Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachraňovali mladíka v ohrození života a dozerali na pokojný priebeh zhromaždení (zásahy hliadok 20. – 26. februára)

Dátum: 28.02.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zachraňovali mladíka v ohrození života a dozerali na pokojný priebeh zhromaždení (zásahy hliadok 20. – 26. februára)

Posledný februárový týždeň priniesol mestským policajtkám a policajtom viac ako 2 319 prípadov. Dohliadali na bezpečnosť počas viacerých verejných zhromaždení a protestov, asistovali Policajnému zboru SR pri ďalšej akcii zameranej na cudzincov a spolupracovali so zdravotníkmi pri záchrane skolabovaného mladíka. Zaoberali sme sa aj kurióznym prípadom vozidla zaseknutého na schodoch. 

Oblasť dopravy bola znova tou, ktorá dominovala. Zistili a riešili sme celkom 1 088 priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Nechýbali porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, priestupky proti verejnému poriadku či prípady kedy bolo narušené občianske spolunažívanie.

Mestské policajtky a policajti kontrolovali viacero vodičov taxislužiebriešili aj fajčiarov, ktorí nerešpektovali ustanovenia zákona o ochrane nefajčiarov, prípadne príslušných všeobecne záväzných nariadení a fajčili na miestach kde je to zakázané. Príslušné úrady sme informovali o 8 vrakoch vozidielrovnaký bol v minulom týždni aj počet nelegálnych skládok odpadu, ktoré sme v uliciach mesta našli alebo nás na ne upozornili všímaví obyvatelia a obyvateľky.

Najvyťaženejšou lokalitou, čo sa týka počtu spáchaných a riešených priestupkov, sa stala Trenčianska ulica so 67 porušeniami. K rôznym prípadom sme 6-krát privolávali rýchlu zdravotnú pomoc, 1-krát sme spolupracovali s bratislavskými hasičmiv 2 prípadoch aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

Zachraňovali sme mladíka v ohrození života

Hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie bola v pondelok počas nočnej služby privolaná do jedného z podnikov na Karpatskej ulici, kde posádka rýchlej zdravotnej pomoci oživovala len 20-ročného muža. Ten počas koncertu v priestoroch prevádzky, ktorá praskala vo švíkoch, náhle skolaboval a ocitol sa v ohrození života. Mladíka sa zdravotníkom, aj za asistencie mestskej polície a hasiča, ktorý sa v podniku nachádzal v čase osobného voľna a bol pri ňom ako prvý, napokon podarilo úspešne resuscitovať.

Policajtka a policajt aktívne pomáhali záchranárom nielen pri samotnom komplikovanom ošetrení pacienta, ale v preľudnených priestoroch sa postarali aj o zaistenie jeho bezpečného presunu do sanitky.

kolaps_3_(Vlastné)Záchranárom sme pomohli pri ošetrovaní pacienta a zaistili sme jeho bezpečný presun do sanitky. Foto: https://www.instagram.com/operationalgoose/ 

Autom sa mu schody prekonať nepodarilo

V nedeľu vo večerných hodinách sme prijali na linku 159 oznam o vozidle, ktoré sa zaseklo na schodisku na Židovskej ulici v Starom Meste. Na miesto ihneď vyrazila hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie spoločne s kolegami z Okresného veliteľstva Bratislava I.

Muž, ktorý vozidlo šoféroval lokalitu dobre nepoznalpravdepodobne si myslel, že v úseku, kde sú schody pokračuje ďalej cesta. Prípad doriešili príslušníci Krajského dopravného inšpektorátu. Dostať zaseknuté auto zo schodov sa podarilo až privolanej odťahovej službe.

najnovsí_prípad_-_auto_na_schodoch_Židovská_(Vlastné)_1Vozidlo uviazlo už na prvých schodoch. Z miesta sa ho podarilo dostať až pracovníkom odťahovej služby. Foto: Mestská polícia Bratislava

Asistenciu Policajnému zboru pri kontrolách cudzincov sme poskytovali už druhýkrát

Podobne, ako aj v prechádzajúcom týždni, aj tentokrát sme asistovali Policajnému zboru SR pri rannej bezpečnostno-represívnej akcii, a to v ubytovni na Vajnorskej ulici. Akcie sa zúčastnilo 66 policajtov z hraničnej a cudzineckej polície, poriadkovej polície Policajného zboru a Útvaru zásahovej jednotky a kynológie Mestskej polície Bratislava.

