Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Policajti našli cudzincov hľadajúcich azyl a aj ďalší požiar (zásahy hliadok 18. - 24. októbra)

VIDEO Facebook
Dátum: 26.10.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Policajti našli cudzincov hľadajúcich azyl a aj ďalší požiar (zásahy hliadok 18. - 24. októbra)

V predposlednom októbrovom týždni sa mestskí policajti v uliciach hlavného mesta stretli nielen s požiarom, no natrafili aj na troch migrantov žiadajúcich o azyl. Náčelník Miroslav Antal v rozhovore porozprával o reformách v mestskej polícii, jej aktuálnom fungovaní ako aj o plánoch do budúcnosti. 

Celkový počet udalostí sa tentokrát vyšplhal na číslo 1485. Pokiaľ ide o najviac zastúpené porušenia boli nimi dopravné priestupky. Mestskí policajti v značnej miere riešili porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, priestupky v súvislosti s nepovolenou konzumáciou alkoholu na verejných priestranstvách, ako aj prípady nedodržania stanovených prevádzkových hodín v podnikoch.

Vyšší bol aj počet priestupkov v súvislosti s nedodržiavaním ustanovení zákona o lesoch. Slnečné víkendové počasie ľudí vylákalo do prírody, no mnohí si zrejme doposiaľ neuvedomujú, že zaparkovať vozidlo na lesnom pozemku rozhodne nie je v poriadku. V tejto súvislosti by sme chceli apelovať na ľudí, aby pokiaľ je to možné, využívali na cestu do prírody buď spoj mestskej hromadnej dopravy alebo sa radšej vybrali pešo. Pokiaľ sa však predsa len rozhodnete cestovať autom, prosíme, dávajte pozor na to, kde svoje vozidlo zaparkujete.

V uliciach mesta našli mestskí policajti aj 8 vrakov vozidiel. Tie boli zadokumentované a nahlásené príslušným miestnym úradom. Najviac porušení evidujeme z Viedenskej cesty, zistili sme ich tam celkom 47. Hliadky mestskej polície 7-krát k rôznym prípadom privolávali zdravotníkov a k 1 udalosti aj bratislavských hasičov.

20200513_105605_nová_(Vlastné)Mestská polícia nájdený vrak vozidla zadokumentuje a odstupuje príslušnému správcovi komunikácie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Opustená budova v plameňoch

V pondelok popoludní horela opustená budova bývalej polikliniky na Žabotovej ulici v Starom Meste. Na miesto požiaru boli okamžite vyslaní bratislavskí hasiči. V lokalite bola okrem nich prítomná aj jedna z hliadok mestskej polície. Policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie asistovali zasahujúcim hasičom. Dohliadali na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, usmerňovali vozidlá, aby zvolili radšej inú trasu, kým sa hasičom nepodarí dostať požiar úplne pod kontrolu. Okolie budovy bolo nebezpečné, pretože z nej padali kúsky muriva a omietky či úlomky skla. Policajti preto dávali pozor aj na to, aby sa žiadni ľudia v jej blízkosti nepohybovali.

IMG_20211018_154934_(Vlastné) Policajtka v lokalite požiaru usmerňuje vozidlá. Foto: Mestská polícia Bratislava

Azyl, azyl...

Počas hliadkovej činnosti v Starom Meste spozorovali o pol druhej v noci policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie troch mladých mužov. Tí sa obrátili na našu hliadku so slovami “azyl, azyl”. Policajti si od nich vyžiadali doklady totožnosti, tie však nemali. Kolega s anglicky komunikujúcim cudzincom zistil, že ide o troch Maročanov vo veku od 23 do 27 rokov. Na mieste však nebolo možné overiť, či sú poskytnuté údaje pravdivé. Cudzincov sme preto v spolupráci s hliadkou Policajného zboru SR obmedzili na slobode a vyrozumeli mobilnú jednotku cudzineckej polície.

Bratislavská mestská polícia prechádza veľkou transformáciou

K Jurajovi Rizmanovi do relácie Bezpečne SK o nej prišiel porozprávať náčelník Miroslav Antal. Témou rozhovoru boli reformy mestskej polície ako aj to, ako ovplyvnia bezpečnosť v meste. Náčelník taktiež vysvetlil ako sa mestskí policajti vysporiadavajú s problematickými lokalitami, ako sa zmenil výcvik našich príslušníkov, čo prinesie zavedenie telových kamier alebo posilnenie mestského kamerového systému.

PB-8502_(Vlastné) Mestská polícia prechádza radikálnymi zmenami. Porozprával o nich náčelník Miroslav Antal. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zdravotné problémy si nevyberajú čas ani miesto

Mestskí policajti z Okresného veliteľstva Bratislava IV počas hliadkovej činnosti v Lamači našli na chodníku ležať muža, ktorého postihli náhle zdravotné ťažkosti. Okamžite mu poskytli prvú predlekársku pomoc a privolali na miesto záchranárov, ktorí si ho prevzali.

IMG_0109-Edit_(Vlastné)Muža postihli náhle zdravotné problémy, mestskí policajti boli našťastie nablízku a pomohli mu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Staré vozidlo?

Mestskí policajti čoraz častejšie riešia prívesné vozíky odparkované po meste. Majiteľov je však potrebné upozorniť na to, že ide stále o vozidlo, ktoré musí mať platnú STK a v prípade parkovania v rezidenčnej zóne, musí mať platnú aj registráciu v parkovacom systéme. V 42. týždni jeden prívesný vozík, vykazujúci známky starého vozidla, našli mestskí policajti aj v Petržalke. V spolupráci s mestskou časťou bude z miesta odstránený.

PB-Vozik_vrak_(Vlastné) Odparkovaný prívesný vozík si všimla naša petržalská hliadka. Vrak okamžite riešila. Foto: Mestská polícia Bratislava

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sa blížia. Na čo si dať pozor?

Bezpečne_počas_dušičiek_(Vlastné)

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.