Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dozerali sme na pokojný priebeh športového podujatia a zachraňovali muža v ohrození života (zásahy hliadok 9. – 15. januára)

Dátum: 18.01.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Dozerali sme na pokojný priebeh športového podujatia a zachraňovali muža v ohrození života (zásahy hliadok 9. – 15. januára)

V minulom týždni sa mestské policajtky a policajti museli v uliciach hlavného mesta popasovať s 2 265 udalosťami. Zachraňovali muža v ohrození života na brehu Dunaja, dohliadali na bezpečnosť a verejný poriadok počas víkendového športového podujatia a asistovali záchranným zložkám pri hasení požiaru vo Vajnoroch.

V nedeľu večer smerovala hliadka z Okresného veliteľstva v Petržalke, na základe telefonického oznamu, urýchlene na Tyršovo nábrežie. Nebezpečne blízko Dunaja sa totiž nekoordinovane pohyboval neznámy muž. Ten mal niekoľkokrát vojsť aj priamo do vody.

Mestskí policajti muža spozorovali pri pilieri Starého mosta v tesnej blízkosti vodnej hladiny. Aj napriek značne sťaženému prístupu na miesto, strmému a šmykľavému terénu, sa im podarilo k nemu zakrátko dostať. Bol podchladený, zjavne dezorientovaný, sťažoval sa na nevoľnosti a mal triašku. Hliadka si tiež všimla, že je zranený v oblasti hlavy. Muž navyše nebol schopný akéhokoľvek pohybu, preto si dvojica policajtov na pomoc s jeho presunom privolala ďalšiu hliadku. Spoločne sa im ho podarilo dostať do bezpečia.

Do príchodu privolanej posádky rýchlej zdravotnej pomoci mu mestskí policajti poskytli predlekársku pomoc. Po ošetrení záchranármi priamo na mieste sa však 44-ročný muž začal správať agresívne. Policajná hliadka im preto poskytla asistenciu pri jeho prevoze do nemocnice na ďalšie potrebné vyšetrenia.

mu_v_dunnaji_4_(Vlastné)_1Mestskí policajti dezorientovaného a zraneného muža presunuli do bezpečia, kde mu poskytli prvú pomoc. Foto: Mestská polícia Bratislava

Unikátne športové podujatie aj pod dozorom mestskej polície

Víkend sa v Bratislave niesol v hokejovom duchu. Od piatku do nedele sa tu konalo podujatie Kaufland Winter Games 2023. Na Národnom futbalovom štadióne postavili organizátori akcie ľadovú plochu, kde prebiehali duely nielen medzi slovenskými tímami, ale aj hokejovými klubmi z Čiech. Očakával sa príchod niekoľkých tisícok fanúšikov.

Na verejný poriadok a bezpečnosť v meste, predovšetkým v okolí štadióna, dohliadali hliadky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie a policajtky a policajti z okresného veliteľstva v Novom Meste. Na bezpečnostnom opatrení sme úzko spolupracovali s kolegami z Policajného zboru.

IMG-20230117-WA0002_(Vlastné)Hliadky mestskej polície čakajúce na príchod hokejových fanúšikov. Foto: Mestská polícia Bratislava

piatok, krátko po 17:00, sa mestským policajtom pohotovým zásahom podarilo zabrániť fyzickému napadnutiu fanúšikov jedného z hokejových tímov priaznivcami jeho súpera. Troch podozrivých mužov museli kolegovia dostať pod kontrolu použitím donucovacích prostriedkov, hmatov a chvatov. Na mieste si ich za účelom doriešenia prevzali príslušníci štátnej polície.

V nedeľu po skončení podujatia sme ešte naďalej v okolí Tehelného poľa preventívne dohliadali na verejný poriadok. Mestskí policajti, približne o 22:00, asistovali hliadkam Policajného zboru pri zásahu na rohu ulíc Viktora Tegelhoffa a Bajkalskej. Na mieste došlo k napadnutiu ženy. Muža podozrivého z útoku mestskí policajti na mieste vyzvali na preukázanie totožnosti, čo uposlúchol a mali ho pod dozorom až do času, kým si ho prevzali príslušníci štátnej polície za účelom vykonania ďalších potrebných úkonov.

IMG-20230113-WA0000_(Vlastné)Pohotoví mestskí policajti zabránili trom mužom v pokuse o vyprovokovanie fyzického konfliktu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Záchranným zložkám sme poskytovali asistenciu

stredu podvečer sme obdržali požiadavku z Policajného zboru o výpomoc na Roľníckej ulici, kde došlo k požiaru na dvore rodinného domu a následnému výbuchu plynovej bomby. Na miesto sa okamžite dostavila hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava III, ktorá, ktorej úlohou bolo zamedziť okoloidúcim vstúpiť do potencionálne nebezpečnej oblasti výbuchu.

Na mieste boli prítomné všetky záchranné zložkyPreventívne boli evakuované aj rodinné domy v okolí. Vyšetrovanie celej udalosti je v rukách štátnej polície.

Inšpirujeme sa aj mestskými políciami v zahraničí

V minulom týždni sme navštívili kolegov, mestských policajtov, v poľských Katoviciach, ktorí nám predstavili ich moderné kamerové centrum. Zábery z kamier tam okrem operátorov pozorujú aj analytické programy, ktoré vyhodnocujú, čo sa v nich deje. Napríklad kamera pri autobusovej zastávke vie, že cez deň je bežné, že sa pod ňou schádza väčší počet ľudí. Avšak ak sa to stane o tretej v noci, tak pošle upozornenie operátorovi kamerového systému. Ten následne situáciu vyhodnotí.

Rovnakým systémom sa dajú vyhodnocovať aj situácie, ktoré predchádzajú napríklad fyzickým útokom. Analytiky využívajú napríklad aj v automobilovej doprave, kedy prostredníctvom kamier rátajú vozidlá, ktoré vstupujú do mesta, dokážu sledovať trasy áut a aj to, kde v meste končia. To prináša mestu cenné dáta, s ktorými vie pracovať napríklad pri plánovaní verejnej dopravy, záchytných parkovísk a podobne.

322712314_698370575077840_6666329585155478471_n_(Vlastné)Moderné kamerové centrum, ktoré využíva mestská polícia v Krakove. Foto: Mestská polícia Bratislava

Prípravy budovania mestského kamerového systému zabrali magistrátu v Katoviciach približne tri roky. Samotná výstavba trvala pätnásť mesiacov. Relatívne jednoduchú realizáciu im umožnila dobrá sieť podzemných kanálov - chráničiek, ktoré musia stavitelia budovať pri novej výstavbe alebo rekonštrukcii. Práve v nich ťahá mesto vlastnú optickú sieť, ktorá je takto chránená pred prípadnými fyzickými útokmi.

V súčasnosti aj v hlavnom meste začíname využívať podobné analytiky, ale zatiaľ len na záchytných parkoviskách.

Ako v Katoviciach, tak aj u nás, sa veľmi spoliehame na obyvateľov a obyvateľky našich miest. Ľudské zmysly v uliciach nenahradí žiaden analytický program.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.