Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pracovné výročie oslavuje odťahovkár spolu s Mestskou políciou Bratislava. Pôsobí v nej od jej vzniku

Dátum: 15.12.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Pracovné výročie oslavuje odťahovkár spolu s Mestskou políciou Bratislava. Pôsobí v nej od jej vzniku

Tridsať rokov rozhodne nie je málo. Len hŕstka príslušníkov sa môže pochváliť tým, že je súčasťou mestskej polície od úplného začiatku jej fungovania. Medzi nimi je aj usmievavý a vždy dobre naladený Jozef Kukučka.

Rozhodnutie stať sa mestským policajtom bolo nečakané, nebol to jeho detský sen, ako to býva u mnohých. „Pracoval som ako vodič na ministerstve dopravy, dopočul som sa však, že Bratislava zriaďuje mestskú políciu. Neváhal som a išiel som do toho. Podal som si prihlášku a vyšlo to,“ zaspomínal si mestský policajt.

„Prvých päť rokov som slúžil v Petržalke a vypracoval som sa na veliteľa zmeny. V tom čase som tam nielen slúžil, ale aj býval. Požiadal som preto o preloženie do Starého Mesta.“ Svoje rozhodnutie odôvodňuje Jozef tým, že mu nebolo veľmi pochuti riešiť ľudí, ktorých osobne pozná. „Na jednej strane je fajn, že sa človek v lokalite dobre vyzná, ale riešiť priestupky mojich susedov mi bolo proti srsti,“ vysvetľuje. V Starom Meste sa napokon veľmi rýchlo oťukal a momentálne málokto pozná zákutia tejto mestskej časti tak dokonale ako on.

Jožko_foto_archív_(Vlastné)Staré Mesto pozná zo všetkých mestských častí najlepšie. Foto: archív Jozef Kukučka

Pomedzi papuče aj odťahy

„Pred rokmi nebolo toľko motorizovaných hliadok ako máme teraz. Chodievali sme veľa aj na pešo,“ hovorí Jozef. Tí policajti, ktorí mali počas služby k dispozícii auto, okrem zakladania papúč, zabezpečovali aj odťah. Teraz to funguje inak, šesť policajtov je vyčlenených výlučne na realizáciu odťahov. Pracovisko majú na Technickej ulici, kde sídli aj samotná odťahová služba. Na jednej zmene sú zvyčajne traja, z toho dvaja sú v teréne s pracovníkmi odťahovky a jeden zostáva na útvare. Ten vybavuje ľudí, ktorí si prídu po svoje vozidlá. Odťahová služba pracuje v nonstop režime. Ako však tvrdí Jozef, cez deň je odťahov podstatne viac než v noci.

PB-2303_(Vlastné)Odťahovkári pracujú nehľadiac na počasie. Vraj by mohli aj traktory padať. Nepriaznivé počasie či dopravné kolóny im však dokážu prácu časkokrát dosť skomplikovať. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Trikrát za dva dni, aj takí vodiči sú

„Mnohým ľuďom, ktorí sem prídu odľahne, že je auto u nás a nie v rukách zlodeja,“ pokračuje v rozprávaní odťahovkár. Po prvotnom upokojení prichádza často na rad zlosť a ako Jozef hovorí, nie raz sa v práci stretli s nadávkami. „Niektorí ľudia sú naozaj veľmi rozhorčení, keď sem prídu. Ja sa im však vždy s pokojom snažím vysvetliť, prečo sme im auto odtiahli, čoho sa vlastne dopustili. Autá neodťahujeme z ciest a chodníkov preto, že by sme nemali čo robiť alebo pre zábavu, ale preto, že tvoria prekážku, obmedzujú a ohrozujú chodcov a iných šoférov a to rozhodne nie je v poriadku,“ vysvetľuje. Podľa jeho slov, keď priestupcom ukáže fotografie, na ktorých vidieť, že parkujú takpovediac „na hulváta“, zväčša si uvedomia, že urobili chybu.

PB-2323_(Vlastné)Práca vie byť aj psychicky náročná, avšak je v nej aj veľa príjemných okamihov, najmä keď Jozef vidí, ako niekomu pomôže. Foto: Mestská polícia Bratislava  

Zažil Jožko v službe aj nejaké kuriózne prípady? „Jasné a koľko ich bolo, no tie ti nemôžem prezradiť,“ smeje sa. Dodáva však, že napríklad prednedávnom odtiahli auto jednej pani trikrát v priebehu dvoch dní. „Tretíkrát sem prišla už s malou dušičkou, a opäť si priznala, že v zhone odstavila auto na naozaj zlom mieste“.

