Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Susedia sa vkrádali do bytu cez zrkadlo v kúpeľni. Ako mestskí policajti riešili netradičný prípad?

Dátum: 26.01.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Susedia sa vkrádali do bytu cez zrkadlo v kúpeľni. Ako mestskí policajti riešili netradičný prípad?

Ako by ste zareagovali, ak by vám niekto povedal, že mu do bytu chodia zlodeji cez skrinky v kuchyni alebo cez zrkadlo v kúpeľni?

Niekto by takéhoto človeka nepochybne vysmial, iní by si pomysleli svoje a neurobili s tým vôbec nič. My sme si vypočuli problémy vystrašenej ženy v seniorskom veku a urobili všetko preto, aby sme jej pomohli.

O netradičnom, ale vážnom prípade, ktorý nedávno riešili mestskí policajti, sme sa porozprávali s veliteľkou zmeny Útvaru zásahovej jednotky a kynológie Nelou, ktorá spolu s kolegom pomáhala staršej pani. Tá už život ohrozujúcu situáciu, v ktorej sa nachádzala, viac nezvládala.

Záhadné vniknutia do bytu

„Prišla za nami pani, na ktorej už na prvý pohľad bolo vidieť, že je úplne zúfalá. Posťažovala sa, že ju opakovane vykrádajú susedia,“ uvádza nás do prípadu Nela. Susedia do jej bytu vraj vstupujú cez umývadlo, zrkadlo, skrinky na kuchynskej linke, stúpačky, ale aj podlahu. Deje sa tak vždy počas spánku. „Ako pomôcť tejto pani?“ riešili policajti medzi sebou.

IMG-20220126-WA0002 Nela spolu s kolegami zabezpečovala verejný poriadok napríklad aj na minuloročných prostestných zhromaždeniach. Foto: Mestská polícia Bratislava

Žena tvrdila, že takto žije už pol roka a keďže nemá žiadnych príbuzných, obrátila sa na Policajný zbor a teraz aj na Mestskú políciu Bratislava. „Zhodli sme sa, že aby sme tento problém dokázali vyriešiť, budeme musieť k pani pristupovať mimoriadne citlivo a opatrne,“ pokračuje zasahujúca policajtka.

Veliteľ Útvaru zásahovej jednotky a kynológie ženu inštruoval, aby v prípade opätovného vykrádania jej bytu okamžite zavolala na linku 159. Zároveň o celom prípade informoval svoje hliadky a aj operátorov na operačnom stredisku. „Všetci sme vedeli, čo máme robiť, keď dostaneme oznam o neobyčajnom vykrádaní bytu,“ vysvetľuje Nela.

Pomôcť so strachom, ktorý prežívala

O deň neskôr končila pomaly mestským policajtom nočná služba. „Približne o šiestej ráno nám cez vysielačku operačný oznámil, že má na linke pani, ktorej sa susedia zakrádajú do bytu cez zrkadlo v kúpeľni.“ Ako sa Nela cítila keď už vedela, že práve ona bude priamo na mieste riešiť takúto neobvyklú situáciu? „Popravde? Ešte som sa s takýmto prípadom nestretla, nevedeli sme čo nás tam čaká, ako na tom bude samotná pani, ale sme tu od toho, aby sme pomáhali, takže išli sme do toho aj s kolegom naplno.“ Cieľ bol jasný, dostať staršiu pani do rúk odborníkov, ktorí by jej dokázali pomôcť so strachom, ktorý prežívala.

foto_5Prelepením takmer všetkého nábytku sa pani chcela uistiť, že sa k nej cudzí ľudia už viac nedostanú. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Po príchode na miesto bolo ťažké zistiť, kde presne pani býva. Na zvončeku totiž nemala meno. „Rozhodli sme sa jej zatelefonovať.“ Hovory vraj opakovane rušila a keď napokon zdvihla, hliadka ju počula len panicky dookola kričať. „Zase ste tu! zase ste tu!“ a zložila.

Pomohla aj štipka šťastia

Mestskí policajti sa z miesta nechystali odísť, boli rozhodnutí, že pani pomôžu. Tá napokon vyšla z domu von. „Bol to úplne iný vchod, ako uviedla v telefonáte,“ vysvetľuje policajtka Nela. Policajtov zobrala k sebe do bytu a celý čas im vysvetľovala, akým spôsobom sa do jej bytu dostávajú susedia. Keď sa ocitli vnútri, hneď im udrelo do očí, ako mala takmer všetok nábytok prelepený lepiacou páskou. A nielen nábytok, ale napríklad aj zrkadlo, všetky škáry a dvierka na skrinkách. „Snažila som sa jej vysvetliť, že za zrkadlom je stena, ona si však stála za tvrdením, že sú tam trubky, z ktorých vychádzajú ľudia,“ spomína na nešťastnú situáciu policajtka.

Volili sme čo najcitlivejší prístup

Nela vedela, že presviedčanie ženy o skutočnej pravde nebude nikam viesť, pokúsila sa teda vžiť do jej situácie. S babičkou sa rozprávala s úplnou vážnosťou, dávala jej vo všetkom za pravdu.

„Musela som k nej pristupovať obzvlášť opatrne, aby som ju ničím ešte viac nevystrašila. Pýtala som sa jej rôzne otázky, napríklad čo jej zlodeji kradnú? Odpovedala, že cennosti doma nemá žiadne, tie už jej všetky zobrali a najnovšie jej berú oblečenie.“ Zdôverila sa, že ju dokonca v spánku zvyknú aj nadrogovať. Bolo až šokujúce ako verila tomu, čo rozpráva. Žiaľ, podľa jej slov, v tom žila už celý polrok.

upravená_3.Veliteľka zmeny bola odhodlaná prípad vyriešiť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Policajti potrebovali zveriť pani do rúk zdravotníkov, ktorí by jej dokázali pomôcť. Ale ako to urobiť bez nátlaku alebo vzbudenia strachu?. „Privolali sme záchranku s tým, že sme pani vopred povedali, že prídu ešte ďalší kolegovia, ktorí nám pomôžu vyriešiť jej prípad. Záchranárom sme taktne naznačili, aby na ňu veľmi netlačili, lebo ak by s nimi nechcela ísť, bol by to problém.“

Pani najprv odmietala odísť zo svojho bytu, lebo by vraj opäť prišli kradnúť zlodeji. „Ubezpečila som ju, že kolega zostane strážiť jej byt, kým sa nevráti z nemocnice a ja pôjdem na vyšetrenie s ňou. Po týchto slovách sa viditeľne upokojila a v jej očiach som videla dôveru." Žena následne dobrovoľne, bez akéhokoľvek nátlaku, nastúpila do sanitky, ktorou ju zdravotníci previezli do nemocnice k odborníkom.

Každý zvládnutý prípad poteší, obzvlášť keď je v ohrození ľudský život

Ako Nela tvrdí, nie je to jeden z tých bežných prípadov, s akými sa stretáva denne v uliciach. Pomôcť ustarostenej žene nebolo vôbec jednoduché, predovšetkým, ak taký dlhý čas žila v strachu. A to úplne sama, bez akejkoľvek pomoci. Prvoradé bolo v tomto prípade jej zdravie a aby sa jej dostalo odbornej pomoci, čo sa napokon mestskej policajtke a jej kolegovi podarilo.

„Myslím, že môžem hovoriť za nás oboch, že sme naozaj šťastní, že sa nám tento prípad podarilo uzavrieť a docieliť, aby sa babičke dostalo náležitej lekárskej starostlivosti. S psychiatrickým ochorením, akým trpela, bola vo vážnom ohrození života,“ uzatvára rozhovor Nela.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.