Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vozový park sme rozšírili o unikátne vozidlo so špeciálnou výbavou a aj desiatku nových áut

VIDEO
Dátum: 05.01.2023
Autor: Mgr. Peter Borko
Vozový park sme rozšírili o unikátne vozidlo so špeciálnou výbavou a aj desiatku nových áut

Špeciálna výbava, ťažné a aj navíjacie zariadenie – aj to sa nachádza na netradičnom aute, ktoré začali využívať bratislavské mestské policajtky a policajti. Nová Toyota Hilux je určená na riešenie krízových situácií v uliciach mesta, ale aj v ťažšie dostupnom teréne. Zároveň sme koncom minulého roka získali do výkonu desať nových osobných vozidiel.

Nové vozidlá Škoda Kamiq nahradia najstaršienajmenej spoľahlivé autá v našom vozovom parku. Od obmeny očakávame nielen väčšiu spoľahlivosť vozidiel, ale aj šetrenie financií na ich prevádzkuservis. „Je nesmierne dôležité, aby sme sa na vozidlá mohli spoľahnúť a to najmä v situáciách, kedy je ohrozený ľudský život a mnohokrát rozhoduje každá jedna sekunda,“ hovorí náčelník mestskej polície Miroslav Antal. Nové vozidlá podľa náčelníka pomôžu policajtom a policajtkám rýchlejšie sa presúvať na miesta, kde sú potrební, chrániť život a zdravie obyvateliek a obyvateľov nášho mesta a v neposlednom rade, aj posádok, ktoré vozidlá využívajú.

V uliciach pribudne jedenásť nových policajných áut

Viaceré vozidlá, ktoré v súčasnosti ešte používame, majú najazdených v uliciach Bratislavy viac ako 350 000 kilometrovnemôžeme sa na nich spoľahnúť pri výkone služby. Vysoká poruchovosť takýchto vozidiel je nie len ohrozením hliadok, ale aj ľudí, ku ktorým policajti a policajtky smerujú. Aj preto nás teší, že sme získali do výkonu desať nových vozidiel Škoda Kamiqjedno auto Toyota Hilux.

Aj vďaka tomu narástol počet áut vo výkone s nájazdom do 100 000 kilometrov z 9 na 20. Vozidiel, s ktorými sme najazdili od 100 000 do 200 000 kilometrov je v súčasnosti 11. Naďalej máme 8 vozidiel, ktoré majú najazdených viac ako 200 0005 vozidiel, ktoré majú najazdených viac ako 300 000 kilometrov. Časť z najkazovejšíchnajmenej spoľahlivých áut budeme postupne vyraďovať.

PB-9528_(Vlastné)Nové služobné vozidlá značky Škoda Kamiq využívajú mestské policajtky a policajti zo všetkých okresných veliteľstiev. Foto: Mestská polícia Bratislava

Krízové situácie chceme zvládať s novým pickupom

Japonský pickup je pridelený Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. „Vozidlo je prioritne určené na mimoriadne a krízové situácie,“ vysvetľuje veliteľ útvaru Marek Schürger. Medzi nich sa rátajú napríklad kritické situácie, ktoré môžu nastať v súvislosti so zimným obdobím, povodne alebo iné prírodné katastrofy, hromadné narušenia verejného poriadku, demonštrácie, veľké a rizikové športové alebo kultúrne podujatia.

Vozidlo má zabudované ťažné a aj navíjacie zariadenie. „Na korbe máme špeciálnu výbavu, ktorú nemá žiadna iná hliadka mestskej polície,“ vysvetľuje Marek Schürger. Tú postupne Útvar zásahovej jednotky dopĺňa, no už v tejto chvíli obsahuje napríklad vyslobodzovaciu techniku ako páčidlá, kliešte na kov, sekeru, hydraulickú sadu, zimné reťaze na osobné autá, vyslobodzovacie pásy, zarážky pod kolesá do 3,5t, baranidlo, teleskopický rebrík, pohotovostnú prepravnú plachtu pre zranených, externé halogénové svietidlá, chemické svetlo, záchranné vesty do vody, plavák, laná, nočné videnie, hasiacu techniku, spútavacie pomôcky, sady prvej pomoci, nosiče balistických plátov alebo balistický štít.

V pláne je zaobstarať napríklad aj nafukovací motorový čln. „Špeciálna výbava slúži na pomoc hliadkam mestskej polície, ale najmä ľuďom v núdzi, kedy nie je možné počkať na profesionálne záchranné zložky,“ dodáva veliteľ Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

PB-2451_(Vlastné)S Toyotou Hilux si hravo poradíme aj v ťažšie dostupnom teréne. Foto: Mestská polícia Bratislava

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.