Odťahujeme tam, kde nám to zákon dovolí

Aké sú najčastejšie priestupky, za ktoré mestskí policajti odťahujú vozidlá? „Jednoznačne nedodržanie potrebnej voľnej šírky pri parkovaní na chodníku, ale napríklad aj parkovanie na priechodoch pre chodcov. Najkritickejšie miesta, ktoré ma teraz v rýchlosti napadajú sú Mýtna, Pražská, Šancová, Krížna, či Žilinská ulica ale aj Americké námestie,“ odpovedá Kukučka. Dodáva a pripomína, že novelou zákona o cestnej premávke už onedlho nebudú môcť autá parkovať na chodníkoch, s výnimkou miest označených príslušnou dopravnou značkou.

Mestskí policajti nemôžu odťahovať úplne všade. Podľa Kukučku donedávna smeli ťahať iba na cestách prvej a druhej triedy. Odťah na komunikáciách tretej a štvrtej triedy zabezpečovali mestské časti. To sa ale trochu zmenilo. „Momentálne máme dohodu s niektorými mestskými časťami, že môžeme ťahať v rámci ich územia všade, takto fungujeme napríklad v Rači, Ružinove, Podunajských Biskupiciach alebo v Starom Meste. S ďalšími aktuálne prebiehajú jednania. Petržalka si odťahuje napríklad sama,“ vysvetľuje.

PB-_(Vlastné)V teréne pracujú vo dvojici - policajt a pracovník odťahovky. Zatiaľ čo kolega presúva zle zaparkované auto z komunikácie na odťahové vozidlo, Jozef vypisuje potrebnú administratívu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Ako tvrdí, veľa oznamovateľov sa hnevá, keď auto, ktoré nahlásili, policajti neodtiahnu. Ak stojí práve tam, kde oprávnenie mestská polícia nemá, nemôžu prekročiť zákon. Keď sme sa ho opýtali, koľko áut denne odtiahnu, hlboko sa zamyslel. „Približne 15 až 23 áut, záleží veľmi od počasia a dopravnej situácie v meste.“ Je to náročné na presun, preto sú niekedy na preverenie oznamov vysielané klasické hliadky, aby oni prvotne posúdili, či daný priestupok je na odťah alebo nie. Ak potvrdia, že áno, odťahovka vyrazí na miesto a príslušný policajt situáciu skontroluje ešte raz a až potom ťahá. „Ak nestíhame, je zvykom, že hliadka, ktorá je najbližšie k miestu priestupku dočasne na dané vozidlo založí imobilizér, aby vodič neodišiel a hneď ako sa uvoľníme, ideme tam my.“

Policajt by mal vzbudzovať rešpekt, nie strach

„Aký som policajt?“ zopakoval zamyslene našu otázku Jozef. „To nech posúdia iní. Každopádne, usilujem sa byť hlavne spravodlivý, vnímavý, ale zároveň aj prezieravý.“ Snažia sa ho priestupcovia pri platení pokuty obmäkčiť? Po toľkých rokoch v uliciach a rozhovoroch s ľuďmi, vraj už vie človeka odhadnúť a veľmi rýchlo zistí, kto používa len overené frázy a kto svoje konanie naozaj ľutuje. „Zažívam aj také situácie, že sa tu človek rozplače. Pri riešení priestupku sa mi podaktorí ľudia zdôveria aj so svojimi životnými príbehmi, osudy niektorých sú naozaj ťažké. K riešeniu veci pristupujem vždy individuálne.“ Jozef vysvetľuje, že ak je človek slušný, normálny a prizná si chybu, pochopiteľne, neuloží mu tu najvyššiu možnú pokutu. Naopak, ak ho hneď v úvode douráža a nemá záujem vyriešiť celú situáciu pokojne, siaha práve po tej najvyššej. „Každý policajt, by mal mať ľudský prístup, no nenechať si zároveň skákať po hlave. Ten rešpekt tam jednoducho musí byť,“ dodáva Jozef.

PB-2354_(Vlastné)Ak vám náhodou odtiahnu auto, je možné, že vás bude riešiť práve Jozef. Ako sám hovorí, ľuďom nechce zle a ku každému pristupuje osobitne. Je však neprípustné, aby si šoféri v uliciach mesta robili čo chcú, nehľadiac na ostatných. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.