Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Od Pentagonu k Mlynským nivám: Spoznajte prácu ružinovských mestských policajtiek a policajtov

Dátum: 07.03.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Od Pentagonu k Mlynským nivám: Spoznajte prácu ružinovských mestských policajtiek a policajtov

Pentagon, letisko, prístav, najväčšie nákupné centrá a lesoparky. To všetko sa nachádza v druhom bratislavskom okrese. Zistite, s čím sa musia deň čo deň pasovať mestské policajtky a policajti z Ružinova.

Na ružinovskej stanici je celkom tridsaťsedem príslušníkov. "Šiesti velitelia zmien sa starajú o to, aby policajti v uliciach Ružinova, Podunajských Biskupíc a Vrakune šliapali ako hodinky,“ uvádza nás do fungovania útvaru veliteľ Jaroslav Tuleja. Na verejný poriadok v teréne dohliada dvadsaťštyri mestských policajtiek a policajtov. A aj keď všetci idú ako švajčiarske hodinky, tak ich počet nie je ideálny. „Je nás málo. Na to, aby sme zabezpečili kvalitný výkon služby, by sa nám hodilo do terénu ešte aspoň štrnásť ďalších policajtov,“ vysvetľuje zástupkyňa veliteľa Eva Moyšová.

IMG-20220226-WA0000Našou úlohou je aj pomáhať ľuďom, ktorí sa ocitnú v náhlych ťažskotiach. Pred podchladením naposledy zachránili policajti muža v Podunajských Biskupiciach. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na stanici sú aj štyria priestupkári, ktorí zas objasňujú priestupky, ktoré nedoriešia policajti v teréne. Zároveň vedia poradiť policajtkám a policajtom, ak potrebujú ich podporu.

Tento stav v Ružinove umožňuje mať počas dňa v uliciach dve hliadky. V denných hodinách, kedy evidujeme najviac priestupkov, sa ich snaží velenie dopĺňať aj treťou hliadkou, ktorá má kratšiu pracovnú dobu a nie je v uliciach celú dvanásťhodinovú zmenu. V noci bývajú vonku tiež dve hliadky, ale niekedy počty umožnia iba jednu.

Nováčikovia tešia aj ružinovské velenie

V minulom roku posilnili rady veliteľstva siedmi absolventi kurzu odbornej spôsobilosti. Je s nimi vedenie veliteľstva spokojné? Podľa slov zástupkyne sú šikovní, majú veľký záujem pracovať a neustále sa zlepšovať.

1623055140192_editedPrvý kurz odbornej spôsobilosti. Štyria absolventi sa dostali práve na ružinovské veliteľstvo. Foto: Mestská polícia Bratislava

Noví policajti začínajú ako tretí člen v hliadke, aby sa ešte čo to priučili od svojich skúsenejších kolegov. Študujú príslušné všeobecne záväzné nariadenia a učia sa orientovať v uliciach okresu. Ich zapracovanie a to, aby mohli pracovať samostatne, trvá zväčša pár týždňov.

Povestný Pentagon vo Vrakuni čaká zmena

Jedna z najznámejších slovenských lokalít sa nachádza v druhom okrese vo Vrakuni. Je ním takzvaný Pentagon na Stavbárskej ulici. V tejto oblasti sa dlhodobo schádzajú ľudia s drogovou závislosťou. Situáciu riešia občianske združenia a aj sociálni pracovníci mesta a miestnej časti.

Pomáhajú im aj mestskí policajti, ktorým v druhej polovici pribudne vysunuté pracovisko priamo v komplexe bytoviek. „Pracovisko na Stavbárskej ulici by mala využívať vždy aspoň jedna naša hliadka, ktorá by sa mala striedať s kolegami z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Spolu s nimi v tejto oblasti už dlhodobo vykonávame pravidelnú kontrolnú činnosť, ako v denných tak aj v nočných hodinách.

PB-7Prítomnosť policajtov v lokalite Stavbárskej ulice bude vybudovaním nového pracoviska mestskej polície omnoho citeľnejšia. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Veríme, že vybudovaním detašovaného pracoviska sa podarí situáciu na Stavbárskej ulici dostať pod väčšiu kontrolu,“ dodáva zástupkyňa Eva Moyšová. Zároveň dopĺňa, že policajti, ktorí tam budú slúžiť, budú mať bližšie aj k ľuďom v celej Vrakuni či v Podunajských Biskupiciach.

Pivoňková a aj Rumančeková ulica sú častými kontrolnými bodmi

Podobných situácií, aj keď menej závažných, je v dvojke viacero. Ružinovské policajtky a policajti často navštevujú lokality v okolí Centra pre liečbu drogových závislostí na Hraničnej ulici. „Podnety na ľudí, ktorí v okolí konzumujú alkohol a správajú sa hlučne, sa opakujú,“ vysvetľuje zástupkyňa Eva Moyšová. Ako dodáva, tieto lokality pravidelne navštevujú a riešia situáciu priamo na mieste. Avšak právomoci mestskej polície sú obmedzené. Ľudia, ktorí sa liečia v neďalekom centre, často len posedávajú a rečnia. Aby ich mohli riešiť, museli by ich pristihnúť pri konzumácii alkoholu alebo znečisťovaní verejného priestranstva. „Aj napriek tomu spolupracujeme na riešení celej situácie so starostom a s riaditeľom centra,“ dodáva zástupkyňa.

