznamovateľa mala štvorica mužov rozkopávať kontajnerové stojisko. Mestskí policajti ich objavili neďaleko, na zastávke mestskej hromadnej dopravy na Lachovej ulici. Dvaja zo štvorice podozrivých sa dali ihneď po spozorovaní policajtov na útek. Druhú dvojicu hliadka na mieste zadržala, vypočula a stotožnila. Pri overovaní totožnosti sme prišli na to, že jeden mladík je v pátraní. Privolali sme preto na miesto kolegov z Policajného zboru, ktorí si ho prevzali.

Pri jeho vypočúvaní sme však zistili, že aj ďalší komplic, z dvojice na úteku, by mal byť v pátraní. Mestskí policajti sa preto dvojku vydali hneď hľadať. „Ihlu v kope sena“ sa im napokon podarilo, najmä vďaka miestnej znalosti Petržalky, nájsť. Chytený mladík sa priznal k rozkopávaniu kontajnerového stojiska a operačný potvrdil, že aj on je v pátraní.

S falšovateľmi ZŤP preukazov sa „roztrhlo vrece“

V sobotu hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava V vykonávala kontrolu parkovania na Einsteinovej ulici. Jedno z vozidiel, ktoré parkovalo na boxe vyhradenom pre zdravotne znevýhodnené osoby malo síce za čelným sklom umiestnený preukaz osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ale policajti si na ňom všimli známky falšovania.

Vodič sa následne dostavil k autu. Mestskí policajti ho vyzvali, aby predložil preukaz osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukaz sprevádzajúcej osoby. Ani jeden z nich však nemal. Hliadke zároveň ukázal aj preukaz spoza čelného skla, ktorý bol jasnou farebnou fotokópiou. Päťdesiatšesť-ročný muž sa priznal, že falošný preukaz používal ako pravý. 

Pre podozrenie zo spáchania trestného činu bol obmedzený na osobnej slobode a predvedený na príslušné oddelenie Policajného zboru. Za tento úmyselný trestný čin hrozia páchateľovi až tri roky vo väzení.

280039095_2134115846749023_3527351172584076897_n_(Vlastné) V priebehu mesiaca sa petržalským mestským policajtom podarilo odhaliť hneď dvoch falšovateľov preukazu ZŤP. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Ako rozpoznať originál od falzifikátu?

Originálny preukaz obsahuje viacero špecifických znakov, ktoré na falošnom preukaze nenájdete. Jedná sa o malé detaily, s ktorými sú mestskí policajti oboznámení a dokážu pravosť preukazu na mieste preveriť.

Jedným zo znakov je napríklad sýtosť farieb. Pri origináli sú farby sýtejšie, pričom modrá podkladová farba na kópii je omnoho bledšia, čo sa dá aj voľným okom rozpoznať. Ďalším znakom je kvalita laminátu, či osobitný ochranný holografický prvok.

Osoba musí mať pri sebe okrem preukazu umiestneného za čelný sklom aj preukaz osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, prípadne preukaz sprevádzajúcej osoby.

Nový športový areál aj pod dohľadom kamier

V uplynulom týždni mestská časť Karlova Ves v spolupráci s hlavným mestom otvorila pre verejnosť nový park na Karloveskej ulici. V jeho areáli si na svoje prídu nielen športovci, ale je ideálnym miestom aj pre ľudí, ktorí si chcú dopriať plnohodnotný relax.

Kamery sme do tohto priestoru osadili ešte v počiatočnej fáze budovania areálu. Naši operátori z kamerového strediska v prípade, ak zachytia nevhodné správanie ľudí, na miesto ihneď vysielajú hliadku, ktorá situáciu bezodkladne rieši. Mestský kamerový systém sa nám osvedčil už vo viacerých prípadoch, kedy sa nám práve vďaka nemu podarilo chytiť páchateľov trestných činov.

Žiadny systém nikdy nenahradí zodpovedných a slušných ľudí v Bratislave. Preto prosíme, aby ste nás v prípade, ak sa stanete svedkom páchania akéhokoľvek protiprávneho konania, neváhali osloviť prostredníctvom nepretržite fungujúcej linky 159.

PB-8180_(Vlastné) Na svoje si v parku prídu deti, ale aj dospelí. Foto: Mestská polícia Bratislava

PB-8192_(Vlastné)Areál je vybavený oddychovou zónou, detským ihriskom, preliezkami, bežeckou dráhou ale napríklad aj skateparkom. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mladíci posprejovali most, následne skončili v rukách polície

Počas víkendového hudobného festivalu na Tyršovom nábreží mali petržalské mestské policajtky a policajti plné ruky práce. Usmerňovali dopravu a dozerali aj na verejný poriadok. Vysporiadať sa však museli aj so skupinkou vandalov, ktorí sprejovali na konštrukciu Starého Mosta. Násťročných sprejerov sa im po telefonickom nahlásení od všímavých a zodpovedných obyvateľov Bratislavy, podarilo v krátkom čase dolapiť. Tí potom dobrovoľne, bez použitia donucovacích prostriedkov, hliadku nasledovali. Maloletých sme následne odovzdali do rúk kolegov z Policajného zboru, ktorí kontaktovali ich rodičov.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.