V súčinnosti s Policajným zborom sme zabezpečovali kontrolu rozsiahlych priestorov ubytovne a dohliadali na verejný poriadok. Našou prvoradou úlohou bolo umožniť čo najhladší a bezproblémový priebeh všetkých vykonávaných úkonov v budove ubytovne, v ktorej v súčasností býva viac ako 200 ľudí. Množstvo z nich sú štátni príslušníci tretích krajín. Policajný zbor skontroloval počas akcie 214 ľudí zo Srbskej republiky, Ukrajiny, Gruzínska, Bosny a Hercegoviny ako aj Slovenskej republiky.

Pod dohľadom sme mali viacero verejných zhromaždení

Uplynulý týždeň bol bohatý na rôzne druhy verejných zhromaždení či protestov. V utorok sme na bezpečnosť ľudí dozerali na Námestí SNP, kde sa konala spomienková akcia na investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. V stredu sme spoločne s kolegami so štátnej polície dohliadali na verejný poriadok počas protestu Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý sa konal pred Národnou radou SR.

IMG_20230222_120830_897_(Vlastné)_1Jedným z protestných zhromaždení, na ktorého pokojný priebeh sme dohliadali bol aj protest ZMOS pred NR SR. Foto: Mestská polícia Bratislava

V piatok zas rezonovalo prvé výročie vojnového konfliktu na Ukrajine. Zhromaždenia prebiehali už od skorých ranných hodín. V Starom Meste pred Veľvyslanectvom Ukrajiny sa symbolicky už o 3:30 zhromaždilo niekoľko desiatok ľudí. Akcie pokračovali počas celého dňa, či už v lokalite Slavína alebo v centre mesta sviečkovým pochodom, ktorého sa zúčastnilo približne 700 ľudí. V nedeľu sa zas konal koncert pre Ukrajinu na Hlavnom námestí. K narušeniam verejného poriadku či ohrozeniu bezpečnosti nedošlo.

Kontrola na Zlatých pieskoch

V minulom týždni sme zrealitovali preventívno-bezpečnostnú akciu v časti areálu Zlaté piesky. Pri kontrole sme spolupracovali aj s odborom odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Národnej centrály osobitných druhov kriminality, s vedením Správy telovýchovných a rekreačných zariadení mesta Bratislava a s odborom starostlivosti o životné prostredie okresného úradu.

Počas akcie sme našli 2 osoby, ktoré neoprávnene užívali objekt. Podozrenie na trestný čin z oblasti environmentálnej kriminality si prevzali kolegovia z Prezídia Policajného zboru. Išlo už o tretiu obdobnú akciu na Zlatých pieskoch a v ich okolí. Snažíme sa byť aj takýmto spôsobom nápomocní mestským organizáciám, vedeniu mesta a aj samosprávam a pomôcť k riešeniu situácií, ktoré sa vyskytujú v našom meste.

zlaze_piesky_2_(Vlastné)Kontrola na Zlatých pieskoch nebola prvá. Podobné akcie v tejto lokalite sme zrealizovali už aj v minulosti. Foto: Mestská polícia Bratislava

So spadnutým stromom si hasiči hravo poradili

V nedeľu sa priamo na cestu v lokalite Kačína zrútil strom. Mestské policajtky a policajti z environmentálnej hliadky k nemu okamžite privolali príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, ktorí ho z cesty v krátkom čase odstránili. K vyvráteniu stromu prišlo pravdepodobne vplyvom silného vetra.

IMG-20230226-WA0000_(Vlastné)Vyvrátený strom blokujúci cestu bol pre skúsených hasičov malina. V krátkej chvíli si s ním poradili. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.