IMG_20220307_100807V uliciach mesta pôsobia aj zmiešané hliadky. Policajtke a policajtovi na fotografii sa napríklad v službe podarilo nájsť ukradnutú motorku. Foto: Mestská polícia Bratislava

Čo pomôže najľudnatejšiemu bratislavskému okresu

Na území 92,49 km² žije takmer 117-tisíc obyvateľov. Ružinov nie je len o Pentagone, nájdete v ňom všetko. Potrebujete niekam letieť? Odlietate z Ružinova. Cestujete autobusom? Nová autobusová stanica sa taktiež nachádza v dvojke. Nájdete v nej aj najväčšie nákupné strediská, ako napríklad Centrál či Eurovea, Ružinovskú nemocnicu alebo aj prístav.

„V druhom obvode je naozaj všetko, preto sa aj naše policajtky a policajti musia vysporiadať s najrôznejšími priestupkami,“ vysvetľuje veliteľ so zástupkyňou s tým, že ich práci aj tak dominuje riešenie dopravných priestupkov na úkor klasickej policajnej roboty.

20190222_101948Aj dvojkári riešia najčastejšie dopravné priestupky. Páričkova ulica bola dlhodobo jednou z najpriestupkovejších v rámci celej Bratislavy. Foto: Mestská polícia Bratislava

Okrem ľudských posíl, by uvítali napríklad aj materiálne vybavenie. „Cítiť to aj pri vozovom parku, hodilo by sa mať v polícii aspoň jedno nové auto ročne a postupne obnoviť vozový park,“ vysvetľuje Jaroslav Tuleja. V tejto chvíli napríklad jazdia aj na autách, ktoré majú cez 300-tisíc odjazdených kilometrov. Jeho slová potvrdzujú aj štatistiky mestskej polície. Až 60 percent vozidiel má viac ako jedenásť rokov.

Dlhé roky sa hovorí aj o digitalizácii. Tá stále ešte neprišla, aj keď je už dnes smartfón bežnou výbavou každého školáka na základnej škole. Mestská polícia síce má nové operačné stredisko, ktoré je základom pre zavedenie nových technológií aj u policajtiek a policajtov v uliciach, ale zatiaľ nedošlo k žiadnemu posunu. „Potrebovali by sme napríklad tablety, cez ktoré by policajti nafotili a zaznamenali priestupok a aj takýmto spôsobom by sme mohli urýchliť prácu v teréne,“ vysvetľuje veliteľ.

Dávame stopku nedisciplinovaným šoférom

Mestskí policajti sa tak ako aj ich kolegovia v ostatných okresoch musia v drvivej väčšine popasovať s dopravnými porušeniami. „Nemáme vyslovene jedno miesto alebo lokalitu, kde ich riešime najviac. Tu je zaujímavé to, že každý deň je to iná ulica,“ vysvetľuje Jaroslav Tuleja.

OV_BA_II_1Na začiatku a konci každého školského roka sú policajti prítomní na priechodoch pre chodcov pri základných školách a dávajú pozor na to, aby sa žiaci dostali bezpečne do školských lavíc. Foto: Mestská polícia Bratislava

V poslednom čase sú policajti každé ráno prítomní napríklad pri školách, o ktorých vieme, že tam majú problémy s obsadzovaním boxov nedisciplinovanými šoférmi. Je na nich povolené päť alebo desať minútové státie pre rodičov, ktorí potrebujú ráno vypraviť deti do školy. „Takmer vždy im parkovacie miesto večer obsadí niekto neohľaduplný a ráno tam nemajú možnosť zaparkovať,“ hovorí Eva Moyšová.

Nie je však možné, najmä z kapacitných dôvodov, zabezpečiť, aby boli mestskí policajti denne pri každej jednej škole či škôlke. V dvojke je ich predsa viac ako štyridsať. „Striedame ich, každé ráno sme pri inej. Raz pri Nevädzovej, inokedy pri Palkovičovej, ďalší deň zas pri Estónskej a podobne,“ dopĺňa zástupkyňu veliteľ.

Kamery pribudnú na viacerých miestach

Mestská polícia pracuje na zvýšení počtu kamier v hlavnom meste. Pomáhajú totiž vidieť policajtom priestupky, ktoré by si hliadky inak nevšimli. Kde by mohli pribudnúť kamery v Ružinove? „Pod dohľadom by po novom mali byť zastávky mestskej hromadnej dopravy na Kazanskej ulici a aj park UFO na Bieloruskej,“ hovorí o navrhovaných miestach Eva Moyšová.

Ďalšími lokality, kde by mali pribudnúť kamery, sú cintorín na Mramorovej ulici v Podunajských Biskupiciach, na Mlynských nivách, kde chceme kontrolovať státie povolené na päť minút, ale aj na detskom ihrisku na Štrkovci.

IMG-20210331-WA0000_na_fbNa Štrkovci sme minulý rok zaznamenali aj prípad vlámania sa do stánku rýchleho občerstvenia. Kamera v lokalite určite nebude na škodu. Foto: Mestská polícia Bratislava

 

Ružinovská stanica aktuálne sídli na Hálkovej ulici (Bratislava III) z dôvodu prebiehajúcej rekonštrukcie ich pôvodného pracoviska na Listovej ulici.

 

Spoznajte všetkých päť veliteľstiev Mestskej polície Bratislava

STARÉ MESTO: S organizátormi protestov rozprávame, dokážeme tak zabrániť množstvu konfliktov
RUŽINOV: Od Pentagonu k Mlynským nivám: Spoznajte prácu ružinovských mestských policajtiek a policajtov
NOVÉ MESTO: Schopnosti Novomešťanov preveria športové podujatia a aj dve zóny regulovaného parkovania
DÚBRAVKA: Štvrtý bratislavský okres neustále rastie. Noví policajti sú viac ako vítaní
PETRŽALKA: Petržalskí policajti lietajú od priestupku k priestupku, ale snažia sa robiť aj klasickú policajnú prácu

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.